Η Τράπεζα Αττικής παραμένει ζωντανή!
Στον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς πηγαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης ως αντιπρόεδρος. Να σημειώσουμε ότι αποχώρησε ο Τάκης Ρουμελιώτης, ο οποίος είχε θέση αντιπροέδρου. Στην Εθνική Τράπεζα στη θέση του προέδρου του ΔΣ κ. Ζανιά τοποθετείται η Λούκα Κατσέλη και στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου κ. Αλέκου Τουρκολιά, που έχει υποβάλει παραίτηση, ο κ. Γ. Μιχελής, ο οποίος στο παρελθόν είχε διοικήσει με επιτυχία την Εμπορική Τράπεζα και στη συνέχεια είχε… μετακομίσει στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου είχε εκλεγεί δήμαρχος Σκοπέλου.
Στη Eurobank πρόεδρος τοποθετήθηκε ο Νίκος Καραμούζης και διευθύνων σύμβουλος ο έως τώρα γενικός διευθυντής, με σημαντικό έργο, Φωκίων Καραβίας, διαδεχόμενοι τον Π. Θωμόπουλο και τον Χρ. Μεγάλου, ο οποίος αναλαμβάνει θέση στη Fairfax Καναδά, που έχει μεγάλο ποσοστό στη Eurobank.
Πυλώνας κατά της φοροδιαφυγής
Με ιδιαίτερη έμφαση, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να γίνει πυλώνας αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της διαπλοκής αλλά και να στηρίξει την πραγματική οικονομία και τις επενδύσεις, αναδεικνύοντας τον αναπτυξιακό ρόλο των τραπεζών.
Τα καλά νέα…
Όπως μάθαμε, στη συζήτηση που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με το προεδρείο της ΟΤΟΕ τέθηκε και το θέμα της Τράπεζας Αττικής -ο μεγαλύτερος μέτοχος της οποίας είναι το ΤΣΜΕΔΕ-, για την οποία υπήρχαν πληροφορίες και φήμες πολλές ότι επρόκειτο να πουληθεί ή να ενσωματωθεί σε άλλη τράπεζα ή να ενωθεί με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Να σημειώσουμε ότι το ΤΣΜΕΔΕ υπάγεται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, πρόεδρος του οποίου είναι ο Χρήστος Σπίρτζης, που είναι πλέον αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και από καιρό έχει δηλώσει δημόσια ότι η Τράπεζα Αττικής πρέπει να λειτουργεί ως αυτόνομη τράπεζα.
Φαίνεται ότι αυτό γίνεται πλέον βεβαιότητα. Ενδέχεται, δε, να συνεργασθεί με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που θα είναι ο κορμός για τη δημιουργία της αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, όπως δήλωσε ο κ. Δραγασάκης.
Ειδικός φορέας για τα «κόκκινα» δάνεια
Ένα άλλο στοιχείο που προέκυψε από τη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με το προεδρείο της ΟΤΟΕ είναι ότι θα συσταθεί ένας φορέας, ειδικός Οργανισμός, ο οποίος θα αγοράσει μεγάλο μέρος των «κόκκινων» δανείων -ιδιωτών και επιχειρήσεων- που έχουν οι τράπεζες. Οι στόχοι του φορέα, όπως είπε ο κ. Δραγασάκης, θα είναι:
*Το κανονιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο οι τράπεζες θα διαχειρίζονται τα
κόκκινα δάνεια. Και
*Η απευθείας διαχείριση τμήματος των κόκκινων δανείων.
***
Δεν πάει πίσω η Κύπρος…
Στα χνάρια του κέντρου, παρότι είχε οργανωθεί ως κράτος στα… νάματα των άγγλων κατακτητών, από πλευράς φοροφυγάδων. Σύμφωνα με λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, οι 50 μεγαλύτεροι φοροοφειλέτες -φυσικά πρόσωπα και εταιρείες- χρωστούν 162.000.000 ευρώ!