ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ Η ΡΗΞΗ

Στην κυβέρνηση προετοιμάζονται για σκληρή μάχη στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup και διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση: «Όσο μας στηρίζει ο λαός, δεν κάνουμε πίσω». Επικαλούνται την τεράστια, πρωτοφανή στα χρονικά της Μεταπολίτευσης, στήριξη που δίνουν οι πολίτες στις προσπάθειες της κυβέρνησης, σε ποσοστά που ξεπερνούν το 80%, αλλά και τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις συμπαράστασης εντός και εκτός Ελλάδος. Όλα αυτά ως απάντηση στο νέο κύμα εκβιασμών και απειλών που έχει εξαπολυθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπως και σε όλες γενικά τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, με «κόκκινες γραμμές» σε μια σειρά ζητημάτων αιχμής, αποφασισμένη να μην κάνει βήμα πίσω. Όσες πιέσεις κι αν της ασκηθούν, όσα τελεσίγραφα κι αν της δώσουν. Δεν θα δεχθεί σε καμία περίπτωση παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, όπως έχει ξεκαθαρίσει προς όλους τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών. Η «τρόικα» έχει τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα και δεν πρόκειται να δεχθεί επανασύστασή της με οποιαδήποτε μορφή. Επίσης, το πλεόνασμα πρέπει να περιοριστεί στο 1,5% (αντί του 4% και πλέον που είχε αποδεχθεί η προηγούμενη κυβέρνηση), ώστε τα χρήματα να διατεθούν για κοινωνικές πολιτικές. Ακόμη, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί καμία αλλαγή στα εργασιακά και θα παραμείνει σταθερή στην απόφασή της να καταργήσει όλους εκείνους τους μνημονιακούς νόμους που οδήγησαν στην εξαθλίωση και στην ανεργία χιλιάδες πολίτες της χώρας μας. Αποκλείει, επίσης, κατηγορηματικά αλλαγές και διαρθρωτικά μέτρα στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας, που θα επιδεινώσουν περαιτέρω τις συνθήκες περίθαλψης και την εκπαίδευση. Δεν θα δεχτεί να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι ή να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και θα συμφωνήσει μόνο στο μέτρο της κινητικότητας από υπηρεσία σε υπηρεσία, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν κάθε φορά.

Αντίθετα, πάντως, από το κλίμα σύγκρουσης που καλλιεργούν οι Ευρωπαίοι, κατά βάθος επιθυμούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία με την Ελλάδα προκειμένου να αποτραπεί η ρήξη, που θα έχει βαριές συνέπειες για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Ενδεικτικό είναι το ότι αμέσως μετά το αδιέξοδο στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup ο επικεφαλής του Γ. Ντάισελμπλουμ έσπευσε αργά το βράδυ της Τετάρτης να συναντηθεί με τον Αλ. Τσίπρα, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Με αφορμή τα όσα λέγονται και γράφονται σχετικά με τον ρόλο των τεχνικών συμβουλίων, από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι τα τεχνικά συμβούλια σε καμία περίπτωση δεν διαπραγματεύονται, απλώς καταγράφουν τις θέσεις και τις απόψεις της κάθε πλευράς. Τα κείμενα που θα συντάξουν θα κατατεθούν στο Eurogroup και βάσει αυτών θα γίνουν οι συζητήσεις στην αυριανή συνεδρίαση.


Σχολιάστε εδώ