Οικονομικός στραγγαλισμός για να δεχθούμε το Μνημόνιο!

Η υπογραφή του νέου υπουργού Οικονομικών σε ένα νέο αίτημα «τεχνικής» παράτασης του Μνημονίου δεν απαιτείται τυχαία: Ισοδυναμεί με νομιμοποίηση του Μνημονίου από μια κυβέρνηση που το έχει αρνηθεί, αλλά και με αποδοχή του ρόλου της «τρόικας», η οποία θα πρέπει να διαπραγματευθεί με την κυβέρνηση για να κλείσει η τελευταία αξιολόγηση της οικονομίας, η οποία θα πρέπει να προχωρήσει από το σημείο που την άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση, με το γνωστό e-mail Χαρδούβελη. «Αγνοούν τη λαϊκή εντολή και θέλουν να μετατρέψουν την κυβέρνηση Τσίπρα σε κυβέρνηση Σαμαρά», λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup προχωρά σε πρωτοφανείς… ακρότητες κατά της ελληνικής κυβέρνησης, απειλώντας ουσιαστικά να κλείσει και την τελευταία πηγή χρηματοδότησης του Δημοσίου, κάτι που θα μπορούσε να «στεγνώσει» τα κρατικά ταμεία ακόμη και μέσα στον Μάρτιο, φέρνοντας τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας. Και όχι γενικά της χρεοκοπίας, μάλιστα, αλλά της στάσης πληρωμών προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς τον Μάρτιο είναι προγραμματισμένη πληρωμή 1,9 δισ. ευρώ προς το Ταμείο για τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου.

Το βράδυ της Παρασκευής, στέλεχος του Euro Working Group, της ομάδας τεχνοκρατών που υποστηρίζουν τη λειτουργία του Eurogroup, δήλωσε στο πρακτορείο Dow Jones ότι απορρίπτεται το αίτημα της Ελλάδας για πρόσθετες εκδόσεις εντόκων γραμματίων 4,5 δισ. ευρώ και μάλιστα έσπευσε να προβλέψει -με ικανοποίηση, άραγε;- ότι ως τις αρχές Μαρτίου θα έχουν εξαντληθεί τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου.

Από κυβερνητικής πλευράς υπογραμμιζόταν ότι, πράγματι, το Δημόσιο αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο να εξαντλήσει τη ρευστότητά του και θα χρειασθεί 2 δισ. ευρώ μέσα στον Φεβρουάριο. Η σχετική συζήτηση, πάντως, για την αύξηση του ορίου δανεισμού με έντοκα γραμμάτια, το οποίο έχει προσδιορισθεί με το Μνημόνιο στα 15 δισ. ευρώ, τονιζόταν ότι δεν έχει ολοκληρωθεί και είναι τουλάχιστον ανορθόδοξο ένας αξιωματούχος των Βρυξελλών να σπεύδει να προεξοφλήσει αποφάσεις, προβαίνοντας μάλιστα σε δυσμενείς δημόσιες εκτιμήσεις για την οικονομική κατάσταση ενός κράτους-μέλους, με τρόπο που κλονίζει την εμπιστοσύνη.

Από την προεκλογική περίοδο, ήδη, το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσε -εύλογα- ότι για την περίοδο μέχρι να υπάρξει συμφωνία για ένα πρόγραμμα θα μπορούσε το Δημόσιο να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του με εκδόσεις εντόκων γραμματίων, χωρίς να υπάρξουν από τους Ευρωπαίους αντιρρήσεις για την υπέρβαση του ορίου που είχε συμφωνηθεί. Γι’ αυτό ακόμη και τώρα δεν υπάρχει «Σχέδιο Β» για την «ενδιάμεση» χρηματοδότηση του κράτους, όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο να εξωθούν τόσο απροκάλυπτα οι ευρωπαίοι εταίροι ένα κράτος-μέλος στη χρεοκοπία.

Εναλλακτικά, το Δημόσιο θα μπορούσε να πάρει μια χρηματοδότηση – γέφυρα, όπως εκτιμά ο Γιάνης Βαρουφάκης, της τάξεως των 5 δισ. ευρώ, από το αδιάθετο «πακέτο» των 18 δισ. ευρώ (7 δισ. από την τελευταία δόση, 11 δισ. από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας). Και αυτόν τον δρόμο έσπευσε, όμως, να τον κλείσει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, δηλώνοντας την Παρασκευή ότι δεν συζητείται δάνειο – γέφυρα, αλλά μόνο παράταση Μνημονίου.

Δεν υποχωρεί ο Γ. Βαρουφάκης

Παρά τις ακραίες αυτές πιέσεις, πάντως, ο Γιάνης Βαρουφάκης επιμένει να πείσει «με τον ορθό λόγο», όπως λέει, ότι το σχέδιό του είναι λογικό και αμοιβαία επωφελές. Στο Eurogroup της Τετάρτης θα επιμείνει στο «όχι» στην υποβολή αίτησης για παράταση Μνημονίου και θα αντιπροτείνει να υπάρξει μια σύντομη άτυπη παράταση στο πρόγραμμα (δεν θα περάσει από τα Κοινοβούλια), χωρίς όμως συζητήσεις με την «τρόικα» για την τελευταία αξιολόγηση.

Θα ζητήσει οι Ευρωπαίοι να δεσμευθούν αυτήν την περίοδο ότι θα χρηματοδοτηθούν απρόσκοπτα οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου (με έντοκα ή με δάνειο – γέφυρα), ενώ η ελληνική πλευρά θα δεσμευθεί ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, αλλά θα εφαρμόσει ένα πρώτο «πακέτο» μέτρων οικονομικής πολιτικής που θα προκύψει κατόπιν συμφωνίας με τους εταίρους. Και θα αποφύγει, ασφαλώς, μονομερείς ενέργειες για το χρέος, όπως θα ήταν παύση πληρωμών έναντι του ΔΝΤ τον Μάρτιο.

Μέχρι τη λήξη αυτής της άτυπης παράτασης, ο κ. Βαρουφάκης θα έχει καταθέσει ένα πλήρως κοστολογημένο, νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που θα εφαρμοσθεί με επιτήρηση από την Κομισιόν, όπως συμβαίνει με όλα τα κράτη της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

Σε μια κίνηση καλής θέλησης, σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε ήδη εντολή στους υπουργούς από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να «χωρέσουν» κατά το δυνατόν τα μέτρα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης στους προϋπολογισμούς των τομέων τους, χωρίς να υπάρξει πρόσθετη αύξηση της συνολικής δαπάνης σε σχέση με τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά με περικοπές και μεταφορές πόρων από άλλους τομείς.


Σχολιάστε εδώ