Προσπαθεί να κερδίσει χρόνο ο Σαμαράς

Ο Κ. Καραμανλής παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, αλλά όχι μόνο δεν δείχνει καμιά διάθεση εμπλοκής, αλλά δεν «δίνει αέρα» στους βουλευτές με τους οποίους συνομιλεί για να κάνουν το παραπάνω βήμα. Τα κορυφαία στελέχη της παράταξης τηρούν στάση αναμονής, καθώς πέραν των άλλων δεν συμφωνούν και μεταξύ τους ως προς τις επόμενες κινήσεις. Χωρίς να το ομολογούν ευθέως στο επιτελείο του, αναγνωρίζουν ότι η έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και η πορεία, γενικότερα, της κυβέρνησης είναι σ’ έναν μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία και κατ’ επέκταση τη μακροημέρευση του κ. Σαμαρά στην αρχηγία. Εξ ου και όρισε για τις 19 Φεβρουαρίου τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου θα γίνει ο απολογισμός του αποτελέσματος των πρόσφατων εκλογών και θα αναζητηθούν οι αιτίες (ενδεχομένως και υπεύθυνοι) για τη βαριά ήττα. Εκτιμά ότι μέχρι τότε θα έχουν προχωρήσει σε βάθος οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές και θα έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο συνεργασίας, οπότε η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα γίνει υπό το φως των νέων δεδομένων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να αξιοποιήσει προς όφελός του όποια τροπή κι αν έχουν πάρει τα πράγματα. Στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας παραμείνει σταθερός στις προεκλογικές δεσμεύσεις και δεν υποχωρήσει στις πιέσεις, η Νέα Δημοκρατία θα «επενδύσει» στις… επερχόμενες «καταστροφές» που, κατά την εκτίμηση της ηγεσίας της, θα φέρει μια τέτοια εξέλιξη. Δηλαδή οικονομική ασφυξία, πιστωτικό γεγονός, χρεοκοπία κ.ά. Τότε ο κ. Σαμαράς θα βγει να δηλώσει «δικαιωμένος» για όσα έλεγε και προειδοποιούσε προεκλογικά για τους κινδύνους που εγκυμονεί ενδεχόμενη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή ο κ. Τσίπρας υπαναχωρήσει από τις θέσεις του προκειμένου να πετύχει μια συμφωνία με τους δανειστές, η Νέα Δημοκρατία θα κάνει λόγο για «υποχώρηση» και θα κατηγορήσει τον πρωθυπουργό ότι «εξαπάτησε» προεκλογικά τον ελληνικό λαό.

Στη Λ. Συγγρού εμφανίζονται βέβαιοι ότι όποια κι αν είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεων, στο τέλος θα λειτουργήσει προς όφελος (!) της Νέας Δημοκρατίας! Θεωρητικά όλα αυτά, αφού στην πραγματικότητα στη Λ. Συγγρού και στο στενό επιτελείο του κ. Σαμαρά επικρατεί αμηχανία, εκνευρισμός και περισσεύει η ανησυχία. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ο τελευταίος έσπευσε -μιλώντας την Πέμπτη στη Κοινοβουλευτική Ομάδα- να δηλώσει… δικαιωμένος με αφορμή τις πρώτες αρνητικές αντιδράσεις των δανειστών στις προτάσεις της κυβέρνησης. Πριν καν ξεκινήσουν ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις βιάστηκε να προδικάσει την έκβασή τους. Αντίδραση που θα ταίριαζε περισσότερο σε αρχηγό περιθωριακού κόμματος που δεν είχε καμιά ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα. Σύγχυση προδίδει και η στάση τους στο θέμα της Ζ. Κωνσταντοπούλου, που αφού πρώτα την ψήφισαν για πρόεδρο της Βουλής, την επόμενη στιγμή την κατήγγειλαν ότι λειτουργεί ως… «κομματάρχης»!

Το… ατύχημα…

Το «εφιαλτικό σενάριο» για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είναι η κυβέρνηση να φτάσει σε μια συμφωνία με τους δανειστές χωρίς να κάνει μεγάλες εκπτώσεις από το βασικό πρόγραμμά της. Στην περίπτωση αυτή όχι μόνο θα ακυρωθεί αυτόματα η επιχειρηματολογία που αναπτύσσει ο κ. Σαμαράς από την προεκλογική περίοδο μέχρι σήμερα, αλλά παράλληλα θα βρεθεί απολογούμενος για την τακτική του έναντι των δανειστών την προηγούμενη τριετία. Το θέμα έθεσε ευθέως και με μεγάλη ακρίβεια ο Φ. Κρανιδιώτης, εκ των πολιτικών φίλων του κ. Σαμαρά. Επισήμανε συγκεκριμένα ότι αν οι δανειστές υποχωρήσουν έναντι του κ. Τσίπρα, η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις και για τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση Παπαδήμου και για την τακτική της μη σύγκρουσης με τους δανειστές.

***

Βλέπει συνωμοσίες…

Θυμηθείτε το… Τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες το περιβάλλον του Αντ. Σαμαρά αλλά και ο ίδιος θα μιλάνε όλο και πιο συχνά για «σκοτεινά κέντρα» που θέλουν τη διάλυση της Νέας Δημοκρατίας. Για «συμφέροντα» που χτυπάνε εκείνον, αλλά στόχο έχουν να αποδυναμώσουν την παράταξη και άλλα… ενδιαφέροντα και κατασκοπευτικά.

Ποιος είναι ο στόχος τους; Σε πρώτη φάση να συσπειρώσουν τον κόσμο της παράταξης και να αποθαρρύνουν όσα στελέχη σχεδιάζουν ή έχουν κατά νου να αμφισβητήσουν τον κ. Σαμαρά και να θέσουν θέμα ηγεσίας. Σε δεύτερη φάση, και αφού θα έχουν προετοιμάσει το έδαφος, να κατηγορήσουν όσους προσπαθήσουν να τον ανατρέψουν, έστω και με νόμιμες διαδικασίες, ότι εξυπηρετούν «σκοτεινά κέντρα» και «ύποπτα συμφέροντα»! Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που έχουν ενημερωθεί για τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς του επιτελείου του κ. Σαμαρά είναι «έξω φρενών». Προειδοποιούν, μάλιστα, να μην αποτολμήσουν κάτι τέτοιο γιατί η αντίδραση του κόσμου της παράταξης θα είναι αμείλικτη.

Πάντως, τα περί «σκοτεινών συμφερόντων» και «συνωμοσιών» δεν είναι κάτι νέο για τους ανθρώπους που περιστοιχίζουν τον σημερινό αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Ανέκαθεν είχαν μια ροπή προς τα… σενάρια επιστημονικής φαντασίας, από την εποχή της Πολιτικής Άνοιξης, όταν απέδιδαν την… εξαέρωση του κόμματος σε επίγειες και υπέργειες δυνάμεις!

Γ. Ζ.


Σχολιάστε εδώ