Ελπίζει και ο Βενιζέλος στην… παρένθεση!

Η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος, όπως λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προσφεύγει για την ώρα σε μια σχεδόν παρόμοια τακτική έναντι της κυβέρνησης με αυτή του Αντ. Σαμαρά και του επιτελείου του.

«Σαν να μην έγιναν εκλογές, σαν να μην κρίθηκαν πολιτικές και προτάσεις, σαν να μην απορρίφθηκε από το εκλογικό σώμα η τακτική του τρόμου και του πανικού που δημιούργησε προεκλογικά η συγκυβέρνηση», επισημαίνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και σημειώνουν πως «αυτά όλα θα τα βρούμε σε λίγο μπροστά μας όταν θα χάσουμε και τα τελευταία στηρίγματα που έχουμε». Είναι χαρακτηριστικό της στάσης που τήρησε το επιτελείο του Βενιζέλου, το γεγονός πως ενώ ήταν σε πλήρη εξέλιξη ένα «λεκτικό μπρα-ντε-φερ» της κυβέρνησης με τους δανειστές και πρωτίστως με τους Γερμανούς, παραμονές συνεδρίασης του Eurogroup, και ενώ ο υπουργός Οικονομικών έστελνε μήνυμα προς τους Γερμανούς, η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε διαρροές ότι επίκειται καταστροφή για τη χώρα, εκδίωξη από το ευρώ κ.ά. λόγω της στάσης που τηρεί η κυβέρνηση.

Όπως λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η στρατηγική του κόμματος έναντι της κυβέρνησης δεν έχει σταθεροποιηθεί, καθώς από τη μια τελεί υπό την επιρροή «της ομάδας Σαμαρά», δηλαδή ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τη χώρα στα βράχια» και από την άλλη «προσπαθεί να εμφανιστεί ως υπεύθυνη δύναμη που έχει προτάσεις και δεν επιθυμεί να αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές».

Βέβαια, πολλά στελέχη εκτιμούν πως μετά από ένα διάστημα πιθανόν να κοπάσει αυτή η πλατιά συναίνεση που δίνει η κοινωνία στον ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή της κυβερνητικής του θητείας και να καμφθεί ο ενθουσιασμός του κόσμου όταν αρχίσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας. Ωστόσο, σημειώνουν πως και σε μια τέτοια περίπτωση το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να πατάει σε δύο βάρκες και κυρίως «δεν μπορεί να βγαίνουν μπροστά και να εκπροσωπούν το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ όσοι το κατάντησαν ουρά και παρακολούθημα του Αντ. Σαμαρά και της ΝΔ».

Στο μεταξύ η γκρίνια εντείνεται για το γεγονός ότι το συνέδριο έχει μετατεθεί για τον Μάιο. Πολλά στελέχη καταλογίζουν στον Βενιζέλο και το επιτελείο του πως επιμηκύνοντας τον χρόνο για να δρομολογηθούν αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ «ουσιαστικά εντείνεται η παρακμή και υπονομεύεται οποιαδήποτε προοπτική».

Αρκετά στελέχη υποστηρίζουν πως πιθανόν ο Βενιζέλος ακόμα να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι πιθανόν να μην τα καταφέρει στις διαβουλεύσεις ο ΣΥΡΙΖΑ και «να πάμε σύντομα σε αριστερή παρένθεση», οπότε να μπορέσει και ο ίδιος να ξαναζητήσει ρόλο μιλώντας περί δικαίωσής του. Ωστόσο, όμως, τα ίδια στελέχη λένε ότι ο Βενιζέλος επιχειρεί μέσα από αυτήν τη μακρά διαδικασία να ελέγξει πλήρως τις διαδικασίες για αλλαγή ηγεσίας και να επιβάλει τους δικούς του ανθρώπους. Δεν είναι τυχαίο, όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη, πως μετά τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, τον Κυριάκο Πιερακάκη, αλλά και τον Γ. Μανιάτη (που έχει προσεγγίσει από καιρό το στρατόπεδο του κ. Βενιζέλου), ακούγεται πως ενδιαφέρον για την κούρσα της διαδοχής αρχίζει να δείχνει και η ευρωβουλευτής και πρώην εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης για την ώρα κρατά ένα δικό του ιδιαίτερο βηματισμό επιχειρώντας να διευρύνει τις συμμαχίες του, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος, που δεν κρύβει ότι ενδιαφέρεται για την ηγεσία, για την ώρα συμπορεύεται με το βενιζελικό στρατόπεδο (για… τέταρτη φορά).

Ουσιαστικά, όπως λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επιχειρείται σε πρώτη φάση μια «αντισυσπείρωση» απέναντι στη Φώφη Γεννηματά, που έχει κάνει ένα βήμα μπροστά, όμως όπως τονίζουν τα ίδια στελέχη όλα αυτά θα αποκρυσταλλωθούν με την πάροδο του χρόνου και την ωρίμανση των διαδικασιών.

Πλατφόρμα από τη Φώφη

Ιδιαίτερα αισθητή έκανε την παρουσία της στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά η οποία πήγε ένα ακόμα βήμα πιο μπροστά καθώς όχι μόνο ευχήθηκε καλή επιτυχία στην κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις, αλλά άσκησε και έντονη κριτική για το εκλογικό αποτέλεσμα, ζήτησε άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ριζικών αλλαγών στο ΠΑΣΟΚ και κατέθεσε πρόταση για να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, με χαρακτηριστικά επανίδρυσης.

Η κ. Γεννηματά, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι «η χώρα βρίσκεται σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι με δύσκολες επιλογές μπροστά της.

Είναι προς όφελος όλων των πολιτών, όλων των πολιτικών δυνάμεων, να φέρει καρπούς η συζήτηση με τους εταίρους που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση και είναι υποχρέωσή μας να συνδράμουμε στην προσπάθεια αυτή».

Επεσήμανε ότι «το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε οριακή κατάσταση πολιτικά και οργανωτικά εδώ και αρκετά χρόνια. Η πρόσφατη εκλογική μας καταγραφή ως 7ο κόμμα του 4,7% δεν είναι παρά το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης».

Ακόμα σημείωσε πως «για να μπορέσει όμως το αποδυναμωμένο από το εκλογικό αποτέλεσμα ΠΑΣΟΚ, να συμβάλει γόνιμα στην προσπάθεια που κάνει η χώρα, θα πρέπει να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ σε πολιτικές διαδικασίες επαναπροσδιορισμού και ριζικών αλλαγών.

Δεν έχουμε κανένα απολύτως περιθώριο να μη δούμε ούτε αυτή τη φορά κατάματα την πραγματικότητα και να μην αναλάβουμε συλλογικά πρωτοβουλίες υπέρβασής της».

Είπε ακόμα πως «σε αυτές τις συνθήκες δεν επιτρέπεται να υιοθετηθούν διαδικασίες που οδηγούν σε εκπτώσεις αρχών που συνδέονται με σημαντικές κατακτήσεις στη δημοκρατική λειτουργία του Κινήματός μας».


Σχολιάστε εδώ