Ελβετία του Νότου στην παραγωγή φαρμάκου η Ελλάδα

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ακόμη ότι: «Υπάρχει αντιβίωση στην κρίση, αν η Πολιτεία ιεραρχήσει τις πολιτικές επιλογές της δίδοντας βάρος στην ανάπτυξη, στηρίζοντας τους κλάδους που συνεισφέρουν σε αυτήν και δημιουργούν θέσεις εργασίας. Ανάπτυξη για εμάς, τη νέα κυβέρνηση, σημαίνει παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα. Πιστεύουμε πως θα έχουμε μια γόνιμη και δημιουργική συνεργασία με την ΠΕΦ για τη στήριξη των βιομηχανιών που παράγουν τα φάρμακά τους στην Ελλάδα».

Λίγο νωρίτερα από την ομιλία του υπουργού Υγείας, τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΦ είχαν εκφράσει την αγωνία τους για τη συρρίκνωση της κατανάλωσης του ελληνικού φαρμάκου καθώς και την πολεμική που έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια η ελληνική φαρμακοβιομηχανία από την Πολιτεία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων: «Η χώρα έφτασε στο κατώτατο σημείο ενός κύκλου συρρίκνωσης της οικονομίας. Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία και την περίθαλψη έπεσαν κάτω από το 5% του ΑΕΠ. Ύστερα από τέσσερα χρόνια, οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι το σύστημα απέτυχε, οπότε πρέπει μαζί με την Πολιτεία να ξαναβάλουμε τις βάσεις για μια συνολική πολιτική στην υγεία και στο φάρμακο. Εκεί πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα οικονομικά δεδομένα των ταμείων, η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα και οι μειωμένες συμμετοχές αυτών που έχουν ανάγκη, αλλά και η προστιθέμενη αξία της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να καλύψει το 70% της εξωνοσοκομειακής – πρωτοβάθμιας φαρμακευτικής περίθαλψης, προσφέροντας επώνυμο ελληνικό φάρμακο σε χαμηλές τιμές, με μειωμένη συμμετοχή, δημιουργώντας έτσι εγχώρια προστιθέμενη αξία. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε να επενδύουμε στη χώρα με νέες θέσεις εργασίας, εξαγωγές και έρευνα.

Δεν ζητάμε ούτε επιδοτήσεις ούτε χαριστικές ρυθμίσεις. Ζητάμε να έχει το ελληνικό φάρμακο τη θέση που του αναλογεί. Έχουμε κοστολογημένες και ρεαλιστικές προτάσεις και με βάση αυτές ζητάμε μια συγκεκριμένη πολιτική για το παραγόμενο στην Ελλάδα ποιοτικό γενόσημο φάρμακο».

Την ανησυχία του εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ Δημήτρης Δέμος τονίζοντας ότι: «Το κράτος πρέπει να προσέξει τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Δεν ζητάμε να επιστρέψουμε στα παλιά επίπεδα. Όμως από τα χρήματα που το κράτος διαθέτει στη φαρμακευτική δαπάνη, πρέπει οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες να λαμβάνουν αυτό που τους αναλογεί, έχοντας υπόψη τις εργοδοτικές και φορολογικές εισφορές τους».

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και η ομιλία του Βασίλη Κάτσου, επίσης αντιπρόεδρου της ΠΕΦ, ο οποίος αφού ανέφερε πως το ελληνικό φάρμακο είναι το τρίτο σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, δεσμεύτηκε ότι: «Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες μπορούν να φέρουν το ελληνικό φάρμακο στην 1η θέση των εξαγώγιμων προϊόντων της χώρας γιατί έχουν το σθένος να παλέψουν για το μέλλον της ελληνικής παραγωγής».

Παράλληλα, από την πλευρά του, ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, μέλος της ΠΕΦ και συνιδιοκτήτης της ΒΙΑΝΕΞ, ζήτησε τη στήριξη της Πολιτείας: «Δεν έχουμε απολύσει κανέναν από τα 1.200 άτομα που απασχολούνται στην εταιρεία μας, όμως πλέον είναι αναγκαία η συμπαράσταση της Πολιτείας για να μπορέσει να ορθοποδήσει ο κλάδος και να είναι αντάξιος και της ιστορίας αλλά και των ανθρώπων που τον αποτελούν».

Κλείνοντας την εκδήλωση, η γενική διευθύντρια της ΠΕΦ Φαίη Κοσμοπούλου – Δεληγιάννη αναφέρθηκε στο κοινωνικό έργο της Ένωσης τονίζοντας ότι: «Κεντρικός μας στόχος είναι όλοι οι Έλληνες να έχουν άμεση και ισότιμη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η ίδρυση των Κοινωνικών Φαρμακείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Χαλάνδρι και στο κέντρο της Αθήνας κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ φέτος παραδώσαμε ήδη 100 πλήρως εξοπλισμένα kit φαρμακείου σε όλα τα δημοτικά σχολεία του Δήμου Πειραιά».


Σχολιάστε εδώ