Αύριο κληρώνει…

***

Φωνές

Οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται σε δυσμενές κλίμα και σε καθεστώς ασφυκτικών πιέσεων για τη χώρα μας. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τηρούν σκληρή στάση και ζητούν από την Ελλάδα να σεβαστεί τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μη ζητάει ευνοϊκή μεταχείριση. Στο μέτωπο αυτό δεν βρίσκονται μόνο οι βόρειες χώρες (Γερμανία, Φινλανδία, Ολλανδία κ.ά.) αλλά και οι νότιες (Ισπανία, Πορτογαλία). Ταυτόχρονα, τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης αναπαράγουν σταθερά τα σενάρια περί οικονομικής ασφυξίας και εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ επιτίθενται -ορισμένα από αυτά- με σφοδρότητα εναντίον του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. Οι φωνές υποστήριξης των προσπαθειών που καταβάλλει η χώρα μας είναι περιορισμένες και μετά δυσκολίας ακούγονται. Φωτεινή εξαίρεση, οι διαδηλώσεις συμπαράστασης που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη σε αρκετές πόλεις του εξωτερικού (Ν. Υόρκη, Βρυξέλλες, Λευκωσία, Βενετία, Παρίσι κ.ά.).

***

Στην αναμονή

Αντίθετα, στο εσωτερικό η κυβέρνηση έχει τη στήριξη της συντριπτικής πλειονότητας (70%-80%) του ελληνικού λαού, κάτι που αποτυπώθηκε και στις συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν σε πολλές πόλεις της επικράτειας. Την ίδια στιγμή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης τηρούν στάση αναμονής μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και ανάλογα με το περιεχόμενο της συμφωνίας να τοποθετηθούν. Ο Αντ. Σαμαράς σε δηλώσεις του στις Βρυξέλλες σημείωσε ότι στόχος του είναι η διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, αλλά «η αίσθηση του αδιεξόδου δεν βοηθά», πρόσθεσε. Μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, είχε τονίσει ότι θα στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά δεν θα της επιτρέψει να πάει τη χώρα στα βράχια. Σε ανάλογο κλίμα ήταν και η τοποθέτηση του Β. Βενιζέλου, ενώ το ΚΚΕ εμφανίζεται βέβαιο ότι οι διαπραγματεύσεις θα φέρουν νέο πρόγραμμα, με νέα επώδυνα μέτρα για τον λαό.

***

Σταθερός

Παρουσιάζοντας στη Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο Αλ. Τσίπρας κινήθηκε στο πλαίσιο του προεκλογικού προγράμματος που είχε εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη. Σε πρώτη φάση θα δοθεί έμφαση, όπως είπε, στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με δωρεάν σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ηλεκτρικό ρεύμα, στέγη κ.ά., αλλά και στην αποκατάσταση των συνεπειών και των αδικιών των Μνημονίων. Επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να μην υπάρξει άλλη μείωση των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, να μη γίνει καμία αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και να επαναφέρει από τον Δεκέμβριο του 2015 το δώρο των Χριστουγέννων για τις συντάξεις μέχρι 700 ευρώ. Υπογράμμισε ακόμη ότι το αφορολόγητο θα επανέλθει στα 12.000 ευρώ, θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και θα τεθεί σε ισχύ ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ενώ θα δημιουργηθεί και Περιουσιολόγιο για κάθε φορολογούμενο ξεχωριστά. Τέλος, όπως ανέφερε, παγώνουν οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία, ενώ ο κατώτατος μισθός θα επανέλθει σταδιακά (μέχρι το τέλος του 2016) στα 751 ευρώ.

***

Διχάζουν

Σημείο τριβής στο εσωτερικό της κυβέρνησης θα αποτελέσει, κατά τα φαινόμενα, το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, λόγω της διάστασης απόψεων που υπάρχει μεταξύ κορυφαίων υπουργών. Οι πρώτες αψιμαχίες καταγράφηκαν τις προηγούμενες ημέρες, όταν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα συνεχιστούν. Απαντώντας, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης σημείωσε ότι σταματούν οριστικά οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, του ΟΛΠ και των περιφερειακών αεροδρομίων, προσθέτοντας μάλιστα ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πουκάμισο για να αλλάζει κάθε τόσο. Το ερώτημα είναι πώς θα εξελιχθεί αυτή η διελκυστίνδα, δεδομένου ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα είναι από τα βασικά κεφάλαια της νέας συμφωνίας με τους Ευρωπαίους.

***

Αργεί

Από καθυστέρηση σε καθυστέρηση οδεύει το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και κανείς δεν είναι σε θέση να πει πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή του διαδόχου του Κ. Παπούλια. Οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να είναι συγκεχυμένες τόσο ως προς τον χρόνο όσο και ως προς το πρόσωπο που θα προτείνει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, αυτό θα γίνει ενδεχομένως και εντός αυτού του Σαββατοκύριακου, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανακοίνωση θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους. Τις προηγούμενες ημέρες διακινήθηκαν πληροφορίες για ενδεχόμενη παράταση της θητείας του Κ. Παπούλια, που δεν επιβεβαιώθηκαν όμως από καμία πλευρά. Την… αβεβαιότητα έρχονται να ενισχύσουν φήμες για… νέες υποψηφιότητες, πέραν των γνωστών δηλαδή (Αβραμόπουλος, Παυλόπουλος κ.ά.), ενώ επανήλθε δριμύτερο το σενάριο για κεντροαριστερό υποψήφιο.


Σχολιάστε εδώ