Όνειρα κάνουν στο ΠΑΣΟΚ…

Βέβαια ο Βενιζέλος και κάποια άλλα στελέχη, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία στο επικείμενο συνέδριο, συστήνουν διακριτικά «υπομονή δύο – τρεις μήνες πριν βγάλετε οριστικά συμπεράσματα», δηλαδή προτρέπει να υπάρξει μια στάση αναμονής και να συνεκτιμηθεί και το ενδεχόμενο μιας αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ πρωτίστως στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους. Στο πίσω μέρος του μυαλού του Βενιζέλου και κάποιων συνεργατών του υπάρχει το ενδεχόμενο μιας «αριστερής παρένθεσης», εκτιμούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τονίζουν ότι μέσα από ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Ευ. Βενιζέλος θα προσπαθήσει να βρει την δικαίωσή του στα όσα υποστήριζε προεκλογικά περί «μονόδρομου με τους Ευρωπαίους».

Ωστόσο στο ΠΑΣΟΚ πολλά στελέχη, πέραν της προσπάθειας για «συμμάζεμα των ερειπίων», αναπροσαρμόζουν την τακτική και τη στρατηγική τους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτιμούν πως σε οποιοδήποτε στραβοπάτημά του ή σε οποιεσδήποτε δυσαρέσκειες δημιουργηθούν στην εκλογική του βάση, το ΠΑΣΟΚ πιθανόν να μπορέσει να εισπράξει κάτι από τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακόμα και να μπει στο παιχνίδι ως ρυθμιστής εξελίξεων, αν κάποια στιγμή η κυβέρνηση χρειαστεί «κοινοβουλευτική στήριξη».

Προϋπόθεση, όπως λένε στελέχη του Κινήματος, για να έχει ρόλο «γέφυρας» το ΠΑΣΟΚ είναι να καταστήσει μακρινό παρελθόν την κυβερνητική συγκατοίκησή του με τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά και να «την ξορκίσει στο πυρ το εξώτερον». Πρέπει «να σβήσουμε το γρηγορότερο δυνατόν αυτήν την αναγκαία κακή παρένθεση της συμπόρευσής μας με τον Αντώνη Σαμαρά και όσο γρηγορότερα το κάνουμε τόσο το καλύτερο», τονίζουν.

Στην προσπάθειά του να ξεκόψει από τη «συγκατοίκηση με τη Δεξιά», το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να ανοίξει μέτωπο με τον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ, εξαπολύοντας μάλιστα επίθεση κατά του πρώην κυβερνητικού συνεταίρου του, με αφορμή την αναφορά του πρώην πρωθυπουργού ότι «παρέλαβε χάος και παρέδωσε χώρα». Η εκτίμηση δε ότι το κόμμα του «δεν είχε την τύχη του ΠΑΣΟΚ, που μέσα σε δυόμισι χρόνια έχασε 31% της δύναμής του» και ο στόχος που έθεσε προς τους βουλευτές του για τη διατήρηση των «πράσινων» ψηφοφόρων που ψήφισαν ΝΔ στις τελευταίες εκλογές θεωρήθηκαν πολιτικό «unfair» από τη Χαριλάου Τρικούπη, που αντέδρασε έντονα και ειρωνικά εναντίον της Συγγρού. Παράλληλα, πάντως, ο Βενιζέλος και το επιτελείο του επιμένουν να προτάσσουν ότι δικαιώνεται η δική τους στρατηγική αναφορικά με την τακτική και τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και «παροτρύνουν» τον ΣΥΡΙΖΑ να «επιταχύνει τη στροφή του στον ρεαλισμό» και να συγκροτήσει εθνική διαπραγματευτική ομάδα.

«Είναι επιτακτική ανάγκη η Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης. Το ΠΑΣΟΚ θα συνδράμει, ώστε να φτάσουμε στη χρυσή μέση τομή», δήλωσε η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ενώ στην ίδια κατεύθυνση ήταν και ο Χρήστος Πρωτόπαπας, υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να πετύχει η διαπραγμάτευση «γιατί αυτό μας δικαιώνει».

Η ρητορική του Αντώνη Σαμαρά στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα εξελήφθη ως πρόκληση που δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη και, σε αυτό το πλαίσιο, στη Χαριλάου Τρικούπη θέλησαν να υπογραμμίσουν ότι «η ΝΔ μετέχει στην κυβέρνηση από τον Νοέμβριο του 2011 και όχι από τον Ιούνιο του 2012», όπως ισχυρίστηκε ο Αντ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα υπήρχε χωρίς τη συμμετοχή και τον κόπο του ΠΑΣΟΚ».

Κινείται η Φώφη

Στο μεταξύ, με προσεχτικές κινήσεις τοποθετούνται στην εσωκομματική σκακιέρα όσοι προσβλέπουν στη διεκδίκηση της ηγεσίας στο επικείμενο συνέδριο, με τη Φώφη Γεννηματά να έχει προσεκτικά ανοίξει τον βηματισμό της, αφού ήταν αυτή που ανοιχτά πήρε τον λόγο στη κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ζήτησε από τον Βενιζέλο να ξεκαθαρίσει «εδώ και τώρα» τις προθέσεις του, ανακοινώνοντας τις αποφάσεις του και για το συνέδριο και για το αν θα διεκδικήσει εκ νέου ή όχι την ηγεσία του κόμματος.

Αργά αλλά σταθερά προσπαθεί να τοποθετηθεί στην κούρσα της διαδοχής και ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης που υπήρξε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου και στη συνέχεια συντάχθηκε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στην κούρσα της διαδοχής ενδιαφέρονται να μπουν (όπως έγραφε και την περασμένη Κυριακή το «Π») και στελέχη της νέας γενιάς, όπως ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.


Σχολιάστε εδώ