Με δύο πρόσωπα ο ΣΥΡΙΖΑ
Στον -κυβερνητικό, πλέον- ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η επικράτηση του κόμματος στις εκλογές με την εκκωφαντική μάλιστα διαφορά του 8,5% έστειλε το μήνυμα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, αφού την επομένη των εκλογών όχι μόνο δεν ήρθε η καταστροφή της χώρας, αλλά κορυφαίοι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σπεύδουν να συναντηθούν με τη νέα κυβέρνηση, ενώ τα ραντεβού του Αλ. Τσίπρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι και θα είναι σε υψηλό επίπεδο.
Το ερχόμενο διάστημα η νέα κυβέρνηση θα δώσει δείγματα γραφής και με το άνοιγμα της Βουλής, στην οποία θα προεδρεύει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, θα έρθουν τα πρώτα νομοσχέδια που αφορούν όλα όσα υποσχέθηκε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια να δοθεί το στίγμα ότι η τωρινή κυβέρνηση δεν είναι σαν τις άλλες, αλλά παραμένει σταθερή στα όσα είπε προεκλογικά.
Ο γρήγορος σχηματισμός της κυβέρνησης και η διαφαινόμενη λύση για την Προεδρία της Δημοκρατίας με τον Δ. Αβραμόπουλο έδωσαν έναν αέρα αισιοδοξίας στην ηγεσία, η οποία θέλει να είναι απαλλαγμένη από εσωτερικές εκκρεμότητες προκειμένου να ρίξει το βάρος της στις κρίσιμες επαφές που θα έχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επαφές οι οποίες αναμένεται -εκ των πραγμάτων- να είναι όχι μόνο κρίσιμες αλλά ίσως και οριακές.
Τώρα πλέον χρειάζεται «κρύο αίμα», τονίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν επίγνωση ότι τους επόμενους μήνες θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ιδιαίτερο «μπρα-ντε- φερ» με τους δανειστές μας, οι οποίοι με τίποτα δεν θέλουν να χάσουν το κεκτημένο της εύκολης διαπραγμάτευσης που είχαν εξασφαλίσει με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Ως εκ τούτου, ο Αλ. Τσίπρας θα ακολουθήσει μια τακτική που θα δείχνει ότι το κόμμα θα διακρίνεται σε «ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού» και «ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού».
Στο εσωτερικό το στίγμα θα δίνουν και οι υπουργοί της Αριστερής Πλατφόρμας, που θα κλιθούν να υλοποιήσουν τις φιλολαϊκές προεκλογικές εξαγγελίες του κόμματος. Οι Π. Λαφαζάνης και Δ. Στρατούλης ρίχτηκαν από τον Αλ. Τσίπρα στα βαθιά αφού έχουν να διαχειριστούν σοβαρά θέματα όπως τα ενεργειακά και το Ασφαλιστικό.
Στο εξωτερικό ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθύνεται κυρίως με τον νέο υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη όσο και με τον Γ. Δραγασάκη, ο οποίος έχει την εποπτεία του οικονομικού επιτελείου και έχει διαύλους επικοινωνίας με τα κέντρα λήψης αποφάσεων που αφορούν τη χώρα μας.
Επίσης ιδιαίτερη σημασία έχει η τοποθέτηση του Ν. Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος φρόντισε ήδη να δώσει το στίγμα του με την παρέμβασή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, παρέμβαση που, παρά τα όσα αρχικά λέχθηκαν, αναγνωρίστηκε από αρκετές χώρες της Ένωσης ως παρέμβαση ρεαλιστική και ψύχραιμη.
Η παρέμβαση της νέας κυβέρνησης σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας είχε την ιδιαίτερη σημασία της, αφού η Μόσχα έστειλε έμμεσα το μήνυμα ότι θα μπορούσε να στηρίξει οικονομικά τη χώρα μας σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις πιέσεις που ασκούνται από τις ισχυρές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκαθαρίζουν ότι πλέον η νέα κυβέρνηση θα συζητάει μόνο με τα θεσμικά όργανα της Ένωσης και όχι με την «τρόικα», την οποία χαρακτηρίζει «εξωθεσμικό μόρφωμα». Στου Μαξίμου είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι εντέλει θα προκύψει ο ιστορικός συμβιβασμός που θα είναι αμοιβαία επωφελής, αφού η μεγάλη αγωνία της ΕΕ είναι να μη μεταδοθεί η «ασθένεια της Ελλάδας» στην Ισπανία, κάτι που λόγω του ειδικού βάρους που έχει η χώρα αυτή, θα σημάνει μοιραία και τη διάλυση ουσιαστικά της Ευρωζώνης.