Πλεόνασμα 131 εκατ. ευρώ είχαν οι Ολυμπιακοί του 2004!

Στην έκθεσή του ο ΙΟΒΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι επενδύσεις για την ανάπτυξη των υποδομών κατά την προετοιμασία των Αγώνων και η καταλυτική επίδραση που είχαν αυτοί στην αύξηση του τουρισμού και της παραγωγικότητας μετά τη λήξη τους, επηρέασαν θετικά την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση.

Αν δεν υπήρχαν οι Αγώνες το 2004, το ΑΕΠ θα ήταν 2,5% χαμηλότερο και 44.000 λιγότερες οι θέσεις εργασίας. Ως προς το κόστος, υπογραμμίζει ότι συνυπολογίζοντας τις δημόσιες δαπάνες για την κατασκευή των ολυμπιακών έργων και το δημοσιονομικό όφελος από την πρόσθετη οικονομική δραστηριότητα που υπήρξε κατά την προετοιμασία, στη διάρκεια, αλλά και μετά τη λήξη των Αγώνων, προκύπτει ότι δεν επιβάρυναν ουσιαστικά τη δημοσιονομική θέση της χώρας. Στην έκθεσή του ο ΙΟΒΕ κάνει ειδική αναφορά στα οφέλη που υπήρξαν από την άκρως επιτυχημένη διοργάνωση, στη βάση ότι η Ελλάδα προβλήθηκε παγκόσμια ως μια χώρα που έχει τη δυνατότητα να φέρει σε πέρας δύσκολα εγχειρήματα. Σημειώνει, ωστόσο, ότι η ελλιπής αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και η αρνητική δημοσιότητα, ειδικά από το 2009 και μετά λόγω της οικονομικής κρίσης, περιόρισαν και το ύψος και τη διάρκεια των ωφελειών από τη διοργάνωση.

Όσον αφορά την Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004», σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, ο τελικός χρηματοοικονομικός απολογισμός έχει θετικό πρόσημο. Χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες της Επιτροπής για τα έργα που εκτελέστηκαν κατ’ εντολήν και για λογαριασμό του Δημοσίου, η Οργανωτική Επιτροπή εμφάνισε διαχειριστικό πλεόνασμα ύψους 131 εκατ. ευρώ. Ακόμη, όμως, κι αν συνυπολογιστούν οι παραπάνω δαπάνες, το πρόσημο εξακολουθεί να είναι θετικό και το πλεόνασμα φτάνει στα 7 εκατ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ