362 εκατ. ευρώ κοστίζει η αύξηση του κατώτατου μισθού σε 751 ευρώ

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, με τον κατώτατο μισθό αμείβονται 137.113 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και το συνολικό ετήσιο κόστος της επαναφοράς του στα 751 ευρώ ανέρχεται σε 361.800.000 ευρώ.

Κατά τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, η αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να αποτελέσει το κατάλληλο κίνητρο προκειμένου το «επίδομα ανεργίας» του ΟΑΕΔ να μετατραπεί σε «επίδομα εργασίας» από πλευράς του κράτους, μέσω της κάλυψης μέρους του συνολικού κόστους μισθοδοσίας. Με την αύξηση στα 751 ευρώ του κατώτατου μισθού το συνολικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα, μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές, που ανέρχονται σε 184,45 ευρώ, θα είναι 935,45 ευρώ.

Ο κ. Κορκίδης εκτιμά ότι:

* Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (μεικτά) θα αναθερμάνει την οικονομία.

* Η ενίσχυση του κατώτατου μισθού συνεπάγεται υψηλότερη καταναλωτική ζήτηση, παράμετρος η οποία θα μπορούσε να αναχαιτίσει τις επί σχεδόν δύο έτη οξείες αποπληθωριστικές πιέσεις. Και

* Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα προκαλούσε τόνωση της ζήτησης και του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων στην Αγορά, ενώ ταυτόχρονα θα εισέρρεαν επιπλέον έσοδα στα δημόσια ταμεία από τον ΦΠΑ.

***

Αποποινικοποίηση και πάγωμα ασφαλιστικών οφειλών

Πάνω από 200.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν άντεξαν στη θύελλα της κρίσης και έβαλαν λουκέτο, ενώ πολλές άλλες προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατηθούν στη ζωή. Οι αλλεπάλληλοι και άδικοι φόροι, σε συνδυασμό με την περιορισμένη ρευστότητα, έχουν δημιουργήσει ασφυξία και αν δεν φυσήξει διαφορετικός άνεμος θα προστεθούν χιλιάδες νέα λουκέτα.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν γίνει βρόχος, που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τον αγώνα επιβίωσης. Αν δεν προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση Τσίπρα σε μέτρα ανακούφισης, η Αγορά δεν πρόκειται να ανακάμψει. Στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί για ρύθμιση καταβολής των χρεών σε δόσεις που δεν θα ξεπερνούν το 20% του ετήσιου εισοδήματος και κατάργηση της ποινικοποίησης για οφειλές στον ΟΑΕΕ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης προτείνει μεταξύ άλλων:

• Θεσμοθέτηση της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης», στην οποία θα υπάγονται οι επιχειρήσεις που απέκτησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές από το 2009 και μετά, με αυτόματη ένταξή τους σε όλες τις ευνοϊκές υφιστάμενες φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις.

• Αναστολή από πλευράς ΟΑΕΕ της αποστολής κατασχετηρίων και ειδοποιητηρίων ποινικών διώξεων.

• Πάγωμα / κεφαλαιοποίηση ασφαλιστικών οφειλών και μετατροπή τους σε ασφαλιστικό χρόνο. Και

• Αποποινικοποίηση για οφειλές στον ΟΑΕΕ.


Σχολιάστε εδώ