Αισιοδοξούν στον ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων αύριο στο Eurogroup και υπογραμμίζουν ότι η εν γένει παρουσία τόσο του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής όσο και του Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup ήταν θετική και ικανοποίησε το λαϊκό αίσθημα, αφού, όπως εκτιμούν, για πρώτη φορά φάνηκε η εικόνα μιας κυβέρνησης η οποία διαπραγματεύεται και δεν δέχεται απλώς τις εντολές των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση αισθάνεται να πατάει γερά στα πόδια της αφού η συμμετοχή στα συλλαλητήρια που έγιναν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις για τη στήριξή της έδειξαν ότι ο λαός στην παρούσα συγκυρία είναι μαζί της, κάτι που έδειξαν και οι δημοσκοπήσεις που κατέγραψαν το πρωτοφανές ποσοστό αποδοχής της τάξης του 80% για τους χειρισμούς της νέας κυβέρνησης.

Με βάση αυτή την πρωτοφανή λαϊκή αποδοχή, στου Μαξίμου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την έγκριση της συμφωνίας στην οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση με τους εταίρους, ενώ δεν αποκλείεται η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και στην περίπτωση που τελικά δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές.

Η προσφυγή στον λαό δεν είναι μόνο το δημοψήφισμα αλλά ακόμα και οι εκλογές, αφού σε περίπτωση που οι δανειστές εμφανιστούν αδιάλλακτοι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πάει σε νέες εκλογές με τον αέρα της κυβέρνησης που αντιστέκεται και δεν δέχεται εντολές. Με δεδομένο, δε, το κλίμα που υπάρχει στην κοινή γνώμη αλλά και την εμφανή αμηχανία σύσσωμης της αντιπολίτευσης, είναι σίγουρο ότι θα συγκεντρώσει ένα ποσοστό που σε τίποτα δεν θα θυμίζει το 36,5% που πήρε στις πρόσφατες εκλογές.

Με βάση τις εξελίξεις που υπάρχουν και στα άλλα κόμματα -στη ΝΔ συζητάνε πώς θα «φάνε» τον Σαμαρά, ενώ στο εναπομείναν ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος τσακώνεται με τη Φ. Γεννηματά- στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι έχουν την πολιτική ηγεμονία και μπορούν με τις όποιες κινήσεις κάνουν στην πολιτική σκακιέρα να καθορίσουν τις εξελίξεις όχι μόνο για το άμεσο χρονικό διάστημα αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το θέμα του προσώπου το οποίο θα προταθεί για νέος Προέδρος της Δημοκρατίας αφού η πρωτοβουλία ανήκει εκ των πραγμάτων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μπορεί εντέλει να εκλέξει Πρόεδρο και με απλή πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών. Τις τελευταίες μέρες στο «δημόσιο πολιτικό κουτσομπολιό» έπεσε και το όνομα του Πρ. Παυλόπουλου, μια πρόταση η οποία δεν θα συναντούσε αντιστάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.


Σχολιάστε εδώ