Έτοιμοι για όλα στον ΣΥΡΙΖΑ
Μετά και τις τελευταίες κινήσεις των Ευρωπαίων, στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν ο Αλ. Τσίπρας να προσφύγει σε δημοψήφισμα εάν η πίεση των δανειστών είναι αφόρητη, όπως προδιαγράφεται από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις, κυρίως της Γερμανίας.
Με βάση το σενάριο αυτό, εάν οι δανειστές συνεχίσουν να αντιμάχονται με κάθε τρόπο τη σημερινή κυβέρνηση, αυτή είναι αποφασισμένη να το πάει μέχρι τα άκρα αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δείξει στον κόσμο ότι με το καλημέρα υποτάχθηκε στους δανειστές και ειδικά στους Γερμανούς.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι κινήσεις που έγιναν από την πρώτη κιόλας εβδομάδα ανέβασαν την εικόνα της στην κοινή γνώμη και ήδη στου Μαξίμου θεωρούν ότι μια ασφυκτική πίεση των δανειστών θα ενδυναμώσει την αποδοχή της κυβέρνησης, αφού οι πολίτες, άσχετα από την κομματική τους προτίμηση, έδειξαν να ανακτούν την αυτοπεποίθησή τους και βλέπουν ότι πλέον έχουν μια κυβέρνηση η οποία μιλάει στα ίσα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την «τρόικα».
Είναι ενθαρρυντικό, τονίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι από το τίποτα και μόνο με εκκλήσεις από το ίντερνετ, την Πέμπτη μαζεύτηκαν στο Σύνταγμα περίπου 10.000 πολίτες για να στηρίξουν την κυβέρνηση και να πουν όχι στους εκβιασμούς.
Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη για τα σύγχρονα πολιτικά δεδομένα διαδήλωση για την υπεράσπιση της κυβέρνησης, αφού ανάλογη τοποθετείται στις αρχές της δεκαετίας του ’60 όταν ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε την εξουσία από την ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή.
Στην κυβέρνηση είναι έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα και θέλουν να πιστεύουν ότι τα πρώτα δείγματα που έδειξαν είναι ικανά να πείσουν ακόμα και αυτούς που δεν την ψήφισαν ότι πρόκειται για μια αλλαγή σελίδας που αφήνει οριστικά πίσω το προηγούμενο μνημονιακό καθεστώς.
Παρά την κυρίαρχη προπαγάνδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συνονθύλευμα συνιστωσών που δεν μπορούν να συνεννοηθούν ούτε μεταξύ τους, η νέα κυβέρνηση εμφάνισε μια εικόνα που εξέπληξε ακόμα και τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της.
Η άμεση συγκρότηση της κυβέρνησης, οι περιοδείες του Αλ. Τσίπρα και οι συναντήσεις του με Ολάντ και Ρέντσι, οι επικοινωνίες με τον Μπ. Ομπάμα και η πρόσκληση του Πούτιν για επίσκεψη στη Ρωσία (εκτιμήθηκε η στάση της Ελλάδας στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία) δημιούργησαν «προστιθέμενη αξία» στη δυναμική που ήδη είχε η κυβέρνηση.
Κυρίως, όμως, τις εντυπώσεις έκλεψε η παρουσία του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος, ειδικά στη συνάντησή του με τον Σόιμπλε, «πήρε όλο το χαρτί», αφού μίλησε για τους Ναζί που οι Έλληνες πριν από χρόνια πολέμησαν, καθώς και για τον Χριστοφοράκο της ΖΗΜΕΝΣ που μοίραζε μίζες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και σήμερα είναι προστατευόμενος στη Γερμανία.
Στην κυβέρνηση, παρά το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν υποτιμούν, είναι έτοιμοι για τα δύσκολα, που τώρα αρχίζουν, αφού οι κινήσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τη μη αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών όσο και η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου και το τελεσίγραφο της Γερμανίας ότι μέχρι την Τετάρτη πρέπει η χώρα μας να παρουσιάσει το οριστικό σχέδιο για τη λύση της κρίσης, έχουν σημάνει συναγερμό και όπως είναι φυσικό τα νεύρα των επιτελών είναι τεντωμένα και οι διαβουλεύσεις διαρκείς.
Στις σημερινές προγραμματικές δηλώσεις ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να δώσει ένα πιο συγκεκριμένο στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης. Θα επιμείνει στην υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, αλλά θα στείλει και το μήνυμα ότι «δεν εκβιαζόμαστε», με αποδέκτες κυρίως τους Ευρωπαίους, από τους οποίους, όπως σημείωναν στελέχη της κυβέρνησης, στις συναντήσεις τόσο του Αλ. Τσίπρα όσο και των υπουργών δεν ακούστηκε καν η λέξη «τρόικα».