Σφίγγα ο Τσίπρας για τον Πρόεδρο

Το ζήτημα δεν περιορίζεται στα όρια της επικράτειας, καθώς ενδιαφέρον υπάρχει και από τις Βρυξέλλες, καθότι ο Δ. Αβραμόπουλος, το όνομα το οποίου συζητείται έντονα τις τελευταίες εβδομάδες, κατέχει θέση Επιτρόπου.

Σύμφωνα μάλιστα με πηγές της Κομισιόν ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ο κ. Τσίπρας με τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ στην πρόσφατη συνάντησή τους. Φήμες θέλουν τον τελευταίο να αντιδρά στην προοπτική αποχώρησης του κ. Αβραμόπουλου.

Πληροφορίες τώρα από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ενδέχεται ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας να ανακοινώσει το όνομα στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις, που ξεκινάει σήμερα (Κυριακή) και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με την καθιερωμένη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η επιλογή που θα κάνει αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εντός κι εκτός Ελλάδος, καθώς θα σηματοδοτήσει τον δρόμο που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες. Προεκλογικά ο κ. Τσίπρας είχε αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι προτίθεται να προτείνει πρόσωπο ενδεχομένως και από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, ωστόσο μετά τις εκλογές δεν έχει κάνει την παραμικρή νύξη.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη (και τελευταία πιθανότατα) ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου. Πιθανότερος όλων θεωρείτο μέχρι πρότινος ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες το σενάριο αυτό αδυνάτισε για πολλούς και διαφόρους λόγους, με τις πληροφορίες να λένε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν δεύτερες σκέψεις. Εκδοχή που ενισχύθηκε σημαντικά μετά την αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση απευθύνθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, ο οποίος ωστόσο αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη θέση του προκειμένου να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες, σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία συζητείται το όνομα του πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλου. Ο τελευταίος είναι αποδεκτός από μεγάλη μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διατηρεί εδώ και χρόνια δίαυλο επικοινωνίας με τον Αλ. Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός δέχεται ισχυρές πιέσεις από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που του ζητούν να μην επιλέξει πρόσωπο από την Κεντροδεξιά, αλλά από την Κεντροαριστερά και ευρύτερης αποδοχής, στη βάση ότι ορισμένοι τάχθηκαν -και μάλιστα δημόσια- κατά της υποψηφιότητας του κ. Αβραμόπουλου.

Ο βουλευτής Αργολίδας Ι. Κοδέλας επισήμανε ότι το λαϊκό αίτημα για αλλαγή, που εκφράσθηκε στις τελευταίες εκλογές, σημαίνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας που δεν έχει σχέση με τα Μνημόνια κι ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει ένα πρόσωπο με ευρεία κοινωνική αποδοχή. Η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Ι. Γαϊτάνη χαρακτήρισε τον κ. Αβραμόπουλο «μνημονιακό αντιπρόεδρο της ΝΔ» και τόνισε ότι η συγκατοίκηση μαζί του δεν θα ενισχύσει την κοινωνική συναίνεση στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, πρόσθεσε, θα προκαλέσει σύγχυση στην οργανωμένη βάση του κόμματος.


Σχολιάστε εδώ