Οργή κατά Σαμαρά

Οι εσωκομματικές διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, όπως επίσης οι επαφές και οι συναντήσεις, ενώ βουλευτές και στελέχη -που ανησυχούν για το μέλλον της παράταξης- ζητούν την άμεση σύγκληση των οργάνων προκειμένου να γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Σαν λάδι στη φωτιά λειτουργεί η θεωρία της «μη ήττας» όπως την ανέπτυξε ο κ. Σαμαράς στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, όπου υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία «έμεινε αλώβητη», πήγε μάλιστα -όπως σημείωσε- καλύτερα από ό,τι στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου!

Ο Κ. Καραμανλής, στον οποίο είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων, παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, αλλά διαμηνύει προς όλους ότι δεν προτίθεται να εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ανησυχεί με την αναταραχή που επικρατεί μετά την ήττα στις εκλογές και για τον λόγο αυτό επισημαίνει σε όλους ανεξαιρέτως τους συνομιλητές του την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ενότητα της παράταξης. Την ίδια στιγμή, τα πρωτοκλασάτα στελέχη (Ντ. Μπακογιάννη, Β. Μεϊμαράκης κ.ά.) τηρούν στάση αναμονής, καθώς συνδέουν τις όποιες εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία με την… πορεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων. Η κ. Μπακογιάννη μάλιστα, που συναντήθηκε προχθές με τον κ. Καραμανλή, υποστήριξε ότι δεν συζήτησε μαζί του εσωκομματικά ζητήματα (αν είναι… πιστευτό…)! Κανείς από τους επίδοξους διαδόχους (Ν. Δένδιας, Κυρ. Μητσοτάκης, Μ. Βορίδης κ.ά.) δεν αποτολμά να κάνει ένα βήμα μπροστά, κανείς -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν θέτει ευθέως θέμα αλλαγής ηγεσίας. Οι μεμονωμένες φωνές (Σ. Χατζηγάκης κ.ά.) δεν αρκούν για να δημιουργήσουν «ρεύμα αλλαγής».

Διά πυρός…

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι το κλίμα για τον κ. Σαμαρά θα είναι… εύκρατο και υγιεινό τις επόμενες εβδομάδες. Εκών άκων θα αναγκαστεί να συγκαλέσει τα όργανα του κόμματος, ενώ η κριτική που θα δεχθεί θα είναι από σκληρή έως… ανελέητη. Θα κληθεί να απολογηθεί για τη σωρεία λαθών πριν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά και να δώσει εξηγήσεις για επιλογές σε πολιτικές και πρόσωπα που οδήγησαν τη Νέα Δημοκρατία σε μια βαριά εκλογική ήττα και στην πτώση από την εξουσία. Η κριτική θα επεκταθεί και σε μετεκλογικά ζητήματα, όπως η «άρνηση» του κ. Σαμαρά να παραδώσει, ως ώφειλε, στον Αλ. Τσίπρα, γεγονός το οποίο προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και τις δημόσιες αντιδράσεις αρκετών βουλευτών (Μ. Βαρβιτσιώτης, Κυρ. Μητσοτάκης, Γ. Κουμουτσάκος κ.ά.), ενώ ενοχλημένος ήταν σύμφωνα με τις πληροφορίες και ο Κ. Καραμανλής.

Μεγάλος αριθμός βουλευτών ζητάει επιτακτικά να συνέλθει άμεσα η Κοινοβουλευτική Ομάδα προκειμένου να γίνει μια συνολική αποτίμηση της εκλογικής ήττας. Η συζήτηση να είναι ανοιχτή, να τοποθετηθούν όσοι επιθυμούν, προειδοποιούν, δε, ότι δεν πρόκειται να δεχθούν η συνεδρίαση να εξελιχθεί σε έναν μονόλογο του κ. Σαμαρά, όπως κατά κανόνα συνέβαινε τα τελευταία δύο τρία χρόνια.

Ενδεικτικές του κλίματος που θα επικρατήσει στις συνεδριάσεις των οργάνων είναι και οι δηλώσεις βουλευτών και στελεχών, ενώ ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον έχουν όσα λένε στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους. Ειδικά, δε, ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος κλήθηκε εσπευσμένα στη Λ. Συγγρού, απαρίθμησε ενώπιον του κ. Σαμαρά ένα προς ένα τα λάθη και τις αστοχίες που έγιναν τους προηγούμενους μήνες και συνετέλεσαν στην ήττα στις εκλογές. Στηλίτευσε δηλώσεις και συμπεριφορές στελεχών, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες στενών συνεργατών (του κ. Σαμαρά) το κλίμα στη συνάντηση ήταν τεταμένο. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ήταν ακόμη πιο οξύς στις επισημάνσεις του, μιλώντας με βουλευτές της παράταξης, μετά την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά στην Εκτελεστική Γραμματεία.

«Να παραιτηθούν τα πρόσωπα που εξέφρασαν την πολιτική της ΝΔ έως τις εκλογές και την οδήγησαν στην ήττα», ζήτησε ο βουλευτής (και εκ των συνομιλητών του Κ. Καραμανλή) Γ. Βλάχος, αναφερόμενος συγκεκριμένα στον γραμματέα του κόμματος Ανδρ. Παπαμιμίκο. Δεν είναι ωστόσο ο μόνος που ζητάει «καρατομήσεις», αφού αρκετά στελέχη εγείρουν θέμα για τους Χρ. Λαζαρίδη, Γ. Μουρούτη, καθώς τους θεωρούν συνυπεύθυνους για τις επιλογές που έγιναν και τη στρατηγική που ακολούθησε η ΝΔ πριν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό ορισμένοι βουλευτές (Ν. Κακλαμάνης) ζητούν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κόμματος προκειμένου η λήψη των σημαντικών αποφάσεων να μη γίνεται από μια στενή ομάδα συνεργατών του προέδρου, αλλά από ένα ευρύτερο όργανο. Σε σαφώς πιο ήπιους τόνους ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος να γίνει χωρίς εσωστρέφεια και αμφισβήτηση προσώπων. Αρκετά είναι τα στελέχη που ζητούν επαναπροσδιορισμό της φυσιογνωμίας και της ιδεολογικής ταυτότητας της ΝΔ καθώς επί των ημερών του κ. Σαμαρά εγκατέλειψε τον κεντρώο – φιλελεύθερο χώρο μετακινούμενη όλο και δεξιότερα.

«Γαντζωμένος»

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Σ. Ιωαννίδη στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, δείγμα ότι η αναταραχή έχει επεκταθεί σε ολόκληρη τη Νέα Δημοκρατία. Επέκρινε με δριμύτητα συμπεριφορές και δηλώσεις στελεχών που κατείχαν κυβερνητικές θέσεις, οι οποίοι εμφανίζονταν… βασιλικότεροι του Π. Τόμσεν, υπεραμυνόμενοι όλων των αντιλαϊκών μέτρων, φωτογραφίζοντας με τον τρόπο αυτό κυρίως τον Άδ. Γεωργιάδη. Ο κ. Ιωαννίδης διαφώνησε κατηγορηματικά με τη «στρατηγική του φόβου» που ακολούθησε προεκλογικά η ΝΔ τονίζοντας ότι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της παράταξης έμειναν στο σπίτι τους αγνοώντας τις ακραίες φωνές και τη στρατηγική του φόβου. Ο Άδ. Γεωργιάδης βρίσκεται στο στόχαστρο αρκετών στελεχών κι αυτό θα γίνει ακόμη πιο εμφανές στις συνεδριάσεις των οργάνων.

Ο ιδεολογικά προερχόμενος από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Γ. Πατούλης έστρεψε τα βέλη του προς τον κ. Σαμαρά για την επιλογή του να τοποθετήσει στο υπουργείο Υγείας αρχικά τον κ. Γεωργιάδη και στη συνέχεια τον κ. Βορίδη, τους οποίους χαρακτήρισε «άσχετους» με τον χώρο της Υγείας. Επισήμανε, δε, ότι με τη συμπεριφορά και την πολιτική τους, εκτός από τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησαν, ζημίωσαν πολιτικά τη Νέα Δημοκρατία.

Ακόμη πιο σκληρός στην κριτική του ήταν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί Θ. Λυμπερόπουλος, που σημείωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν το κύκνειο άσμα μιας πολιτικής ηγεσίας που δεν σεβάστηκε ούτε τον ελληνικό λαό ούτε τις αρχές και τις αξίες της παράταξης που εκπροσωπούσε. Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του κ. Σαμαρά στην Εκτελεστική Γραμματεία τόνισε ότι «δείχνουν έναν άνθρωπο ”γαντζωμένο” στην καρέκλα του, έναν άνθρωπο με ελάχιστο πολιτικό ανάστημα». Προειδοποίησε, δε, ότι η βάση της Νέας Δημοκρατίας θα προστατεύσει την παράταξη «από μελλοντικές αποτυχίες τις οποίες εγγυώνται ο κ. Σαμαράς και οι στενοί του συνεργάτες».


Σχολιάστε εδώ