Φεύγει ο Βενιζέλος αφού βούλιαξε το ΠΑΣΟΚ
Αν και η κούρσα για τη διαδοχή ανοίγει πλέον, ωστόσο αρκετοί από τους φερόμενους ως διεκδικητές της ηγεσίας αποφεύγουν ακόμα να βγουν ανοιχτά μπροστά, καθώς συνεκτιμούν καταστάσεις, ενώ ορισμένοι κάνουν και δεύτερες σκέψεις, μήπως ο κ. Βενιζέλος, αφήνοντας να συρθεί τόσο πίσω το συνέδριο (Μάιο), επιχειρεί να κερδίσει χρόνο για να ξεχαστεί η νέα εκλογική συντριβή.
Από την πλευρά του -και για λόγους εντυπώσεων- ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να ξορκίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι δεν είναι «ούτε Κουβέλης ούτε Ζίγδης» και η θητεία του ως αρχηγού ολοκληρώνεται στο προσεχές συνέδριο.
Ανέλαβε παράλληλα και προσωπικά την ευθύνη για τη «βαριά», όπως τη χαρακτήρισε, ήττα στις εκλογές.
Βέβαια, τα περισσότερα στελέχη χαρακτηρίζουν «επιδερμική» και εντελώς «επιφανειακή» την «αυτοκριτική» του κ. Βενιζέλου και λένε πως και πάλι φέρθηκε ως «υπερόπτης πολιτικάντης» και δεν εξήγησε γιατί κατάντησε το ΠΑΣΟΚ παράρτημα και εξάρτημα της ακροδεξιάς ηγετικής ομάδας της ΝΔ και γιατί ποτέ δεν τήρησε έστω μια «κόκκινη γραμμή» από αυτές που υποτίθεται ότι έθεσε.
Παράλληλα του καταλογίζουν πως παίζει κρυφτούλι με τις ουσιαστικές αιτίες που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ σε ένα νέο ναυάγιο και πως προσπαθεί να αποδώσει τη νέα συντριβή στο γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αποχώρησε και ίδρυσε κόμμα. «Δηλαδή, ακόμα και το 2,5% που πήρε ο Παπανδρέου -και που δεν προέρχεται όλο από το ΠΑΣΟΚ- αν έπαιρνε στις εκλογές, θα ήταν ευχαριστημένος έπειτα από τέσσερις συνεχείς εκλογικές καθιζήσεις του ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του;», αναρωτιόντουσαν στελέχη του κόμματος.
Πάντως η πρώτη -και μόνη για την ώρα- που βγήκε μπροστά και δήλωσε «παρούσα» στις διεργασίες για νέα ηγεσία είναι η Φώφη Γεννηματά. Η τελευταία, μάλιστα, πίεσε ασφυκτικά τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να ανοίξει όλα τα χαρτιά του και να ξεκαθαρίσει τη θέση του, καθώς στην πρωτομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε να πει ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία και περιορίστηκε στην ανάληψη ευθυνών για τη νέα ήττα.
Το επιχείρημα της κ. Γεννηματά ήταν ότι κάθε μέρα που περνά η κατάσταση για τη Χαριλάου Τρικούπη επιδεινώνεται και δεν μπορεί το κόμμα να πάει στο συνέδριο με το θέμα της ηγεσίας σε εκκρεμότητα.
Με το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να συμφώνησε ο έτερος ενδιαφερόμενος για την αρχηγία Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας την υποχρέωση τήρησης του καταστατικού.
Ωστόσο ο κ. Λοβέρδος, παρότι -σύμφωνα με πληροφορίες- επιθυμεί να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, απέφυγε για την ώρα να βγει πολύ μπροστά και να κοντραριστεί ευθέως με τον κ. Βενιζέλο, εκτιμώντας πως με αυτή τη στάση θα προσελκύσει στη συνέχεια στο πλευρό του πολλά στελέχη που συντάχθηκαν με τον απερχόμενο πρόεδρο.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση έκανε γνωστό ότι «μένει μέχρι να φύγει και από το συνέδριο του Μαΐου και έπειτα το ΠΑΣΟΚ αλλάζει σελίδα και ηγεσία», ενώ σε μια προσπάθεια να παροτρύνει τη νέα γενιά στελεχών προς μια σαρωτική ανανέωση, τόνισε:
«Το πραγματικό δίλημμα είναι αν η παράταξη θα προσανατολιστεί προς τη δυναμική του μέλλοντος ή προς τη ρουφήχτρα του παρελθόντος. Η δική μου επιλογή είναι η πρώτη. Δεν θα επιτρέψω να γίνει η δεύτερη».
Εγγυήθηκε, επίσης, ότι θα διασφαλίσει την ενότητα και την ομαλότητα των διαδικασιών ενώ το συνέδριο της παράταξης θα πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα. Αφενός ώστε να υπάρξει εύλογο χρονικό διάστημα για να καθοριστεί το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή της βάσης του κόμματος και αφετέρου για να έχει αποκρυσταλλωθεί η κατεύθυνση της χώρας και να δοθούν δείγματα γραφής από την κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Όσον αφορά τα δύο κορυφαία ζητήματα των επόμενων ημερών, τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, για το μεν πρώτο, όπως κατέστησε σαφές ο κ. Βενιζέλος, το ΠΑΣΟΚ δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η αντιπολιτευτική του τακτική θα είναι στείρα.
Αιχμές κατά Αβραμόπουλου
Για το δεύτερο, διαφωνεί και δεν πρόκειται να εγκρίνει την υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, τον οποίο κατηγόρησε για «προσωπικό καιροσκοπισμό» και «άγαρμπο εισοδισμό» σε άλλους πολιτικούς χώρους. Στη γραμμή Βενιζέλου, για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, κινήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Δημήτρης Κρεμαστινός, Παναγιώτης Ρήγας, Κυριάκος Πιερρακάκης, Γιώργος Φλωρίδης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, ενώ ο Γιάννης Μανιάτης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να «επαναπροσδιοριστεί» και να μιλήσει για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και τη δυνατότητα παραγωγής δημόσιου πλούτου.
Ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε ενότητα, σοβαρή ανάλυση των αιτιών της εκλογικής καθίζησης, οριοθέτηση στόχων και τόνισε πως πρέπει να προηγηθεί της συζήτησης για τα πρόσωπα η διαμόρφωση της στρατηγικής του κόμματος. Απών από τη συνεδρίαση αυτή ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Από τα άλλα στελέχη της νέας γενιάς ενδιαφέρον για να μπει στην κούρσα της διαδοχής φαίνεται να δείχνει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ότι η νέα γενιά του ΠΑΣΟΚ έχει δικαίωμα να εκφραστεί. Όμως και ο Κυριάκος Πιερρακάκης φαίνεται ότι σκέπτεται να «τρέξει» στην κούρσα διαδοχής, αν και πολλοί λένε πως πρόκειται «για πολύ αξιόλογο στέλεχος, που όμως δεν έχει ψηθεί ακόμα στην πολιτική».