Εμπρός, να χτίσουμε την υπέρ των αδυνάτων Πολιτεία

Τα αντιμνημονιακά κόμματα συγκέντρωσαν το 48%. Πέρα από τον δικαιολογημένο ενθουσιασμό που προκάλεσε η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το ποσοστό που τάχτηκε υπέρ των Μνημονίων είναι αρκετά υπερβολικό. Δεν μπορεί να γίνει κατανοητό ότι το 42% του ελληνικού λαού είναι ευχαριστημένο από την πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά. Επομένως, πρέπει να ομολογήσουμε ότι η μαύρη προπαγάνδα, την οποία ακολούθησε η ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο με την κινδυνολογία και τα ψέματα της τάχα προόδου της ελληνικής οικονομίας, παραπλάνησαν ένα σοβαρό ποσοστό ελλήνων ψηφοφόρων. Έτσι τώρα δημιουργείται η ανάγκη για τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να διαψεύσει με τις πράξεις της όλη αυτήν την κινδυνολογία που επεστράτευσε η ΝΔ για να παραπλανήσει τους αφελείς ψηφοφόρους.

Θα είναι μεγάλο σφάλμα να μετρήσει κανείς το Ποτάμι, ένα εφήμερο πολιτικό κατασκεύασμα, ως αντιμνημονιακό κόμμα. Ενώ στην ουσία έγινε για να παίξει τον ρόλο αναχώματος στην προέλαση του ΣΥΡΙΖΑ με καθαρή μνημονική τοποθέτηση. Και την προεκλογική περίοδο ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε δηλώσει ότι δεν θα γίνει ποτέ υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι, λοιπόν, μεγάλο σφάλμα να θεωρηθεί στήριγμα στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Φρονούμε ότι μέλημα της κυβέρνησης και πρώτο της έργο θα πρέπει να είναι μια πλήρης και αντικειμενική καταγραφή της σημερινής κατάστασης της κοινωνίας και της οικονομίας που παραλαβαίνει. Είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση ότι η χώρα μας κοινωνικά και οικονομικά έχει εξαρθρωθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Και επειδή ο κ. Σαμαράς, που θα είναι τώρα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει ανάγκη την ψευδολογία ως σημαία της πολιτικής του επιβίωσης, θα πρέπει να υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για το έργο που επετέλεσε η κυβέρνησή του. Πάντως, το αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε ότι η στρατηγική που ακολούθησε ο κ. Σαμαράς κατά την προεκλογική περίοδο συγκράτησε τη συνοχή της ΝΔ και οι οπαδοί της φαίνεται ότι επηρεάστηκαν από τα ψέματα, την τρομοκρατία και τις ύβρεις, που αποτέλεσαν τους άξονες του προεκλογικού αγώνα της ηγεσίας της.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι αν θα μπορέσει η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να τιθασεύσει τα άγρια θηρία της άγριας Δύσης. Όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν σχεδιαστεί στη στήριξη του επικρατούντος νεοφιλελευθερικού οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου. Και οι επικεφαλής όλων αυτών των θεσμών είναι αφοσιωμένοι στο σύστημα, αφού έχουν εξασφαλίσει ένα σωρό προνόμια σε βάρος των υπολοίπων ευρωπαίων πολιτών. Πάντως εκείνο που διαφαίνεται είναι μια τάση οι ευρωπαϊκοί σημερινοί συσχετισμοί να επηρεαστούν επί το κοινωνικότερο.

Ως παράδειγμα αναφέρουμε την έκφραση συγχαρητηρίων στον νικητή των εκλογών κ. Τσίπρα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον κ. Σουλτς, και την ευνοϊκή στάση των ΗΠΑ απέναντι στην εκλεγείσα νέα κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι κάτι αλλάζει στους σημερινούς συσχετισμούς. Και θα πρέπει το εκλογικό αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής να θεωρηθεί ότι είναι η αφετηρία αυτών των αλλαγών. Βέβαια, δεν θα είναι τόσο εύκολο ο Τσίπρας από μόνος του να μπορέσει να στρέψει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ευνοϊκά απέναντι στα προβλήματα της Ελλάδος. Και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να επιδιώξει να αποκτήσει ερείσματα μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο, και ειδικότερα στα κράτη του Ευρωζωνικού Νότου, που αντιμετωπίζουν παρεμφερή με την Ελλάδα οικονομικά προβλήματα.

Τα έντονα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πλέον γνωστά. Και θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να λάβει τέτοια μέτρα ώστε να μην πληρώσει το τίμημα αποκλειστικά και μόνο η μεσαία τάξη, όπως έκανε ο Σαμαράς, που φόρτωνε στους ώμους της μεσαίας τάξης όλα τα βάρη και τις θυσίες. Η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία είναι μια καμένη γη. Και χρειάζονται ορισμένες ενέργειες ώστε να αρχίσει πλέον ο ελληνικός λαός να αισθάνεται ότι κάτι άλλαξε υπέρ αυτού.

Η ανασύνθεση του κράτους πρέπει να είναι και αυτή στα πρώτα ενδιαφέροντα της κυβέρνησης Τσίπρα. Και αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνδυαστεί και με την αναστήλωση της αξιοπρέπειας της χώρας και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό πεδίο. Ο ελληνικός λαός πρέπει να πιστέψει και πάλι ότι υπάρχει ένα αξιοπρεπές, αξιόπιστο και εξυπηρετικό για τον πολίτη κράτος. Και στο εξωτερικό θα πρέπει σύμμαχοι, φίλοι και εχθροί, να υπολογίζουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει δυνατό κράτος με εύρυθμη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Τότε θα επαναδημιουργήσουμε τη χαμένη αξιοπιστία μας ως κρατική οντότητα. Θα πρέπει να περιμένουμε τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στη Βουλή για να μπορέσουμε να διαγνώσουμε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στην επίλυση των πολλαπλών και πολυσύνθετων προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Και ασφαλώς θα δούμε και τα μέτρα που προτίθεται να λάβει και τότε θα εκτιμήσουμε εάν έγινε σωστή αξιολόγηση των αναγκών. Η σημερινή δύσκολη κατάσταση χρειάζεται μεγάλη σύνεση και σωφροσύνη για να μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο. Από την άποψη αυτή, το έργο της κυβέρνησης θα είναι δύσκολο. Και αυτό το συναισθάνεται και ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο ευλογία, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει με επιτυχία στο έργο του. Αυτή είναι και η επιθυμία της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αποδοκιμάσουμε έντονα τη γελοία και παιδαριώδη συμπεριφορά του Σαμαρά. Μετά την ήττα του συμπεριφέρθηκε σαν παιδί που έχασε. Και τώρα που αναλαβαίνει η ΝΔ τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύουμε ότι θα δείξει ένα σοβαρό ελληνικό πρόσωπο, και να μην προσπαθεί συνεχώς να τροχοπεδεί τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης για την ανακούφιση των οικονομικά αδυνάτων συμπολιτών μας και για την βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας μας στη διεθνή σκακιέρα. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η ευθύνη των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα μας και προκάλεσαν την υπερχρέωση είναι πολύ βαριά. Και ασφαλώς έχουν δίκιο και η κ. Μέρκελ και ο Σόιμπλε που κατ’ επανάληψη είχαν συστήσει την είσπραξη των οφειλών προς το Δημόσιο της οικονομικής ελίτ. Αυτή κατέστρεψε τη χώρα μας με τη συνενοχή των κυβερνήσεων που δεν έλαβαν τα μέτρα που έπρεπε. Ναι, η Γερμανία κοίταξε να επωφεληθεί και να κερδοσκοπήσει σε βάρος της Ελλάδος. Αυτοί όμως είναι ξένοι και κοίταξαν το συμφέρον τους, οι δικοί μας κυβερνήτες τι έκαναν για να βγει η Ελλάδα από την βαθιά κρίση;

Επειδή δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ας προχωρήσει με σύνεση και σωφροσύνη προς τη σωστή κατεύθυνση. Για να δημιουργήσουμε των υπέρ των αδυνάτων Πολιτεία.


Σχολιάστε εδώ