Τα αρχαία σε πρώτο πλάνο

Την επισήμανση αυτή έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιάννης Γαβρίλης στην προϊσταμένη της ΚΣΤ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Στέλλα Χρυσουλάκη και σε στελέχη της υπηρεσίας της, σε συνάντηση που είχε μαζί τους την περασμένη Πέμπτη. Ως παλαιός Πειραιώτης, ο αντιπεριφερειάρχης γνωρίζει τα όργια που έγιναν από τη συγκεκριμένη υπηρεσία στο παρελθόν όταν καταδικάστηκε ένας ολόκληρος χώρος στην Πειραϊκή να μεταβληθεί σε… χωματερή, επειδή απαγόρευσε τη λειτουργία του ως πλατείας και χώρου αναψυχής γιατί υπήρχε περίπτωση να υποστούν ζημιές τα αρχαία (σ.σ.: τμήματα των Μακρών Τειχών) που ενδεχομένως θα βρίσκονταν σε βάθος 30 μέτρων και πλέον! Έτσι, ένας ολόκληρος χώρος 100 στρεμμάτων κατέστη άχρηστος, την ίδια ώρα που η πολυκατοικία του πρώην εφόρου και προϊσταμένου της υπηρεσίας είναι χτισμένη πάνω στα Μακρά Τείχη, τμήμα των οποίων φαίνεται καθαρά στη βάση του κτιρίου!

Για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ο Γ. Γαβρίλης ζήτησε ενημέρωση για την πορεία των εργασιών ανάδειξης της Ηετιώνειας Πύλης που έχει χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής με 700.000 ευρώ και μέχρι σήμερα έχουν απορροφηθεί τα 337.000 ευρώ. Τα άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

Η ανάδειξη και η αξιοποίηση του Αρχαίου Θεάτρου δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά. Ήδη έχει γίνει ανάθεση μελέτης για τη διάσωση του θεάτρου και την εκτέλεση εργασιών προκειμένου να γίνονται εκδηλώσεις. Η ανάδειξη της οχύρωσης του Πειραιά (Κονώνειο Τείχος). Ζητήθηκε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για να δοθεί από την Περιφέρεια Αττικής νέα παράταση των εργασιών. Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης δήλωσε ότι θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

***

// Οι μέρες του Ιανουαρίου και οι πρώτες του Φεβρουαρίου είναι μέρες που ξυπνούν πολλές μνήμες στους Πειραιώτες. Γιατί θυμούνται τους 500 και πλέον συμπολίτες μας που χάθηκαν κατά τον μεγάλο βομβαρδισμό της πόλης το 1944, τα παλικάρια που χάθηκαν στα Ίμια, εκείνα που χάθηκαν στο όρος Όθρυς πριν 24 χρόνια με τη συντριβή του C-130 και τέλος τα παιδιά της θύρας 7. Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων ήταν Πειραιώτες, δικοί μας άνθρωποι, γείτονες, συγγενείς και φίλοι. Την περασμένη Πέμπτη το πρωί, ο Δήμος Πειραιά τίμησε τα 63 παλικάρια που χάθηκαν στη συντριβή του C-130 με επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο τους που βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία στο Ε’ Διαμέρισμα (Δογάνης και Παπαστράτου). Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γ. Δαβάκης, που μεταξύ άλλων τόνισε: «Αποτίουμε φόρο τιμής στις ψυχές τους για την υπέρτατη θυσία τους. Και δεν σας κρύβω ότι για μένα η μνήμη αυτή έχει μια ξεχωριστή ιδιαιτερότητα, γιατί πέραν του ότι προέρχομαι από τις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας, αρκετοί συγγενείς μου αξιωματικοί έδωσαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του προς την πατρίδα καθήκοντος, και γι’ αυτό για τους ένστολους που θυσίασαν και θυσιάζουν τη ζωή τους υπηρετώντας την πατρίδα, αισθάνομαι ιδιαίτερη ευαισθησία». Να σημειώσουμε ότι χθες επρόκειτο να τελεστεί στο «Στάδιο Καραϊσκάκη» το μνημόσυνο για τα θύματα της «Θύρας 7».

// Με μεγαλύτερη επισημότητα από κάθε άλλη φορά έγινε την περασμένη Κυριακή στην ομώνυμη πλατεία στην Τερψιθέα το μνημόσυνο του ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκου. Πολύς κόσμος είχε κατακλύσει την πλατεία στην οποία ήταν ήδη παρατεταγμένα αγήματα του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος. Το μνημόσυνο τέλεσε ο Μητροπολίτης Πειραιά κ. Σεραφείμ, ενώ παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, οι βουλευτές Γ. Τραγάκης, Κ. Κατσαφάδος και Στ. Αντωνάκου, οι πρώην υπουργοί Κ. Αρβανιτόπουλος και Τ. Νεράντζης, ο δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης, ο πρώην δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος και άλλοι.

// Μια από τις ελάχιστες συνεντεύξεις που έχει δώσει -σε ελληνικό Μέσο- ο Έλληνας των 60 εκατομμυρίων δίσκων Ντέμης Ρούσσος, που έφυγε πριν από λίγες μέρες από τη ζωή, ήταν στο Κανάλι 1 και στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Φύτρα. Ο μεγάλος τραγουδιστής είχε μιλήσει από ψυχής για την καταγωγή του, για τα παιδικά του χρόνια στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, για τη «χρυσή» του συνεργασία με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, για τους πολιτικούς της χώρας μας, ενώ δεν δίστασε να εξηγήσει γιατί δεν θεωρεί τον εαυτό του «μεγάλο τραγουδιστή». Είχε πει μάλιστα ότι προσπαθούσε να συμβιβαστεί με την ιδέα του θανάτου και ότι ο σκοπός της παρουσίας του στη γη θα εκπληρωνόταν εάν μετά τη «φυγή» του έστω και ένα τραγούδι του συνέχιζε να συντροφεύει τους ανθρώπους για πάρα πολλά χρόνια. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί ξανά αύριο, Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου, στις 8 το βράδυ.

// Εκλογές γίνονται σήμερα για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σωματείο των Μικροπωλητών που μετέχουν στο παζάρι του Πειραιά. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρόεδρος θα επανεκλεγεί ο Ιορδάνης Κανονίδης, γιατί οι περισσότεροι από τους μικροπωλητές αναγνωρίζουν -όπως λένε- τις προσπάθειες που καταβάλλει για την προάσπιση των συμφερόντων τους.

// Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η υπόθεση ίδρυσης open mall (ανοιχτού κέντρου εμπορίου) στον Πειραιά. Τα κέντρα αυτά, για να δημιουργηθούν, χρηματοδοτούνται από προγράμματα ΕΣΠΑ και ήδη ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά έχει κάνει τη σχετική αίτηση χρηματοδότησης στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ενώ, όμως, το υπουργείο υποστηρίζει ότι έχει εγκριθεί το αίτημα του συλλόγου, ακόμα δεν έχουν εκταμιευθεί τα χρήματα, που κινδυνεύουν να χαθούν αν αυτό το έργο δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο. Την πρόθεσή του να συμβάλλει και ο δήμος στην προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών εξέφρασε ο δήμαρχος Γ. Μώραλης σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Νίκο Μανεσιώτη και στελέχη της διοίκησης.

// Μια και μιλάμε όμως για τον Εμπορικό Σύλλογο, να πούμε ότι το προσεχές Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου, με την ευκαιρία της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, θα διοργανώσει ένα πρωτότυπο event στο κέντρο της πόλης για να τονώσει την κίνηση στα μαγαζιά. Θα περιλαμβάνει κληρώσεις, χάπενινγκς και ευρηματικές δράσεις, ενώ υποστηρίζεται και από τον Δήμο Πειραιά που φιλοδοξεί μέσα από ένα πλέγμα ενεργειών και συνεργειών, όπου απαιτείται, να δώσει… ζωή στα μαγαζιά της πόλης.

// Από την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε το νέο βελτιωμένο και ανανεωμένο πρόγραμμα του ραδιοσταθμού Πειραϊκή Εκκλησία της Μητρόπολης Πειραιά. Ο σταθμός συμπληρώνει φέτος 26 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και αποτελεί το καύχημα της Εκκλησίας του Πειραιά για την αποδοχή που έχει αλλά και για τις παρεμβάσεις που κάνει για την Ελλάδα, την πόλη και πάνω απ’ όλα για την Ορθοδοξία.

// Σε θερμό και οικογενειακό κλίμα ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Πειραιά έκοψε την πίτα του την περασμένη Τρίτη στο «Σινεάκ». Στην εκδήλωση έδωσε, όπως πάντα, το παρών και η Φιλαρμονική του Δήμου που πλαισίωσε μουσικά την εκδήλωση, ενώ η πρόεδρος του Συλλόγου Άννα Καψοκόλη ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή για τη στήριξή της στο προσωπικό του δήμου και ευχήθηκε σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κληρώθηκαν πέντε ηλεκτρονικοί υπολογιστές και δέκα δωροεπιταγές των 50 ευρώ.

// Ένα από τα καλύτερα παιδιά του πειραϊκού ρεπορτάζ, ο Γιάννης Κλάδης, δέχθηκε προχθές ένα απίστευτο χτύπημα της μοίρας, αφού έχασε τον αγαπημένο του αδελφό. Η στήλη εκφράζει τα θερμότερα συλλυπητήριά της στον φίλο Γιάννη και του εύχεται πολλή δύναμη και κουράγιο.


Σχολιάστε εδώ