Είναι δυνατόν;

Κάνει σοβαρό λάθος ο ΣΥΡΙΖΑ εάν νομίζει ότι ο κ. Χριστόπουλος και η αναπληρώτρια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου θα δώσουν, κατ’ αρχάς, λύση στο πρόβλημα και κυρίως θα ανταποκριθούν σε αυτό που ο κανονικός πολίτης επιθυμεί και έχει ανάγκη η χώρα…

***

*Ο κ. Λαφαζάνης είναι έμπειρος πολιτικός και θα λέγαμε, από μια άποψη, και «παλαίμαχος» του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας. Γι’ αυτό και γνωρίζει ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός με τη σημερινή ρωσική επιχειρηματική τάξη και τους ολιγάρχες που δραστηριοποιούνται υπό τη σκέπη του προέδρου Πούτιν.

*Τα λέμε όλα αυτά γιατί το επεισόδιο που ακολούθησε τη συνάντησή του με τον Ρομάν Πάνοφ, πρόεδρο της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rosgeologia, θα μπορούσε να εκθέσει και τον ίδιο αλλά και τη χώρα σε κίνδυνο.

Μετά τη συνάντηση που είχε, λοιπόν, με τον ρώσο αξιωματούχο, έγινε διαρροή από τους Ρώσους σε ρωσικά ΜΜΕ, συμφώνα με τα οποία μέσα στα πολλά που συζητήθηκαν υπήρξε συμφωνία για την έναρξη σεισμογραφικών ερευνών από τη ρωσική εταιρεία στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελλόριζου και Κρήτης… Έπειτα από ώρες υπήρξε μια χλιαρή ανακοίνωση από το ελληνικό υπουργείο, που ανέφερε ότι δεν υπήρξε συμφωνία για έρευνες, αλλά συζητηθήκαν οι δυνατότητες συνεργασίας (σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες κ.λπ.).

*Δεν θα είχε κανείς αντίρρηση, ούτε ένσταση, εφόσον, φυσικά, υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός και κυβερνητική απόφαση για να προχωρήσει η χώρα σε μια τέτοια επιλογή που είναι προφανές ότι θα την έφερνε σε αντιπαράθεση και σύγκρουση με την Τουρκία. Αλλά υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός;

Εμείς ακούσαμε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει στην Κύπρο ότι για τα θέματα ΑΟΖ δεν θα γίνουν βήματα βιαστικά και στον αέρα..

Μία ημέρα μετά, δε, εμφανιζόταν ο κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης να συζητά με τους Ρώσους για σεισμικές έρευνες στο Αιγαίο ή στο Καστελλόριζο…

Λίγο καλύτερος συντονισμός δεν βλάπτει. Και να έχουμε υπόψη μας ότι οι Ρώσοι έχουν κάθε λόγο να αφήνουν να διαρρεύσουν διάφορα γιατί θέλουν να κάνουν το «παιγνίδι» τους, αδιαφορώντας για τις παρενέργειες και τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν για την Ελλάδα.

*Μια αστοχία υπήρξε και με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ν. Χουντή, που έσπευσε βιαστικά να δηλώσει σε μια συνέντευξή του ότι έχει υπάρξει κρούση από Μόσχα και Πεκίνο για τη χρηματοδότηση της χώρας. Το άκουσαν οι Κινέζοι και έτρεξαν να δηλώσουν άγνοια μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών τους…

*Ποιος είπε ότι «οι μουσουλμάνοι βουλευτές μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, γιατί η μία είναι μητέρα πατρίδα και η άλλη η πατρίδα»; Είναι ο βουλευτής Ξανθής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο οποίος επιχειρεί να κυριαρχήσει έναντι των άλλων μειονοτικών πολιτικών και πολιτευτών διατυπώνοντας τον πιο ακραίο λόγο.

*Ο κ. Ζεϊμπέκ, μάλιστα, σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ, ζήτησε ουσιαστικά την ενίσχυση της μειονοτικής εκπαίδευσης εις βάρος της δίγλωσσης δημόσιας, μια και το θέμα της εκπαίδευσης αναδεικνύεται σε μείζον για τους εκπροσώπους του τουρκισμού στη Θράκη. Η αγωνία τους είναι να μην μπορέσει η νέα γενιά της μειονότητας να ενσωματωθεί στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας και να μείνει πάντοτε αιχμάλωτη ενός ελεγχόμενου από το τουρκικό προξενείο συστήματος αναχρονιστικής εκπαίδευσης.

Ο κ. Ζεϊμπέκ ζήτησε την εκλογή του μουφτή. Και φυσικά κανείς δεν θα είχε αντίρρηση, εφόσον όμως καταργούνταν οι δικαστικές αρμοδιότητές του, που σημαίνει ότι πρέπει να καταργηθεί η σαρία (η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος στην Ευρώπη που επιτρέπει να εφαρμόζεται η σαρία σε μέρος του εδάφους της) και φυσικά η εκλογή να γίνεται από επίσημους εκλογικούς καταλόγους όπου θα συμμετέχουν και οι γυναίκες… Θα ήταν ενδιαφέρον να έθετε τέτοιες προτάσεις στους ψηφοφόρους του ο κ. Ζεϊμπέκ…

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε και το θέμα του τζαμιού στην Αθήνα ζητώντας να κατασκευαστούν περισσότερα από ένα τζαμιά… Αυτό είναι το μοναδικό θέμα στο οποίο θα συμφωνούσαμε με τον κ. Ζεϊμπέκ, καθώς άσχετα εάν το τζαμί θα είναι στον Βοτανικό ή στα Νέα Λιόσια, δεν μπορεί η Αθήνα να παραμένει χωρίς τζαμί… Είναι θέμα πολιτισμού και δημοκρατίας.

*Όμως αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Ζεϊμπέκ χρησιμοποιήθηκε για να τεθεί θέμα μειονότητας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ο εθνικιστής βουλευτής του ΜΗΡ Οζτζάν Γενίτσερι κατέθεσε ερώτηση στον πρωθυπουργό Αχμ. Νταβούτογλου με αφορμή τη συνέντευξη Ζεϊμπέκ.

Με την ερώτησή του ζητεί από τον κ. Νταβούτογλου να ενημερώσει εάν και ποιες ενέργειες έχουν γίνει προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση για το θέμα της κατασκευής τζαμιού στην Αθήνα και για το θέμα της μειονοτικής εκπαίδευσης. Ζητά απολογισμό της τουρκικής κυβέρνησης για τις ενέργειες που έχουν γίνει από το 2002, όταν ανέλαβε την εξουσία το ΑΚΡ, για την επίλυση του προβλήματος των μουφτήδων και των βακουφικών ιδρυμάτων και ζητά να ενημερωθεί εάν προτίθεται να αλλάξει τις πολιτικές αυτές ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα.

*Και θέτει και ένα ακόμη ζήτημα ο τούρκος βουλευτής, καθώς ζητά από τον Αχμ. Νταβούτογλου να ενημερωθεί γιατί ενώ έγιναν κινήσεις καλής θέλησης στα μειονοτικά ιδρύματα στην Τουρκία, δεν απαιτήθηκε από την Ελλάδα να κάνει αντίστοιχες κινήσεις στα βακούφια της Δ. Θράκης…

*Ο Μιχάλης Χρηστίδης παραμένει ενεργός και μετά τη συνταξιοδότησή του, ενώ μαθαίνουμε ότι έχει θέσει και υποψηφιότητα για τη θέση του Βίκτορ Τβιρκούν, του Μολδαβού που κατέχει τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΣΕΠ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου). Η Μολδαβία έχει θέσει και πάλι υποψηφιότητα, αλλά φυσικά μια ελληνική υποψηφιότητα είναι ισχυρή, καθώς η Ελλάδα και πολύ μεγαλύτερη οικονομική συνδρομή προσφέρει, ενώ φιλοξένει στη Θεσσαλονίκη την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Μαύρης Θάλασσας…

*Έγινε η συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον γάλλο ομόλογό του κ. Σαπέν και θυμηθήκαμε ότι υπάρχει και ο πρέσβης Θεόδωρος Πασσάς. Προφανώς, με τον Γ. Βαρουφάκη θα είχαν πολλά να πουν καθώς και οι δύο είναι… μηχανόβιοι και έχουν λείψει αρκετά χρόνια από την Ελλάδα.

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ