Αναβάθμιση…
===
Μάθημα…
Ο υπουργός Επιστήμης, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας, Ισίκ, συμμετέχοντας στη γενική συνέλευση του παραρτήματος Ιζμίτ του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης, είπε πως «η σημαντικότερη προσδοκία μας από την ελληνική κυβέρνηση είναι η κατά γράμμα εφαρμογή της συνθήκης της Λωζάννης. Η προσδοκία μας από τη νέα κυβέρνηση είναι να παραμείνει πιστή στις υπογραφές που έπεσαν στη Λωζάννη. Η διατήρηση των θρησκευτικών αξιών της κοινότητάς μας εκεί, η διδασκαλία της θρησκείας τους στα παιδιά τους -και όλα αυτά σε απόλυτη ελευθερία- είναι πράγματα που η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει».
Υπογράμμισε ότι «ως Τουρκία δεν ασκούν πίεση σε κανενός λαού τη θρησκεία, τη γλώσσα και τον πολιτισμό. Σήμερα, με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, επισκευάζουμε ακόμη και εκκλησίες για τη λατρεία των χριστιανών πολιτών».
Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτοί που σήμερα συναγελάζονται με τους τζιχαντιστές, που έκαναν τρεις γενοκτονίες, κάνουν στην Ελλάδα μαθήματα δημοκρατίας και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το πιο ενδιαφέρον είναι πως αυτές οι λέξεις βγαίνουν από αυτά τα στόματα και δεν… «εξατμίζονται», όπως, ας πούμε, η ελληνική μειονότητα στην Πόλη…
===
Μα τον…
Πολύς λόγος για τον πολιτικό όρκο, που μπήκε στη ζωή μας ξαφνικά, αλλά χωρίς να προκαλέσει αντιδράσεις επί της ουσίας, μια και η κοινωνία έχει άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσει – απολύτως κοσμικά…
Ωστόσο, δεν έλειψαν οι «αναγνώσεις» επί του φαινομένου, κυρίως εδώ στη Θράκη, όπου η σημειολογία παίρνει εντελώς διαφορετικές διαστάσεις. Ας πούμε, όταν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη επέλεξαν τον πολιτικό όρκο, οι επαΐοντες στην περιοχή μας -κυρίως αυτοί της πλειονότητας- έσπευσαν να επικροτήσουν την επιλογή ταυτίζοντας την α-θρησκευτικότητα (;) με τη δημοκρατικότητα των εν λόγω βουλευτών.
Με την εις άτοπον απαγωγή, λοιπόν, όποιος είναι άθρησκος δεν είναι… γκρίζος λύκος.
===
Έμπνευση
Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο γεγονός ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ γεννήθηκε στον Λαγκαδά και όχι στη Θεσσαλονίκη, όπως ο Μπουτάρης άφηνε να εννοηθεί, στήνοντας το Μουσείο του Κεμάλ στο κέντρο της συμπρωτεύουσας. Να λοιπόν που ο δήμαρχος το ομολογεί, όχι σε μια κρίση αυτοκριτικής, αλλά για να υπερθεματίσει πάνω στο «όλο σχέδιο», που δεν είναι άλλο από την προβολή του «οθωμανικού παρελθόντος» της Θεσσαλονίκης…
Το ερώτημα, ωστόσο, είναι γιατί τέτοια εμμονή από τον δήμαρχο; Μήπως δεν είναι γνωστό ότι η Θεσσαλονίκη και ολόκληρη η Ελλάδα ήταν κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Τόσο ανιστόρητοι είναι αυτοί οι Έλληνες που τους έχει… ξεφύγει αυτή η λεπτομέρεια και έρχεται ο μεγάλος… του γένους Μπουτάρης να βάλει τα πράγματα στη θέση τους;