Τι «έδειξαν» οι εκλογές στον Πειραιά

Στην Α’ Πειραιά ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο παίρνοντας 7.000 ψήφους περίπου παραπάνω από τον Ιούνιο του 2012 (40.697 ψήφοι τώρα, 33.686 το 2012). Η ΝΔ είχε οριακή κάμψη, έχασε 500 ψήφους περίπου σε σχέση με το 2012 (35.020 τώρα, 35.516 το 2012).

Όπως προκύπτει από τα συγκριτικά στοιχεία, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ψήφους από τη ΔΗΜΑΡ -που ουσιαστικά διαλύθηκε- και τους ΑΝΕΛ που έχασαν γύρω στις 4.000 ψήφους σε σχέση με το 2012. Μετακινήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ είχαμε και από τη ΝΔ, μόνο που δεν… φάνηκαν γιατί οι απώλειες αυτές καλύφθηκαν από μετακινήσεις προς τη συντηρητική πλευρά ψηφοφόρων από τους ΑΝΕΛ και τη ΧΑ, που κι αυτή έχασε 1.000 ψήφους. Από την άλλη, είχαμε 7.527 ψηφοφόρους που στήριξαν το Ποτάμι, όσοι, περίπου, το είχαν ψηφίσει στις ευρωεκλογές (7.711). Άνοδο 1.500 ψήφων, περίπου, είχε και το ΚΚΕ, που μάλλον τις απέσπασε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πτώση 6.000 ψήφων, περίπου (3.960 τώρα έναντι 10.101 το 2012), είχε το ΠΑΣΟΚ, οι οποίες όμως δεν πήγαν στο κόμμα του ΓΑΠ (μόλις 2.001 ψήφους πήρε) και μάλλον κατευθύνθηκαν προς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Όσον αφορά τους βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τρεις στην Α’ Πειραιά. Τον Θ. Δρίτσα, που πήρε 17.248 σταυρούς, τον Σ. Λεουτσάκο με 6.856 σταυρούς (και για τους δύο είχε αναφέρει η στήλη την περασμένη Κυριακή πως θα εκλεγούν) και την Ελένη Σταματάκη με 6.383 σταυρούς. Η ΝΔ εκλέγει έναν βουλευτή, τον Κώστα Κατσαφάδο, που πήρε γύρω στους 17.000 σταυρούς, αφήνοντας πίσω τον Κ. Αρβανιτόπουλο με 3.000 σταυρούς λιγότερους (14.000). Είναι αξιοσημείωτο ότι και οι δύο αύξησαν κατά πολύ τους σταυρούς που πήραν σε σχέση με το 2012 (κατά 8.000 ο πρώτος και κατά 5.000 ο δεύτερος). Έναν βουλευτή εκλέγει και η ΧΑ (τον προφυλακισμένο Ν. Κούζηλο, που πήρε 4.498 σταυρούς) καθώς και το Ποτάμι (εξελέγη η Σταυρούλα Αντωνάκου με 1.784 σταυρούς που είναι και δημοτική σύμβουλος Πειραιά με τον συνδυασμό του Γ. Μώραλη). Η συγκράτηση του ποσοστού της ΝΔ στα επίπεδα του 2012 οφείλεται, σύμφωνα με παράγοντες της πόλης, στη συσπείρωση που έφερε ο αδυσώπητος «εμφύλιος» πόλεμος που διεξήχθη μεταξύ των δύο πρώτων σε σταυρούς υποψηφίων της. Κώστας Κατσαφάδος και Κώστας Αρβανιτόπουλος έδειξαν ότι το μόνο κοινό που είχαν ήταν το… όνομά τους! Τέτοια αντιπαλότητα, τέτοια πόλωση, τέτοιος διαγκωνισμός δεν έχει υπάρξει στην πολιτική ιστορία της πόλης ούτε ανάμεσα σε υποψηφίους αντιπάλων κομμάτων! Μόνο την κόντρα Μιχαλολιάκου – Μαντούβαλου θύμιζε…

Όλες τις ψήφους της παράταξης συγκέντρωσαν οι δύο πρώτοι, με αποτέλεσμα όλοι οι άλλοι να έχουν από 6.000 σταυρούς και κάτω. Όταν λοιπόν ο τρίτος στη σειρά (Νόνη Δούνια) απέχει από τον δεύτερο γύρω στους 9.000 σταυρούς, αντιλαμβάνεται κανείς τι έγινε.

Στη Β’ Πειραιά είχαμε προέλαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κέρδισε περίπου 12.000 ψήφους σε σχέση με το 2012 (είχε πάρει 63.311 ενώ τώρα πήρε 75.110). Η ΝΔ ανέβασε τις ψήφους της κατά 1.400 περίπου (πήρε 33.811 έναντι 32.476 το 2012) όμως η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε τεράστια.

Σημαντική άνοδο 3.000 ψήφων περίπου είχε το ΚΚΕ, ενώ κάθετη πτώση είχαν οι ΑΝΕΛ (έχασαν 7.000 ψήφους) και η ΧΑ (έχασε γύρω στις 2.200 ψήφους). Πάνω από 8.000 ψήφους έχασε το ΠΑΣΟΚ (από 13.841 το 2012, τώρα πήρε 5.595) μόλις, δε, 2.647 απ’ αυτές πήγαν στο κόμμα του Γ. Παπανδρέου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Γ. Παπανδρέου τον πέρασε ο Β. Λεβέντης (πήρε 4.701 ψήφους) και ο Απ. Γκλέτσος (πήρε 3.167 ψήφους).

Όσον αφορά τους βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε τρεις (έναντι δύο το 2012), η ΝΔ έναν, έναντι δύο το 2012, και από έναν το ΚΚΕ, το Ποτάμι, η ΧΑ και οι ΑΝΕΛ. Μακράν πρώτος από τον ΣΥΡΙΖΑ βγήκε ο Π. Λαφαζάνης, που έφτασε τους 33.379 σταυρούς.

Ακολούθησε η Νίνα Κασιμάτη, που όπως είχαμε γράψει την περασμένη Κυριακή ήταν η έκπληξη των εκλογών, η οποία πήρε 24.666 σταυρούς περίπου. Τρίτη η Εύη Καρακώστα με 15.572 σταυρούς (σ.σ.: τέταρτη ήρθε η Τζένη Βαμβακά με 300 σταυρούς λιγότερους και δεν εξελέγη). Από τη ΝΔ εξελέγη ο Γιάννης Τραγάκης (12.707 σταυροί), από το ΚΚΕ η Διαμάντω Μανωλάκου, από τη ΧΑ ο Γ. Λαγός, από το Ποτάμι ο ηθοποιός Νίκος Ορφανός (ο Στ. Θεοδωράκης επέλεξε την έδρα της Κρήτης) και από τους ΑΝΕΛ ο Δημήτρης Καμμένος. Εδώ έγινε το εξής ευτράπελο: Σίγουρη ότι θα εκλεγόταν ήταν η γνωστή δικηγόρος Ειρήνη Μαρούπα-Ταουξή, κάτι το οποίο είχαμε επισημάνει από την περασμένη Κυριακή.

Όντως, η Μαρούπα πήρε 2.613 σταυρούς, αλλά η… συνωνυμία ενός συνυποψηφίου της με τον πρόεδρο του κόμματός της… στοίχισε την εκλογή. Γιατί πολύς κόσμος παρασύρθηκε και ψήφισε τον Δημήτρη Καμμένο νομίζοντας ότι είναι ο Πάνος Καμμένος!

Έτσι, βγήκε ο Δημ. Καμμένος με 3.500 σταυρούς! Μάλιστα, πολλοί έσπευσαν τη Δευτέρα να… συγχαρούν τη Μαρούπα, πιστεύοντας ότι αυτή εξελέγη επειδή ο… πρόεδρος του κόμματος δεν θα επέλεγε την έδρα της Β’ Πειραιά!

***

// Πανευτυχής ο Π. Λαφαζάνης, δεχόταν την Τρίτη το μεσημέρι συγχαρητήρια από φίλους και γνωστούς του για την υπουργοποίησή του. Αν και περίμενε ότι θα γινόταν υπουργός, μάλλον έδειχνε ότι δεν… το πίστευε. Απαντούσε σε όλους, τους ευχαριστούσε και με κάποιους έκανε… και πλάκα! Από τους πρώτους με τους οποίους μίλησε μόλις έμαθε ποιο υπουργείο θα πάρει ήταν ο παλιός του φίλος, ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, από τον οποίο ζήτησε προτάσεις για περιβαλλοντικά θέματα, δείχνοντας ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες που κάνει μέσα από τον Σύνδεσμο για το Περιβάλλον, αλλά και τη στήριξη που του παρείχε. Η σχέση του Π. Λαφαζάνη με τον Γ. Γουρδομιχάλη χρονολογείται από την εποχή του Πολυτεχνείου. Τότε ο Π. Λαφαζάνης, φοιτητής στο 4ο έτος του Μαθηματικού Τμήματος και ο Γ. Γουρδομιχάλης, πρωτοετής, συμμετείχαν μέσα από τις τάξεις της Πανσπουδαστικής στην εξέγερση και ο αγώνας αυτός, με τα όσα συνέβησαν στη συνέχεια (κοινοί αγώνες κατά της χούντας του Ιωαννίδη, Μεταπολίτευση κ.λπ.) τους έφεραν πολύ κοντά. Άλλωστε και την προτελευταία μέρα πριν από τις εκλογές, στο ΕΠΑΛ Κορυδαλλού, επέλεξε να κάνει περιοδεία ο Π. Λαφαζάνης, όπου είναι διευθυντής ο φίλος του. Ο δε Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος ανήκει στην εκλογική περιφέρεια του νέου υπουργού, οπότε είναι απόλυτα φυσιολογικό να θέλει να ξεκινήσει από εκεί την ενημέρωσή του για τα περιβαλλοντικά θέματα.

// «Χάθηκε» το ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά. Το άλλοτε κραταιό Κίνημα του Ανδρέα Παπανδρέου, που έπαιρνε εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους, την περασμένη Κυριακή πήρε μόλις 5.595 ψήφους στην Α’ Πειραιά και 3.960 στη Β’. Το κόμμα του Γ. Παπανδρέου, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Δ. Παρασκευόπουλου, μόλις και μετά βίας έφτασε τις 2.001 ψήφους στην Α’ Πειραιά και τις 2.647 στη Β’. Όσο για τη ΔΗΜΑΡ, θα λέγαμε ότι ολοκλήρωσε άδοξα την πολιτική της ιστορία. Με 542 ψήφους στην Α’ Πειραιά και 817 στη Β’, πιο χαμηλά από τον ΛΑΟΣ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τον Β. Λεβέντη και τον Απ. Γκλέτσο.

// Τίμησε με το παραπάνω τον Πειραιά ο Αλέξης Τσίπρας. Δύο υπουργοί και μία υπουργοποίηση εξ… αγχιστείας από την πόλη μας δεν είναι και μικρό πράγμα. Μιλάμε για τον Π. Λαφαζάνη, που αναλαμβάνει το υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Θοδωρή Δρίτσα που πήρε το υπουργείο Ναυτιλίας ως αναπληρωτής υπουργός. Η σύζυγός του Τασία Χριστοδουλοπούλου, αν και εξωκοινοβουλευτική, επελέγη για το υπουργείο Μετανάστευσης, δηλαδή σ’ έναν τομέα που αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα ο νέος πρωθυπουργός. Να σημειώσουμε ότι η κ. Χριστοδουλοπούλου είναι δικηγόρος, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, όπου είχε κατέβει με τον συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ, και έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τους μετανάστες, νόμιμους και μη, ενώ έχει πάρει μέρος σε διεθνή συνέδρια σχετικά με το θέμα της μετανάστευσης.

// Παραιτήθηκε από δημοτικός σύμβουλος ο πρώην δήμαρχος Πειραιά και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Βασίλης Μιχαλολιάκος. Επικεφαλής του συνδυασμού ορίστηκε ο πρώην αντιδήμαρχος Τάσος Κάρλες. Τη θέση του καταλαμβάνει ο Κυριάκος Μανωλάκος που ήταν δεύτερος επιλαχών στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Πρώτος επιλαχών ήταν ο Γρηγόρης Καψοκόλης που πήρε τη θέση του αείμνηστου Χρήστου Βουγιουκλάκη. Με την παραίτηση Μιχαλολιάκου στη θέση του μπαίνει στο ΔΣ ο Μανωλάκος. Φαίνεται όμως ότι θα έχουμε κι άλλες αλλαγές στο δημοτικό συμβούλιο. Γιατί ο Θ. Δρίτσας, τώρα που έγινε υπουργός, αν παραιτηθεί από δημοτικός σύμβουλος, τη θέση του θα καταλάβει ο Δημήτρης Γκερλές. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Θ. Δρίτσας προσανατολίζεται να μείνει και στο δημοτικό συμβούλιο! Αλλαγή, όμως, θα έχουμε και στον συνδυασμό της πλειοψηφίας. Η Σταυρούλα Αντωνάκου, που είναι δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας, εξελέγη βουλευτής στην Α’ Πειραιά με το Ποτάμι. Οπότε μάλλον θα παραιτηθεί από δημοτική σύμβουλος και τη θέση της θα καταλάβει η πρώτη επιλαχούσα, η γνωστή τραγουδίστρια του Νέου Κύματος Πόπη Αστεριάδη.

// Με πρωτοβουλία του δημάρχου Γ. Μώραλη και την εθελοντική προσφορά του συμβούλου της Α’ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά Βασίλη Καραγιάννη, τα μέλη των Κέντρων Αγάπης και Αλληλεγγύης έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν μαθήματα χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τα μαθήματα ξεκίνησαν πιλοτικά στα Κέντρα Αγάπης και Αλληλεγγύης της Α’ Δημοτικής Κοινότητας, διεξάγονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη και τα παρακολουθούν ήδη 90 άτομα. Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης, ο Δήμος Πειραιά εξετάζει τη δυνατότητα τα μαθήματα να επεκταθούν σύντομα και στα υπόλοιπα Κέντρα Αγάπης, σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες.

// Απίστευτα πράγματα έγιναν στη συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου των Σεληνίων την περασμένη Τετάρτη, όπου συζητήθηκε το θέμα της ανακατασκευής του δημοτικού σχολείου της περιοχής, σύμφωνα με το σχέδιο του πρώην δημάρχου Μάριου Τραυλού, το οποίο είχε εγκριθεί το 2010 από τον ΟΣΚ, την Πολεοδομία, τους περιβαλλοντικούς φορείς, την Περιφέρεια κ.λπ. Το σχολείο θα γινόταν στο υπάρχον οικόπεδο και οι τρεις αίθουσες που λειτουργούν θα γίνονταν οκτώ, με την προσθήκη πέντε νέων γραφείων, βιβλιοθήκης, γυμναστηρίου, ενώ θα γινόταν φυσικά ολική ανακατασκευή των υπαρχόντων κτισμάτων. Όλο το κτίριο θα ήταν ενεργειακής κλάσης Α’. Όταν ανέλαβε δήμαρχος το 2011 ο Τσαβαρής, εγκατέλειψε το σχέδιο και ο ΟΣΚ το απένταξε από το πρόγραμμά του. Η νέα δήμαρχος Σαλαμίνας, η κ. Νάνου, με δεδομένη την ανάγκη να αποκτήσει η περιοχή σύγχρονο σχολείο, επανέφερε στο κοινοτικό συμβούλιο το σχέδιο Τραυλού. Όμως, στη συνεδρίαση εμφανίστηκε κάποιος που δήλωσε… θείος του προέδρου του ΟΣΚ, ο οποίος είπε ότι θα πιέσει τον συγγενή του (τον πρόεδρο δηλαδή) για να μην εγκρίνει το συγκεκριμένο σχέδιο, αφού, κατά την άποψή του, με την οποία συμφωνούσαν και ορισμένοι άλλοι που είχαν πάει στο συμβούλιο με επικεφαλής δημοτική σύμβουλο του ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να αγοραστεί νέο οικόπεδο και να γίνει από την αρχή σχολείο -που θα χανόταν πολύτιμος χρόνος, γι’ αυτό ομόφωνα ψηφίστηκε η επαναφορά και υλοποίηση του σχεδίου Τραυλού. Όταν ψηφίστηκε το θέμα, ο κύριος αυτός, ο… θείος δηλαδή, φώναζε ότι αυτό δεν θα περάσει και ο ΟΣΚ θα… πετάξει το σχέδιο στα σκουπίδια! Μαζί του και η σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ που… σιγοντάριζε… Τα ζητούμενα εδώ είναι δύο: Ο πρόεδρος του ΟΣΚ, ο κ. Δρούλιας, γνωρίζει ότι έχει… θείο στα Σελήνια; Και γιατί οι συγκεκριμένοι… αντιφρονούντες θέλουν, σώνει και καλά, να αγοραστεί άλλο οικόπεδο και να γίνει σχολείο απ’ την αρχή; Μήπως έχουν βρει κανέναν που έχει κάποια έκταση στα Σελήνια που θα την… πασάρει και θα βγάλουν κάποια εκατομμύρια ευρώ;


Σχολιάστε εδώ