Ενοχλημένος ο Γιούνκερ με την αποχώρηση του Αβραμόπουλου

Αρχικά στη Λ. Συγγρού υπήρχαν διαφορετικές σκέψεις καθώς ο Αντ. Σαμαράς ήταν-όπως λέγεται- δυσαρεστημένος με την εξέλιξη και ενοχλημένος με τον κ. Αβραμόπουλο, στη βάση ότι αποδεχόμενος την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το αξίωμα του Προέδρου έδινε ισχυρό πολιτικό πλεονέκτημα στον Αλ. Τσίπρα. Στενοί συνεργάτες του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας ανέφεραν ότι στη συνάντηση που είχαν προεκλογικά ο κ. Αβραμόπουλος τον είχε διαβεβαιώσει ότι δεν υφίσταται θέμα Προεδρίας. Ωστόσο, στη πορεία ο κ. Σαμαράς άλλαξε ή αναγκάσθηκε να αλλάξει στάση και να συμφωνήσει με την εκλογή του κ. Αβραμόπουλου. Πρώτα ήταν ο Στ. Δήμας που επικοινώνησε μαζί του και τον ενημέρωσε ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος κόντρα στον κ. Αβραμόπουλο. Ακολούθησαν ορισμένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη, μεταξύ αυτών κι ο Β. Μεϊμαράκης, που του επισήμαναν ότι αν η ΝΔ δεν συναινέσει υπάρχει κίνδυνος αρκετοί βουλευτές να αγνοήσουν την επίσημη γραμμή και να συνταχθούν με την… πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων. Στο μεταξύ, έντονες αντιδράσεις προκαλεί η βέβαιη μετακίνηση του κ. Αβραμόπουλου από τη θέση του Επιτρόπου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Η ενόχληση είναι διάχυτη στα ανώτατα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εμφανίζεται εξοργισμένος με το ενδεχόμενο αυτό.

«Αποδέκτες» της «οργής» του είναι τόσο ο κ. Αβραμόπουλος όσο και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντ. Σαμαράς. Κι αυτό διότι, όπως λέγεται, αμφότεροι είχαν δεσμευτεί ότι ο κ. Αβραμόπουλος δεν θα εγκατέλειπε πρόωρα τη θέση του, οπότε είναι λογικό ο κ. Γιούνκερ να αισθάνεται «εξαπατημένος». Επιπλέον, ο τελευταίος είχε δώσει μάχη προκειμένου να δοθεί στην Ελλάδα ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο, με αρμοδιότητες και για τη μετανάστευση. Ένας ακόμη λόγος, ίσως ο πιο σοβαρός, για την ενόχληση του κ. Γιούνκερ είναι το ότι, αν αποχωρήσει ο κ. Αβραμόπουλος, ο αντικαταστάτης του θα οριστεί από τη νέα κυβέρνηση (πιθανότατα θα είναι ο Γιάννης Μηλιός). Κάτι που σημαίνει ότι στο Κολέγιο των Επιτρόπων, όπου κυριαρχούν τα συντηρητικά κόμματα της Ευρώπης, θα βρεθεί και ένας προερχόμενος από την Αριστερά, και δη τη ριζοσπαστική, και αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στον κ. Γιούνκερ, όπως ο ίδιος λέει.

Αντιδράσεις για τη «μετακίνηση» του κ. Αβραμόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας καταγράφονται και στο εσωτερικό, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν πυκνώσει τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στα πεπραγμένα του ως υπουργού, τόσο στην κυβέρνηση Καραμανλή όσο και στην τελευταία. Σε άρθρο που αναρτήθηκε σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα (Βήμα) διατυπώνονται υπονοούμενα για «ατασθαλίες» με την προμήθεια φαρμάκων την περίοδο που ήταν υπουργός Υγείας αλλά και για «σκιές» στην προμήθεια εξοπλισμών όταν ήταν υπουργός Άμυνας.


Σχολιάστε εδώ