Μπρα-ντε-φερ…

Τόσο ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας όσο και οι υπουργοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να υλοποιήσουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους που είναι σε πλήρη αντίθεση με τις επιταγές των δανειστών. Ωστόσο, αν κρίνει κανείς από τις πρώτες -εκτός Ελλάδος- αντιδράσεις, η προσπάθεια της κυβέρνησης να τηρήσει τις υποσχέσεις θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, επίπονη και για τους πλέον απαισιόδοξους σχεδόν… ανέφικτη. Τα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα από Βρυξέλλες, Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι και συνεχίζουν να βρίσκονται στην… προ των εκλογών περίοδο. Θέμα διαγραφής του χρέους δεν υφίσταται, αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση δεν θα δοθεί η δόση, χωρίς πρόγραμμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Εξ ου και τα τελευταία 24ωρα επανήλθαν στο προσκήνιο τα «σενάρια καταστροφής» με τη μορφή του πιστωτικού γεγονότος.

Βιαστικοί

Δίνοντας το στίγμα της νέας κυβέρνησης ο Αλ. Τσίπρας, στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι πρόκειται για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας που ως πρώτη προτεραιότητά της θα έχει την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Έκανε λόγο για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας, για αμείλικτη στάση στα κρούσματα διαφθοράς, ενώ κάλεσε τους υπουργούς ν’ αποφύγουν τις σπατάλες. Αίσθηση και ποικίλα σχόλια, όχι απαραίτητα θετικά, προκάλεσε η βιασύνη ορισμένων υπουργών, πριν καν ορκιστούν, να ανακοινώσουν σειρά φιλολαϊκών και άλλων μέτρων. Για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, κατάργηση των νόμων για μείωση των συντάξεων και αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και για πάγωμα των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, του ΟΛΠ, των περιφερειακών αεροδρομίων κ.ά. «Ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν τη χώρα χρόνια πίσω και σε σύγκρουση με τους Ευρωπαίους», κατήγγειλε η Νέα Δημοκρατία.

«Δεν θα αντέξει»…

Ως προς τους δανειστές ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν σε νέα βάση με στόχο μια αμοιβαία επωφελή λύση κι όχι μια καταστροφική ρήξη. Ωστόσο, στην αντίπερα όχθη απορρίπτουν κατηγορηματικά τα περί νέων διαπραγματεύσεων και τονίζουν ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να μείνει στην ίδια γραμμή με την προηγούμενη. «Δεν θα υπάρξουν άλλες πιστώσεις από την Ευρώπη αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της», σημείωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Αν η κυβέρνηση λέει όχι σε όλα ο Τσίπρας δεν θ’ αντέξει για πολύ», υπερθεμάτισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς. Ο τελευταίος, αλλά και ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ ήρθαν τα προηγούμενα 24ωρα στην Αθήνα και συναντήθηκαν με τον κ. Τσίπρα. Για να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τις προθέσεις του πρωθυπουργού, λένε ορισμένοι, για να τον θέσουν προ τετελεσμένων, υποστηρίζουν άλλοι. Στις 12-13 Φεβρουαρίου ο κ. Τσίπρας θα κάνει την πρώτη εμφάνισή του ως πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ στο Eurogroup της 16ης θα ξεκινήσουν ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Της… Ρωσίας!

Το κλίμα στις σχέσεις Αθήνας – Βρυξελλών επιδείνωσε η -άγαρμπη διπλωματικά- οξεία αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στο ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων προς τη Ρωσία. Ο τελευταίος σχεδόν κατήγγειλε τα ευρωπαϊκά όργανα ότι αγνόησαν τις θέσεις της Ελλάδας στο ανακοινωθέν για τη Ρωσία. Προειδοποίησε δε ότι η κυβέρνηση δεν θα εκχωρήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα υπό την «απειλή» του χρέους. Η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών προκάλεσε την έντονη δυσφορία των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ ο Μ. Σουλτς έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «δεν μπορείς από τη μια να ζητάς από την Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη και από την άλλη να εγκαταλείπεις την κοινή ευρωπαϊκή θέση».

Ευρύχωρη…

Το ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Αλ. Τσίπρας αποδείχθηκε… πολυμελές κι ευρύχωρο. Αποτελείται από συνολικά 41 πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού: 1 αντιπρόεδρος, 13 υπουργοί, 20 αναπληρωτές και 6 υφυπουργοί. Από τους 41 οι 14 είναι εξωκοινοβουλευτικοί, ενώ 4 προέρχονται από το συνεργαζόμενο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο έγιναν και δομικές αλλαγές με τη συγκρότηση υπερυπουργείων και στόχο τον καλύτερο συντονισμό. Έτσι στο Οικονομίας εντάχθηκαν οι Υποδομές, η Ναυτιλία και ο Τουρισμός, στο Παραγωγικής Ανάπτυξης εντάχθηκαν το Περιβάλλον και η Αγροτική Ανάπτυξη κ.λπ. Η Νέα Δημοκρατία μίλησε για κυβέρνηση χωρίς προσανατολισμό, στην οποία μετέχουν πρόσωπα με επικίνδυνες απόψεις, ενώ κατήγγειλε το γεγονός ότι καταργήθηκαν τα υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού και υποβαθμίστηκε το Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Στ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι στο νέο σχήμα μετέχουν ακροδεξιοί, συνωμοσιολόγοι και ψεκασμένοι, ενώ το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από τις πράξεις της και όχι από τη σύνθεσή της, παρατήρησε όμως ότι σ’ αυτήν μετέχουν ετερόκλητα στοιχεία χωρίς συνοχή και καθαρότητα.

Επιμένει…

Σε περίοδο παρατεταμένης εσωστρέφειας μπαίνει η Νέα Δημοκρατία μετά τη βαριά ήττα στις εκλογές. Βουλευτές, στελέχη, αλλά και τοπικές οργανώσεις ζητούν τη σύγκλιση των οργάνων προκειμένου να συζητηθούν τα αίτια και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους τους αναλογούν. Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναμένεται να διεξαχθεί σε κλίμα μεγάλης έντασης. Ο Αντ. Σαμαράς αναγνωρίζει ότι έγιναν λάθη πριν και στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, υπεραμύνεται της επικοινωνιακής στρατηγικής, επιμένει ότι σύντομα θα δικαιωθεί κι εμφανίζεται αποφασισμένος να παραμείνει στην ηγεσία, ενώ στο εσωτερικό της παράταξης είναι έντονες οι διεργασίες για την επόμενη ημέρα.


Σχολιάστε εδώ