Τι φοβούνται;

***

Σε διπλό ταμπλό…

Και μη μας πείτε ότι ταυτίζονται, γιατί… Ποιου τα συμφέροντα θα υπερασπιστεί καλύτερα ο οίκος Lazard στην περίπτωση του διαγωνισμού πώλησης του 67,7% του ΟΛΠ; Της κινεζικής Cosco, που φέρεται ως σύμβουλός της επί της διαδικασίας, ή του Ελληνικού Δημοσίου, που την προσέλαβε μέσω του υπουργείου Οικονομικών για τη ρύθμιση του ελληνικού δημοσίου χρέους;

***

>Για να δούμε, τι θα δούμε; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επιτρέψει, ναι ή όχι, την πώληση δανείων από τις συστημικές τράπεζες; Ως βασικός μέτοχος, με εκπροσώπους στο διοικητικό τους συμβούλιο, έχει κάθε δικαίωμα να το αρνηθεί, πόσω μάλλον όταν προεκλογικά τασσόταν κατά τέτοιων ενεργειών. Και το ρωτάμε γιατί η PwC εκτιμά ότι το 2015 η δευτερογενής ευρωπαϊκή αγορά δανειακών χαρτοφυλακίων θα αγγίξει τα 100 δισ. ευρώ, ενώ αυτά που έχουν προσημείωση ή υποθήκη ακινήτου θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων επενδυτών.

Περίεργη πρεμούρα…

Εκτίθεστε στον ελληνικό λαό, λες και έχετε υπογράψει ανοιχτά γραμμάτια σε κάποιους υποψήφιους επενδυτές! Γιατί τέτοια πρεμούρα από τη ΝΔ να τρέξουν, ως έχουν, οι διαγωνισμοί για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων; Επειδή δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχουμε ως χώρα το δικαίωμα επανεξέτασης κάποιων εξ αυτών;

>Ουδείς δικαιούται να θυσιάζει τα πάντα στον βωμό του κέρδους, ούτε η ανταποδοτικότητα αποτελεί πανάκια! Μπορεί η Eldorado Gold να δηλώνει ότι έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να συνεχίσει τις δραστηριότητές της και να αναπτύσσει τα projects της, ωστόσο το ελληνικό κράτος οφείλει να επανελέγξει πέραν από τις συμβάσεις και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, εξέλιξη που, αν λάβει αρνητική τροπή για την εταιρεία, δεν πρόκειται να διασωθεί με αναθεώρηση στη φορολογία και στα δικαιώματα που πληρώνει.

>Αν δεν αποκτήσουν άπαντες πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό της υγείας, για ποια ανακούφιση των κοινωνικών στρωμάτων, που πλήττονται από τη φτώχεια, κάνει λόγο η κυβέρνηση; Αν θέλετε, κύριε διοικητά του ΙΚΑ, να φανείτε χρήσιμος και να αποδείξετε ότι διαθέτετε ευαισθησία, ας κοιτάξετε να πάρετε πίσω την κατάπτυστη εγκύκλιο που απαγορεύει στα στελέχη του ιδρύματος να ανανεώνουν τα βιβλιάρια ασθενείας των εργαζομένων επειδή οι εργοδότες δεν έχουν καταβάλει τις εισφορές.

>Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε, κύριε βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη; Είναι δυνατόν να μας λέτε πως επειδή οι τιμές των χρηματιστηρίων είναι δημόσιες, οι χρηματιστηριακές συναλλαγές έχουν διαφανή τιμολόγηση; Σε ποιο οικονομικό εγχειρίδιο τα διαβάσατε αυτά; Τότε εξ ορισμού δεν υφίστανται χειραγωγήσεις και κακώς οι αρμόδιες εποπτικές αρχές επιβάλλουν πρόστιμα και κυνηγούν τους επιτήδειους με αυτές τις κατηγορίες. Έλεος…

>Ποια η θέση του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας σχετικά με την ανακάλυψη του αγνώστου ταυτότητας απανθρακωμένου πτώματος στο πλοίο Norman Atlantic της ΑΝΕΚ; Τι περιμένετε, κύριε Δρίτσα, για να προβείτε σε κυρώσεις εναντίον αυτών που ακόμα και σήμερα δεν ξέρουν πόσους επιβάτες είχαν πάνω στο πλοίο; Και μη μας πείτε για την απόφαση της ιταλικής δικαιοσύνης.

>Καλό το παραμύθι, αλλά κρύβει δράκους! Από πού και έως πού, κυρίες και κύριοι της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, τα συμφέροντα των μελών σας ταυτίζονται με εκείνα των καταναλωτών; Εκτός και αν δεσμεύεστε ότι η άρση των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα οδηγήσει στον εξορθολογισμό των τιμολογίων των προϊόντων – υπηρεσιών σας. Αν ναι, τότε και εμείς μαζί σας.

>Άκουσον άκουσον! Εκ παραδρομής, παραλίγο να πουληθούν περιουσιακά στοιχεία που έχει στην κατοχή της η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Ευτυχώς που κάποιοι τους πήραν χαμπάρι και πρόλαβαν ένα ακόμη κατά λάθος έγκλημα, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τους υποψήφιους γαμπρούς, που φαίνεται ότι είχαν πάρει διαβεβαιώσεις για τα εν λόγω προικιά της νύφης.

>Και επειδή το τίμημα είχε συμφωνηθεί, τι σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών ή βελτιώσεων; Αν ο βασικός υποψήφιος γαμπρός επί της αποκρατικοποίησης των αεροδρομίων δεν ήταν η γερμανικών συμφερόντων εταιρεία Fraport, θα υπήρχαν τόσες έξωθεν παρεμβάσεις και εντός των τειχών πιέσεις για τη δήθεν αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι διαδικασίες ως είχαν;

>Δεν είναι τόσο η παραπομπή των πρώην προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο όσο οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν! Συνωμοσία για καταδολίευση και χειραγώγηση της αγοράς από πρόσωπα που κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες.

>Έχουν μιλήσει με τους αξιωματούχους της ή αρκούνται στις διαβεβαιώσεις των υποψήφιων επενδυτών; Πόσο σίγουροι είναι στην κυβέρνηση ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χρηματοδοτήσει τελικά τη δημιουργία του νέου εμπορευματικού κέντρου και του σταθμού διαλογής και μεταφόρτωσης φορτίων στην περιοχή του Θριάσιου;

>Ρευστοποίησε προσφάτως ένα σημαντικό ποσοστό από τις μετοχές που αγόραζε την τελευταία περίοδο ή από εκείνες που διαθέτει από την εισαγωγή της εταιρείας του στο ΧΑ; Τις παρκάρει σε δικούς του λογαριασμούς προκειμένου να αποτελέσουν αφετηρία μιας νέας ανόδου ή βάζει στο παιχνίδι και άλλους επενδυτές; Τα ερωτήματά μας απευθύνονται στον κ. Πέτρο Πετρόπουλο, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της ομώνυμης εταιρείας.

>Πάνε για μαλλί και θα βγουν κουρεμένοι! Kακώς οι υποψήφιοι επενδυτές των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ΕΕΣΣΤΥ φέρονται να πιέζουν τις νέες ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων για την αποκρατικοποίησή τους, καθώς υπάρχει και η επιλογή της ακύρωσης των διαγωνισμών μέχρι νεωτέρας.

>Δεν αποτελεί έμμεσο εκβιασμό προς τη δικαιοσύνη; Λίγες μόνο ημέρες πριν βγει η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών για την έγκριση ή μη του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική, δημοσιεύματα κάνουν λόγο πως αν είναι αρνητική η εταιρεία, θα αφήσει χρέη της τάξης των 618 εκατ. ευρώ.

>Έχουν να κάνουν με συμβάσεις στις οποίες εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα το κράτος; Ποια είναι τα μισθώματα της Grivalia Properties, που οδήγησαν στην αύξηση κατά 38% των εσόδων από τις νέες επενδύσεις;

>Τα κράτη, αν θέλουν, έχουν τον τρόπο να πείσουν τους ιδιώτες! Να μας συγχωρέσει ο κ. Δραγασάκης, αλλά από τη στιγμή που το Δημόσιο εξακολουθεί να κατέχει το 35,4% της Eurobank δεν θα έπρεπε να αρκεστεί σε μια απλή διαπίστωση προς τη μεγαλομέτοχο Fairfax, περί υπο-εκπροσώπησής του στο διοικητικό συμβούλιο με ένα μόλις μέλος, αλλά να απαιτήσει άμεσα αυτά που δικαιούται.

>Επειδή, κύριε Λαφαζάνη, είπατε πως η ΓΕΝΟΠ δεν αποτελεί συντεχνία! Αλήθεια, κύριε υπουργέ Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ποιος θα πληρώνει την πρόσθετη υγειονομική κάλυψη που απαιτεί η ηγεσία της; Με τι είδους διαγωνιστικές διαδικασίες θα επιλεγεί η ασφαλιστική εταιρεία; Ποιος θα τις τρέξει;

>Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά με κενό λογοδοσίας, ατιμωρησίας, ασυλίας και αμνήστευσης εκείνων που άσκησαν την εξουσία! Οι παραιτήσεις του Συμβουλίου των Εμπειρογνωμόνων θα έπρεπε να προηγούνταν ακόμα και από αυτές του προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και των υπολοίπων μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.

>Δεν αναφερόμαστε μόνο σε στελέχη της πρώην συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που σύμπραξαν με την πολιτική αυτή! Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη δεν πρόκειται να αφήσει να ηγούνται σε θέσεις – κλειδιά του ελεγκτικού μηχανισμού όλοι αυτοί που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τη χειρότερη φοροεπιδρομή της μεταπολιτευτικής περιόδου.

>Πού τον χάνεις, πού τον βρίσκεις τον όμιλο J&P Άβαξ, όλο και σε κάποια έργα του Δημοσίου θα συμμετέχει, είτε μόνος του είτε μέσω κοινοπραξίας αλλοδαπών επιχειρήσεων! Από τη συμμετοχή του στους αυτοκινητοδρόμους, στο project της επέκτασης του Μετρό προς τον Πειραιά, στην κατασκευή σχολικών κτιρίων στην Αττική κ.λπ.

>Παρότι οι αλλαγές στην ηγεσία του ΟΛΠ θεωρούνται δεδομένες! Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού κ. Χατζάκος δεν έχασε την ευκαιρία να ασκήσει προεδρία κατά την πρώτη συνεδρίαση του Δικτύου Λιμένων Κρουαζιέρας και Ακτοπλοΐας στις Βρυξέλλες.

>Περίμενε να πάρει γραμμή από τη Μέρκελ ώστε να αποστείλει συγχαρητήρια επιστολή στον πρωθυπουργό για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων; Τελευταίος και καταϊδρωμένος ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Μιχάλης Μαΐλλης, εξέφρασε τις ευχές του για την ευόδωση του έργου της κυβέρνησης.

* Αυτή είναι η παρακαταθήκη που άφησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ! Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank, αυξήθηκε η ανισοκατανομή του εισοδήματος μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και της υπόλοιπης χώρας με κριτήριο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ενώ ανάμεσα τους δέκα πτωχότερους νομούς τη μεγαλύτερη μέση ετήσια μεταβολή παρουσίασαν οι Νομοί Καστοριάς (+3,3%), Άρτας (+2,8%), Ευρυτανίας (+2,4%) και Τρικάλων (+2,0%).

* Τουλάχιστον μοιράζουν την πίτα σε περισσότερα κομμάτια! Ας είναι καλά η διοίκηση του αγωγού φυσικού αερίου TAP, που απαιτεί η προμήθεια του εξοπλισμού των κοινοπραξιών κατασκευαστικών ομίλων να γίνει από ελληνικές εταιρείες και βιομηχανίες, γιατί αν περιμέναμε από τους ντόπιους εμπλεκόμενους στις διαδικασίες δεν νομίζουμε ότι θα επεδίωκαν τη συμμετοχή τους.


Σχολιάστε εδώ