Η Πορτογαλία δείχνει τον δρόμο για τα αφορολόγητα των παιδιών

«Το μήνυμα της Πορτογαλίας στους επενδυτές είναι ότι η χώρα μοιάζει με την Ιρλανδία και όχι με την Ελλάδα. Το Δουβλίνο έχει εκμεταλλευθεί το ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού του για να αναχρηματοδοτήσει δάνεια που είχε πάρει από το ΔΝΤ, ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ…». Τα παραπάνω δείχνουν με ποιον τρόπο πορεύεται η Πορτογαλία, σε αντίθεση με την Ελλάδα. Δεν είναι, όμως, μόνον αυτό.

Η Πορτογαλία κατέχει το ευρωπαϊκό ρεκόρ υπογεννητικότητας. Εκεί ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο, όπως ανεγράφη στον Τύπο, «…παρουσίασε προ μηνών το πρόγραμμα της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας στη χώρα». Ο πορτογάλος πρωθυπουργός είχε απευθύνει τότε κάλεσμα στο σύνολο της κοινωνίας: «Θέλω να παροτρύνω όλους να συμμετάσχουν, ώστε να έχει επιτυχία η στρατηγική μας. Θέλουμε μια πολιτική προσανατολισμένη στις ανάγκες της οικογένειας. Καθώς το ζήτημα του ρυθμού των γεννήσεων πρέπει να είναι πρωτίστης προτεραιότητας για κάθε κυβέρνηση».

Φορολογικά κίνητρα για πολύτεκνους: Η συντηρητική κυβέρνηση της Πορτογαλίας ξεκίνησε ήδη να υλοποιεί τα σχέδιά της. Από το ξεκίνημα του 2015 τέθηκε σε ισχύ το νέο σύστημα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος. Για παράδειγμα, το συνολικό εισόδημα ενός παντρεμένου ζευγαριού με ένα παιδί θα διαιρείται πλέον με 2,3 και όχι με 2, που ίσχυε προηγουμένως, για τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι όσο περισσότερα παιδιά έχει κανείς τόσο λιγότερο φόρο καλείται να πληρώσει.

Ο Λουίς Καμπράλ, πρόεδρος του Πορτογαλικού Συλλόγου Πολύτεκνων Οικογενειών, επικροτεί το νέο μέτρο. Όπως επισημαίνει, «αυτή η μεταρρύθμιση έχει πολύ θετική αφετηρία. Τα παιδιά συνυπολογίζονται στη φορολογική δήλωση, και μάλιστα προς όφελος των πολύτεκνων οικογενειών. Ο συντελεστής 0,3 για κάθε παιδί είναι μεν χαμηλός, ωστόσο ανοίγει μια πόρτα που δύσκολα θα ξανακλείσει».

Όλα τα κόμματα του Πορτογαλικού Κοινοβουλίου αναγνώρισαν την αναγκαιότητα να ληφθούν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά χαμηλού συντελεστή γεννήσεων. Πριν από 50 χρόνια η Πορτογαλία κατείχε πανευρωπαϊκά τη δεύτερη θέση στη λίστα των γεννήσεων σε αναλογία με τον πληθυσμό της. Σήμερα, αντιθέτως, είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη υπογεννητικότητα στην Ευρώπη…

Αυτά συμβαίνουν στην Πορτογαλία. Ενώ στην Ελλάδα ουδείς φαίνεται να ανησυχεί, όταν μάλιστα το 2014 οι γεννήσεις κατήλθαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1921, που υπάρχουν στοιχεία. Ήσαν μόλις 93.452, ενώ οι θάνατοι ανήλθαν στους 114.231. Δηλαδή, υπάρχει υπεροχή των θανάτων κατά 20.779, χωρίς να υπολογίζεται ότι από τις γεννήσεις αυτές οι 15.000 περίπου προέρχονται από αλλοδαπούς.

Για αυτήν την καταστροφική πορεία της Ελλάδος προς το τέλος της Ιστορίας της ουδείς ανησυχεί. Ο απελθών πρωθυπουργός, ενώ μέχρι τις εκλογές του Μαΐου του 2012 εγκαλούσε το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται πως η Ελλάδα δεν γεννάει, αλλά γερνάει, επειδή λόγω των ιδεοληψιών του το ΠΑΣΟΚ έθετε όρια εισοδήματος για να χορηγεί το επίδομα και τη σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας, που είχαν θεσπισθεί ως δημογραφικά κίνητρα από την κυβέρνηση της ΝΔ, για την ενθάρρυνση των γεννήσεων, ο ίδιος όταν ανέλαβε την κυβέρνηση έπραξε ό,τι ήταν δυνατόν για να αποτρέψει τις νέες Ελληνίδες από το να αποκτήσουν παιδιά, καταργώντας κάθε δημογραφικό κίνητρο και θεσπίζοντας αντικίνητρα για την απόκτηση παιδιών (κατάργηση αφορολογήτου παιδιών, κατάργηση ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας κ.λπ.)! Δεν αντελήφθη ότι: «Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι» στην αυτοκτονική πορεία της απελθούσης κυβερνήσεως.

Αναμένουμε να δούμε εάν η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει τον δρόμο της κυβερνήσεως της Πορτογαλίας ή της προκατόχου της. Με τις προγραμματικές δηλώσεις της δεν έθιξε πάντως το υπ’ αριθμόν ένα εθνικό πρόβλημα, το δημογραφικό, ούτε βεβαίως το έθιξαν τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως!


Σχολιάστε εδώ