Δεν εισπράχθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις

Και αυτά δεν είναι φήμες, λόγια του αέρα. Είναι η επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη ο γνωστός για τη διαχρονική εντιμότητα και ακεραιότητά του γενικός γραμματέας Διαφάνειας Γιώργος Σούρλας, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, στην οποία καταγγέλλει τον κ. Θεοχάρη ότι με την εγκύκλιό του (ΠΟΛ 1198/21-8-2013) «προσπαθούσε να ερμηνεύσει κατά τέτοιο τρόπο τον νόμο ώστε να μην εισπραχθούν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για τις χρήσεις 2010 και 2011, που είχαν ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ σε εταιρείες που δραστηριοποιούνταν με τριγωνικές συναλλαγές μέσω offshore εταιρειών»! Ο κ. Σούρλας ρωτάει τον βουλευτή σήμερα του Ποταμιού κ. Θεοχάρη αν η εγκύκλιος που έβγαλε 10 μήνες πριν από την παραίτησή του ήταν αποτέλεσμα της δήλωσής του ότι «δεχόταν απειλές» και ότι «αντιστάθηκε μέχρι ενός σημείου, αλλά μετά έπρεπε να φύγει».

Ο πρώην γενικός γραμματέας Εσόδων δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε πως με την εγκύκλιό του το Δημόσιο έχανε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, όταν χρειαζόταν και το τελευταίο ευρώ, γιατί ο Σούρλας τον είχε προειδοποιήσει ότι εκείνες οι… ρυθμίσεις δεν έπρεπε να ψηφιστούν, αλλά «έπρεπε να επανέλθουν οι σχετικές διατάξεις του ν. 3842/2010 για να τεθεί τέρμα στο αμαρτωλό καθεστώς των τριγωνικών συναλλαγών».

Πλήρης ομολογία

Όχι μόνο δεν αμφισβήτησε ο κ. Θεοχάρης τις κατηγορίες του γενικού γραμματέα Διαφάνειας, αλλά αντίθετα τις επιβεβαίωσε, ομολογώντας μάλιστα ότι απάλλαξε τους οφειλέτες γιατί τα δύο διυλιστήρια αν υποχρεώνονταν να πληρώσουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που ξεπερνούσαν την αξία των ίδιων των επιχειρήσεων, θα έκλειναν και η χώρα θα έμενε χωρίς πετρέλαιο! Προσπαθώντας να δικαιολογήσει την έκδοση της σκανδαλώδους εγκυκλίου που αθώωνε τους πετρελαιάδες, ο πρώην γενικός γραμματέας Εσόδων και τώρα βουλευτής του Ποταμιού είπε: «Οι τριγωνικές συναλλαγές στον 3842/2010 είχαν οριστεί με λανθασμένο τρόπο, και συνεπώς συμπεριλάμβαναν και χρηματιστηριακές συναλλαγές που εξ ορισμού έχουν διαφανή τιμολόγηση, καθώς οι τιμές των χρηματιστηρίων είναι δημόσιες. Δεν νοούνται τριγωνικές συναλλαγές όταν είναι γνωστή η τιμή, καθώς ο σκοπός των συναλλαγών αυτών είναι να αποκρύψουν την πραγματική τιμή αγοράς.

Με το να τις περιλάβει στις τριγωνικές συναλλαγές, ο νόμος οδήγησε στο παράδοξο να μην αναγνωρίζεται ως έξοδο των διυλιστηρίων η αγορά του αργού πετρελαίου και συνεπώς να φορολογούνται αυτά στον τζίρο αντί στα κέρδη».

Α λα καρτ ευαισθησία…

Σχολιάζοντας ο Γ. Σούρλας την απάντηση του υπευθύνου για τη μη είσπραξη των φόρων, των προστίμων και των προσαυξήσεων Χ. Θεοχάρη, επισημαίνει το αυτονόητο: «Δεν έδειξε όμως την ίδια ευαισθησία και ενδιαφέρον σε χιλιάδες άλλες περιπτώσεις επιχειρήσεων που έκλεισαν επί των ημερών του, επειδή δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του φορολογικού νόμου.

Για πρώτη φορά ομολογεί, έστω και εμμέσως, ότι η εγκύκλιός του αφορούσε στη διαγραφή φόρων και προστίμων εκατομμυρίων, ίσως και δισ. ευρώ, αφού ισχυρίζεται ότι αν εισπράττονταν θα προκαλούσαν το κλείσιμο δύο διυλιστηρίων! Αμφισβητεί τους θεσμούς, το Ελληνικό Κοινοβούλιο, λέγοντας ότι οι τριγωνικές συναλλαγές είχαν οριστεί στον νόμο 3842/2010 με λάθος τρόπο! Και ήρθε, με εγκύκλιό του που δεν παράγει δίκαιο, να αμφισβητήσει το Νομοθετικό Σώμα που είχε προχωρήσει τότε σε ρυθμίσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αμαρτωλό καθεστώς των τριγωνικών συναλλαγών μέσω offshore εταιρειών!». Και θέτει τα παρακάτω ερωτήματα:

«Είναι γεγονός ότι το Β’ Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους απεφάνθη ομόφωνα, κατόπιν ερωτήματός σας, με την υπ’ αρ. 50/2014 Γνωμοδότησή του, ότι η εγκύκλιός σας ερχόταν σε αντίθεση με τις κείμενες διατάξεις;

Είναι γεγονός ότι η Γνωμοδότηση αυτή εστάλη για θεώρηση και δεν τη θεωρήσατε;

Είναι γεγονός ότι στις 7.3.2014, με έγγραφό σας προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ανακαλέσατε το έγγραφο ερώτημά σας επί του οποίου προκλήθηκε η παραπάνω Γνωμοδότηση;

Πολλά άλλα ερωτήματα υπάρχουν, αλλά θα ήταν καλύτερο να διερευνηθούν από αρμόδιες Αρχές».


Σχολιάστε εδώ