Τρέμει ο Μπ. Ομπάμα για ελληνική… βόμβα στο ΔΝΤ!
«Όλα τα χρέη προς το ΔΝΤ πληρώνονται», αυτός είναι ο θεμελιώδης, αν και άγραφος, κανόνας που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου από το 1945 και έχει παραβιασθεί μόνο από κάποια φτωχά αφρικανικά κράτη και την Αργεντινή το 2003. Η κρίση της Αργεντινής, ως γνωστόν, και η στάση πληρωμών του 2003 (αργότερα η χώρα αποκατέστησε τις σχέσεις της με το Ταμείο) είχαν κλονίσει το ΔΝΤ, με αμφισβήτηση όχι μόνο του ρόλου του αλλά και της ίδιας της ανάγκης ύπαρξής του.
Η διαχείριση της ελληνικής κρίσης έχει ήδη στοιχίσει ακριβά στην αξιοπιστία του Ταμείου, βασικός μέτοχος του οποίου είναι η Ουάσινγκτον, καθώς επικρίθηκε για τεράστια σφάλματα στο ελληνικό πρόγραμμα. Αν η ελληνική κυβέρνηση δηλώσει τον Μάρτιο αδυναμία πληρωμής της δόσης του 1,9 δισ. ευρώ στο Ταμείο, θα ξεσπάσει μια πολύ σοβαρή κρίση και η ηγεσία των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων θα αμφισβητηθεί σοβαρά από τις αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις, που ήδη διεκδικούν μεγαλύτερο έλεγχο του Ταμείου.
Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται από πολλούς στην Ουάσινγκτον ένας ηγέτης που θα μπορούσε να κάνει το βήμα που έκανε ο Κίρχνερ στην Αργεντινή το 2003. Επανειλημμένα έχει τονίσει ότι σκοπεύει να αποπληρώσει το δάνειο του ΔΝΤ και ότι δεν το περιλαμβάνει στις προτάσεις του για «κούρεμα», ταυτόχρονα όμως δεν έχει αποκλείσει εντελώς την προσφυγή σε μονομερείς ενέργειες εάν εξαναγκασθεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ουάσινγκτον έχει αρχίσει να κινείται με πρωτοφανή ενεργητικότητα στο θέμα της ελληνικής κρίσης και όλα δείχνουν ότι θα επιδιώξει να αναλάβει επιδιαιτητικό ρόλο ανάμεσα στην Αθήνα και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αν η κατάσταση αρχίσει να ξεφεύγει από τον έλεγχο.
Η αρχή έγινε από τον ίδιο τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, που απάντησε την περασμένη Κυριακή στο CNN στην ερώτηση «Συμφωνείτε με τις απόψεις Τσίπρα για τη λιτότητα;» με τρόπο που προκάλεσε ευφορία στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς για πρώτη φορά ο αμερικανός ηγέτης επέλεξε σκληρές εκφράσεις κατά της λιτότητας.
«Δεν μπορείς συνεχώς να στύβεις χώρες που βρίσκονται σε μεγάλη ύφεση. Σε κάποιο σημείο πρέπει να υπάρχει μια στρατηγική ανάπτυξης, για να μπορέσουν να πληρώσουν τα χρέη τους και να εξαλείψουν ένα μέρος των ελλειμμάτων. Η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει την οικονομία της για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να αρχίσουν αυτές οι αλλαγές αν το βιοτικό επίπεδο του λαού πέφτει κατά 25%. Στο τέλος, το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία δεν το αντέχουν», τόνισε ο Ομπάμα.
Αμέσως μετά, ο αμερικανός Πρόεδρος προχώρησε σε άλλη μία πρωτοφανή ενέργεια άμεσης εμπλοκής στη διαχείριση του ελληνικού προβλήματος. Με εντολή του εστάλη στην Αθήνα και συνάντησε την Παρασκευή τον Γιάνη Βαρουφάκη ο αρμόδιος για την Ευρώπη αναπληρωτής υφυπουργός Οικονομικών Νταλίπ Σινγκ. Την ίδια ημέρα, ο αμερικανός πρεσβευτής συνάντησε τον Αλέξη Τσίπρα.
Πρόκειται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, για την εντατική προετοιμασία που κάνει η αμερικανική κυβέρνηση εν όψει της αυριανής συνάντησης του Ομπάμα με την Άνγκελα Μέρκελ στην Ουάσινγκτον. Ο αμερικανός Πρόεδρος αναμένεται να επιστήσει με πολύ αυστηρό τρόπο την προσοχή της κ. Μέρκελ στην αποφυγή δύο ενδεχομένων: της χρεοκοπίας της Ελλάδας και της εξόδου της από το ευρώ.
Ασφαλώς, τα κίνητρα της αμερικανικής παρέμβασης δεν είναι μόνο οικονομικού χαρακτήρα και δεν συνδέονται αποκλειστικά με τις ανησυχίες των Αμερικανών για το ΔΝΤ αλλά και με το ενδεχόμενο να στραφεί προς τη Μόσχα ο Αλέξης Τσίπρας αν διαπιστώσει ότι το ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι απόλυτα εχθρικό (ήδη ο Βλ. Πούτιν κάλεσε τον έλληνα πρωθυπουργό στη Μόσχα στις 9 Μαΐου για τον εορτασμό της νίκης κατά του ναζισμού).
Στην παρούσα φάση, όμως, αυτό που προέχει για την Ουάσινγκτον είναι να αποφευχθεί ένας άμεσος και πολύ σοβαρός «τραυματισμός» του ΔΝΤ, που πλέον δεν είναι καθόλου απίθανος, αφού ο ιδιότυπος οικονομικός αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Γερμανία οδηγεί στην εξάντληση των διαθεσίμων της χώρας ακόμη και στα τέλη Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη πληρωμή στο Ταμείο.
Ν.Χ.