Είχαν ξεχάσει να ακούν τις ελληνικές θέσεις στο Συμβούλιο

Φρένο…

Στη Θράκη, όπως θα διαπιστώσατε, υπήρξε απόλυτη κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ και μόνο επειδή άντεξε την εκλογική πίεση ο Ευριπίδης Στυλιανίδης δεν είχαμε το «ατύχημα» της εκλογής ενός ακόμη μειονοτικού υποψηφίου, του Αχμέτ Ιλχάν.

Με τρεις βουλευτές από τη μειονότητα στη νέα Βουλή, θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι πρωτοβουλίες σκοπεύει να πάρει το κυβερνών κόμμα ώστε να ικανοποιήσει τα αισθήματα των μελών της μειονότητας, που συμπαγώς μετακινηθήκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

*Οι τρεις βουλευτές, πάντως, γνωρίζοντας ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα, άρχισαν να εξηγούν στα τουρκικά ΜΜΕ ότι προέχει η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και μετά η προώθηση των θεμάτων της μειονότητας κ.λπ.

Η αλήθεια είναι άλλη: Τόσο στο τουρκικό προξενείο, αλλά και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη μειονότητα έχει προκαλέσει σοκ η κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και φυσικά η ανάληψη υπουργικών καθηκόντων από τον Π. Καμμένο, τον Τ. Κουΐκ και τον Παν. Σγουρίδη, οι οποίοι είναι γνωστοί για τη σκληρή στάση τους στο ζήτημα της Θράκης. Και φυσικά είναι και η παρουσία στο ΥΠΕΞ του Ν. Κοτζιά, ο οποίος έχει ξεκάθαρη θέση και άποψη για τα θέματα της Θράκης και της μειονότητας.

*Για μια ακόμη φορά η λεγόμενη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης» οργάνωσε τις γνωστές διχαστικές εκδηλώσεις της 29ης Ιανουαρίου, την οποία οι ακραίοι κύκλοι προσπαθούν να μετατρέψουν σε «Ημέρα Εθνικής Αντίστασης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» στη μνήμη του «πογκρόμ εναντίον της τουρκικής μειονότητας»…

Αλήθεια, πόσοι και ποιοι βουλευτές και πολιτευτές κομμάτων παραβρέθηκαν στην εκδήλωση αυτή που οργανώθηκε στα γραφεία της μη νόμιμης «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής»;

*Σε κάποιες πρεσβείες άρχισαν να πακετάρουν…

Και δεν είναι μόνο η Ουάσινγκτον, όπου -εκ των πραγμάτων- ο κ. Παναγόπουλος δεν έχει άλλα περιθώρια παραμονής και μάλλον αδίκως ζέσταινε τη θέση για τον Αν. Μητσιάλη. Στη Μόσχα αναζητείται άλλη λύση, ενώ προβληματισμός μεγάλος υπάρχει για το Βερολίνο και τη ΜΕΑ στην ΕΕ.

*Διαβάσαμε με ενδιαφέρον τις δηλώσεις του αλβανού βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Τ. Μπάλλα όσον αφορά τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Ο αλβανός βουλευτής εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι διμερείς σχέσεις είναι καλές και με την κυβέρνηση Τσίπρα θα γίνουν καλύτερες, καθώς άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει και η τοποθέτηση των αλβανών (και βορειοηπειρωτών) ψηφοφόρων υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που προβλημάτισε όμως είναι ότι ο αλβανός βουλευτής, που έχει σχέσεις με την Ελλάδα, δήλωσε ότι οι δύο σοβαρές εκκρεμότητες που υπάρχουν και πρέπει να λύσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το Τσαμικό και η αναγνώριση των συντάξεων των αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα…

*Στα Σκόπια, πάντως, κάποιες αμυδρές ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί κυρίως από τα ΜΜΕ και τις επαφές με περιθωριακά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή της εθνικής θέσης στο θέμα της ονομασίας, έχουν σβήσει, ειδικά μάλιστα μετά την υπουργοποίηση και του Π. Καμμένου.

*Πριν από το θέμα της ονομασίας, όμως, τα Σκόπια έχουν να λύσουν πιο πρακτικά ζητήματα, καθώς δεν έχουν καταβάλει την ετήσια συνδρομή τους στα Ηνωμένα Έθνη και έχουν χάσει, έτσι, το δικαίωμα ψήφου σε όλες τις ψηφοφορίες του διεθνούς οργανισμού…

*Μια πολύ σημαντική -για την ιστορική μνήμη- έκθεση πραγματοποιείται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων από 2-7 Φεβρουαρίου, με θέμα: «Σε μια βαλίτσα όλο το βιος μας» και αφορά την ξεχασμένη από πολλούς τελευταία μεγάλη επιχείρηση εθνοκάθαρσης στην Ευρώπη, με τον βίαιο ξεριζωμό των Ελλήνων από την Πόλη το 1964. Εκτός του πλούσιου φωτογραφικού υλικού, θα προβληθούν ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες των απελαθέντων, ενώ θα υπάρξουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συζητήσεις με τη συμμετοχή των καθηγητών Χαράλαμπου Παπασωτηρίου, του Ν. Ουζούνογλου του Ευάνθη Χατζηβασιλείου αλλά και του Λ. Βίγκα, πρώην εκπροσώπου των μη μουσουλμανικών Βακουφίων στο Ανώτατο Συμβούλιο Βακουφίων της Τουρκίας.

Το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου (9.30 π.μ.) θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο ημερίδα από την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωσταντινουπολιτών με θέμα: «Οι απελάσεις των Ρωμιών της Πόλης το 1964: Ορόσημο για την ομογενοποίηση της τούρκικης κοινωνίας».

*Κάποιος θα πρέπει να υπενθυμίσει στους κ. Ερντογάν και Νταβούτογλου πόσοι Έλληνες ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους και έχασαν τις περιουσίες τους μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, όταν με τόση χαρά και μεγαλοφροσύνη καλούν τους Κωσταντινουπολίτες να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Δωράκι…

Μα τι εξυπηρέτηση ήταν αυτή και για ποιον; Με απόφασή του στις 15 Ιανουαρίου, μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές, ο κ. Βενιζέλος ενέκρινε την ανάθεση σε κάποια Δρ Αγλαΐα Καλτσά, με βάση την εισήγηση του Επιστημονικού Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού, για την εκπόνηση μελέτης με αντικείμενο «Πλαίσιο 2030 για την ενέργεια και το κλίμα και την Ενεργειακή Ασφάλεια-Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Πολιτική – Ελληνική Προοπτική» για την περίοδο 22/1/2015- 15/11/2015 έναντι του ποσού των 18.000 ευρώ…

*Δεν ξέρω τι είπαν και τι δεν είπαν στην Ελλάδα για τον πολιτικό όρκο του Αλέξη Τσίπρα, πάντως η Ρωσική Εκκλησία δεν ενοχλήθηκε και μάλιστα χαιρέτισε και την εκλογή του. Ο ρώσος Πατριάρχης, μάλιστα, στο μήνυμά του εκφράζει την ελπίδα ότι «με την εκλογή του θα ενισχυθούν οι αδελφικοί δεσμοί των ομόδοξων λαών της Ελλάδας και της Ρωσίας» και την πεποίθησή του προς τον Αλ. Τσίπρα ότι η «ισχυρή πολιτική θέση σας θα σας βοηθήσει να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες του ελληνικού λαού και να βελτιώσετε την οικονομική κατάσταση της χώρας σας…».

*Σε ό,τι αφορά τον θρησκευτικό όρκο, ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας δήλωσε ότι ο κ. Τσίπρας, παρά τις όποιες προσωπικές πεποιθήσεις του, γνωρίζει ότι καμία πολιτική δύναμη στην Ελλάδα δεν μπορεί να αγνοήσει τις αξίες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά δήλωσε καθησυχασμένος από το γεγονός ότι στην κυβέρνηση συμμετέχει το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων που είναι εγγυητής της διατήρησης των παραδοσιακών ορθόδοξων αξιών στην ελληνική κοινωνία.

*Πάντως στο Νεοκλασικό τα πράγματα κινούνται γρήγορα και μαθαίνουμε τα πρώτα ονόματα, που παραπέμπουν στην «πράσινη περίοδο» του ΥΠΕΞ.

Μαθαίνουμε ότι για τη θέση του προσωπάρχη προορίζεται ο Ηλίας Φωτόπουλος (που είχε την εκπληκτική τύχη να βρεθεί στην Ποντγκόριτσα, ύστερα από ένα μικρό διάλειμμα στο προξενείο της Βοστώνης, ενώ όσοι προάγονται σε πρεσβευτικό βαθμό περνούν 2-3 χρόνια στην Αθήνα).

Στην ΣΤ’ Γενική Διεύθυνση προβάδισμα έχει ο Λευτέρης Κουβαριτάκης. Διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του υπουργού αναλαμβάνει μάλλον η -γνωστή του από τα παλιά- Τασία Αθανασίου, που δεν πρόλαβε να χαρεί το πόστο της στη Δαμασκό, καθώς φροντίσαμε να κλείσουμε πρώτη -από πολλές- την πρεσβεία στη Συρία μόλις ξέσπασε ο εμφύλιος.

Για τη θέση του γενικού γραμματέα, στη θέση του Αναστάσιου Μητσιάλη, φαίνεται να προκρίνεται ο Δημήτρης Παρασκευόπουλος.

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ