Εκβιάζουν…

Ο κ. Τσίπρας ζητάει πίστωση και χρόνο -μέχρι τον Ιούνιο- για να παρουσιάσει το πρόγραμμά του για την «επόμενη ημέρα», αλλά οι δανειστές απαντούν ότι πίστωση δεν υπάρχει κι ο χρόνος τελειώνει σε λίγες μόνο ημέρες. Στο πλαίσιο του «εκβιασμού» εντάσσεται και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που από την προσεχή Τετάρτη σταματά να δέχεται ως ενέχυρα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι το τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο και ως εκ τούτου δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, ωστόσο η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί πρόβλημα ρευστότητας στις τράπεζες κι επαναφέρει τον κίνδυνο για μαζική εκροή καταθέσεων. Το επόμενο δεκαήμερο είναι εξαιρετικά κρίσιμο, αφού ενδεχομένως θα κριθούν τα πάντα. Την Τετάρτη συνέρχεται εκτάκτως το Γιούρογκρουπ, 12 και 13 του μήνα θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής και στις 16 θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup, ενώ στις 28 λήγει το πρόγραμμα και η Ελλάδα θα βρεθεί χωρίς χρηματοδότηση. Αν κι εφόσον μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει συμφωνία για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, όπως ζητούν οι δανειστές, ή για οποιαδήποτε άλλη λύση.

Ζητούν υποταγή

Η αρχική αισιοδοξία στο Μέγαρο Μαξίμου, αποτέλεσμα και της ηχηρής παρέμβασης του Μπ. Ομπάμα, για αλλαγή κλίματος στην Ευρώπη, μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε προβληματισμό και ανησυχία. Καθώς ένας μετά τον άλλον οι ευρωπαίοι ηγέτες έσπευσαν να στοιχηθούν πίσω από την Άνγκ. Μέρκελ που παραμένει αμετακίνητη και περισσότερο αδιάλλακτη όσο ποτέ άλλοτε. Στις αλλεπάλληλες επαφές που είχαν τις προηγούμενες ημέρες τόσο ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης έγιναν αποδέκτες της κατανόησης των Ευρωπαίων, αλλά όλοι κινήθηκαν στη γνωστή γραμμή του Βερολίνου: Η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ειδικότερα, δε, η γερμανική πλευρά απαίτησε η Αθήνα να συμφωνήσει με την επιστροφή της «τρόικας», να ανακαλέσει (ακυρώσει) όλες τις εξαγγελίες που αντιβαίνουν στο Μνημόνιο και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που… άφησε στη μέση η προηγούμενη κυβέρνηση. Τυχόν αποδοχή των απαιτήσεων αυτών από την πλευρά της κυβέρνησης θα ισοδυναμούσε με «πολιτική αυτοκτονία», αλλά και η πλήρης απόρριψή τους θα φέρει πιο κοντά τον κίνδυνο της οικονομικής ασφυξίας και του πιστωτικού γεγονότος για τη χώρα. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα αβεβαιότητας ο τέως πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έσπευσε να μιλήσει για… δικαίωσή του, σε σχέση με όσα έλεγε προεκλογικά, για τους κινδύνους που εγκυμονεί η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

«Στροφή»

Σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιρρήσεις των δανειστών η κυβέρνηση, διά του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, «απέσυρε» το πάγιο αίτημά της για διαγραφή του χρέους και πρότεινε την ανταλλαγή του με ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης και άλλα χωρίς ημερομηνία λήξεως. Η απάντηση ήταν αρνητική, τόσο από την πλευρά του ΔΝΤ όσο και από αυτήν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ωστόσο επικρότησαν τη «στροφή προς τον ρεαλισμό» εκ μέρους της κυβέρνησης. Στο εσωτερικό της χώρας πάντως αντιμετωπίσθηκε ως αλλαγή στάσης και αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων. Την ίδια στιγμή η ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργού Π. Λαφαζάνη για επανεξέταση των διαγωνισμών για τη διενέργεια ερευνών για υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κρήτη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Η Νέα Δημοκρατία σημείωσε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει τεράστιο κόστος για τη χώρα, θα κλονίσει την αξιοπιστία της τόσο γεωπολιτικά όσο κι έναντι των υποψήφιων επενδυτών. Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του τόνισε ότι οποιαδήποτε υπαναχώρηση ή καθυστέρηση θα εκληφθεί ως υποχώρηση στην άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στις ΑΟΖ.

Άγνωστος «Χ»

Με την ολοκλήρωση μεθαύριο της διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, το ενδιαφέρον, ως ένα βαθμό βέβαια, μετατίθεται στο ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η πρώτη ψηφοφορία θα διεξαχθεί εκτός απροόπτου στις 13 Φεβρουαρίου, την προσεχή Παρασκευή, αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό το όνομα του προσώπου που θα προτείνει ο Αλ. Τσίπρας. Η περίπτωση του Δ. Αβραμόπουλου, η πλέον πιθανή μέχρι πρότινος, συναντά τις αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ενστάσεις διατυπώνονται από τις Βρυξέλλες και εσωτερικούς παράγοντες. Τις προηγούμενες ημέρες ακούστηκε το όνομα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου, ο οποίος όμως απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό. Τα τελευταία 24ωρα ακούγεται το όνομα του Π. Παυλόπουλου, ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν ο κ. Τσίπρας να καταλήξει τελικά σε αριστερό υποψήφιο.

«Πληγές»

Στο… μέτωπο των ηττημένων (Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ κ.ά.) προσπαθούν να κλείσουν τις πληγές που άφησαν πίσω τους οι εκλογές. Στο εσωτερικό της ΝΔ επικρατεί αναβρασμός, στελέχη βάλλουν κατά του κ. Σαμαρά και των στενών συνεργατών του κι άλλοι θέτουν θέμα ηγεσίας. Ο πρώην πρωθυπουργός ωστόσο δείχνει αποφασισμένος να παραμείνει στη θέση του εκμεταλλευόμενος την αβεβαιότητα σε κυβερνητικό επίπεδο και την αδυναμία των κορυφαίων στελεχών να τον αμφισβητήσουν επί της ουσίας. Παρά τις αντιδράσεις μετέθεσε για τις 19 Φεβρουαρίου τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όπου θα γίνει η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Στο ΠΑΣΟΚ ο Β. Βενιζέλος οριστικοποίησε την απόφασή του να αποχωρήσει από την ηγεσία και περί τα… δέκα στελέχη φιλοδοξούν να τον διαδεχθούν.


Σχολιάστε εδώ