Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί η ΝΔ

Η γαλάζια παράταξη θυμίζει αυτή τη στιγμή ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί κι αυτό είναι πλέον θέμα χρόνου να συμβεί… Βουλευτές και κομματικά στελέχη βάλλουν ευθέως κατά του κ. Σαμαρά, αλλά και των στενών συνεργατών του, επιρρίπτοντάς τους τις ευθύνες για το εκλογικό αποτέλεσμα. Καταθέτουν την αγωνία και την ανησυχία τους για τις προοπτικές της παράταξης κι επισημαίνουν την ανάγκη να αναληφθούν οι πρωτοβουλίες εκείνες που θα ανακόψουν την περαιτέρω απαξίωσή της και την πολιτική περιθωριοποίησή της.

Η ανησυχία τους μετατρέπεται σε οργή καθώς διαπιστώνουν ότι η ηγεσία δεν δείχνει καμιά διάθεση αυτοκριτικής, αντίθετα επιμένει στην ορθότητα της στρατηγικής που ακολούθησε την περίοδο προ των εκλογών. «Χάσαμε με οκτώ μονάδες διαφορά κι ορισμένοι στη Λ. Συγγρού συμπεριφέρονται ωσάν να ήμασταν εμείς οι νικητές των εκλογών», σημειώνουν αρκετοί βουλευτές.

Η αναφορά του κ. Σαμαρά στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ότι προεκλογικά δεν επιδόθηκε σε «εκστρατεία φόβου», αλλά προειδοποίησε για τους κινδύνους που υπάρχουν, προκάλεσε ένα… «βουητό αποδοκιμασίας» από τους παρόντες βουλευτές. «Το κακό δεν είναι ότι έκαναν μια κάκιστη καμπάνια που αποδοκιμάσθηκε από την ελληνική κοινωνία, το χειρότερο είναι που νομίζουν ότι έκαναν σωστή επιλογή», λένε χαρακτηριστικά τα στελέχη.

Αρκετοί περισσότεροι είναι εκείνοι που διατυπώνουν ενστάσεις ή και διαφωνούν ανοιχτά με τη στρατηγική που ακολουθεί μετεκλογικά η ηγεσία επενδύοντας στην αποτυχία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Κάνουν λόγο για κοντόφθαλμη τακτική και ότι οι περί τον κ. Σαμαρά δεν κατανοούν ότι «αν αποτύχει ο Τσίπρας, είναι πολύ πιθανό να καταστραφεί και η χώρα». Επισημαίνουν, δε, ότι οι πολίτες το αντιλαμβάνονται αυτό και δικαίως εξοργίζονται, καθώς «δεν είναι δυνατόν να ανεχθούν έναν πολιτικό αρχηγό που επενδύει στην καταστροφή της χώρας για να δικαιωθεί προσωπικά». Κατά συνέπεια και στην περίπτωση που τα πράγματα εξελιχθούν αρνητικά, δεν σημαίνει ότι αυτόματα οι πολίτες θα αναζητήσουν καταφύγιο στην… ασφάλεια της Νέας Δημοκρατίας! Το κλίμα αναταραχής που επικρατεί στο εσωτερικό της παράταξης αναμένεται να αποτυπωθεί στην προγραμματισμένη για τις 19 Φεβρουαρίου συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Οδυνηρό»

Στον κατάλογο των επικριτών της ηγεσίας προστέθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο -εκ των ιστορικών στελεχών- Γ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος, σημειωτέον, το 2009 είχε πρωτοστατήσει για την εκλογή του κ. Σαμαρά στην ηγεσία. Έκανε λόγο για «οδυνηρό αποτέλεσμα», ενώ επισήμανε ότι την τελευταία τριετία «η Νέα Δημοκρατία μπαστάρδεψε», εννοώντας, προφανώς, ιδεολογικά με τη μετακίνησή της δεξιότερα. Ο Ευρ. Στυλιανίδης επιρρίπτει βαριές ευθύνες στην ηγεσία για τη στρατηγική που ακολούθησε την τελευταία τριετία. Χαρακτήρισε λανθασμένη τη συνταγή που υιοθέτησε ο κ. Σαμαράς στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό πέτυχε να στρέψει την κοινωνία εναντίον της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας.

Απορίες προκάλεσε μια δήλωση του Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου, κάλεσε όμως όσους θέλουν να θέσουν θέμα ηγεσίας να το κάνουν τώρα και να μην περιμένουν από άλλους να τους ανοίξουν τον δρόμο. Μεταξύ εκείνων που σίγουρα θα θέσουν θέμα ηγεσίας στο συνέδριο, αν κι εφόσον πραγματοποιηθεί, είναι και ο πρώην βουλευτής Ι. Τζαμτζής, ο οποίος εδώ και μήνες «πνέει μένεα» κατά του κ. Σαμαρά και των συνεργατών του. Ο λόγος είναι ότι στον ανασχηματισμό του Ιουνίου όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκε σε κυβερνητικό πόστο, αλλά επιπλέον προήχθη σε υπουργό ο συντοπίτης του Γ. Καρασμάνης. Ο κ. Τζαμτζής αποδίδει τη μη επανεκλογή του και στον «υπόγειο πόλεμο» που δέχθηκε από τα κεντρικά του κόμματος.

Δεν είναι, δε, ο μόνος που καταγγέλλει τη συγκεκριμένη πρακτική, αντίθετα ο κατάλογος είναι μακρύς, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς περιμένουν το συνέδριο για «να πάρουν την εκδίκησή τους». Κοινό χαρακτηριστικό τους οι στενές σχέσεις τους με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Στην Αρκαδία ο Ανδρ. Λυκουρέντζος κατηγορεί την ηγεσία ότι τον «υπονόμευσε» προκειμένου να εκλεγεί ο Κ. Βλάσσης, στενός φίλος του κ. Σαμαρά. Λέγεται μάλιστα ότι τα παράπονά του ο κ. Λυκουρέντζος τα είπε στον ίδιο τον κ. Σαμαρά σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του μετά τις εκλογές. Η συζήτηση έγινε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και από την πλευρά του πρώην βουλευτή ακούστηκαν βαριές κουβέντες. Σε ανάλογη διάθεση βρίσκεται και ο Γ. Κοντογιάννης, που δεν επανεξελέγη στην Ηλεία, διότι, όπως τονίζει, στηρίχθηκε ο «σαμαρικός» Κ. Τζαβάρας. Παραλλήλισε μάλιστα τη σημερινή Νέα Δημοκρατία με την… Πολιτική Άνοιξη. «Χάσαμε τις εκλογές γιατί μπατάραμε προς την Ακροδεξιά», τόνισε η Φ. Πιπιλή, που δεν επανεξελέγη στην Α’ Αθηνών (όπου συνεργάτες του κ. Σαμαρά είχαν δώσει γραμμή υπέρ των Β. Κικίλια και Όλγ. Κεφαλογιάννη). Η κ. Πιπιλή χαρακτήρισε «κακορίζικη και αντιαισθητική» την προεκλογική καμπάνια, ενώ προειδοποίησε ότι η ΝΔ δεν έχει προοπτικές αν δεν ξαναβρεί τις ρίζες της και δεν στραφεί προς τον μεσαίο χώρο. Κατά τον Άρη Σπηλιωτόπουλο «τον Σαμαρά τον κατέστρεψαν οι συνεργάτες του», ενώ επισήμανε ότι πριν τεθεί θέμα ηγεσίας πρέπει να προηγηθεί γενναία αυτοκριτική στα όργανα του κόμματος. Υπέρ της σύγκλησης έκτακτου συνεδρίου τάσσεται ο Π. Παναγιωτόπουλος υπό την προϋπόθεση ότι νωρίτερα θα γίνει εξαντλητική συζήτηση για τα αίτια της ήττας στις πρόσφατες εκλογές.


Σχολιάστε εδώ