Όλα τα βλέμματα στον Καραμανλή

Αναγνωρίζει, ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός ότι ένα πολύ κακό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία ενδεχομένως να δρομολογήσει εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, καθοριστικό ρόλο θα έχει παίξει, κατά την άποψή του, και η προεκλογική στρατηγική που ακολούθησε η Λ. Συγγρού. Ο κ. Καραμανλής είναι μεταξύ αυτών που πιστεύουν ότι το κόμμα υπερέβαλε στην «εκστρατεία φόβου» και πως έπρεπε να επενδύσει περισσότερο στην ελπίδα και στην προοπτική. Την άποψή του αυτή αντανακλούν, αν και σε υπερμεγέθυνση, οι ιδιαίτερα επικριτικές δηλώσεις του Βαγ. Αντώναρου, που έκανε λόγο για «αβελτίωτους», που αν και βλέπουν ότι αυτό που κάνουν είναι αναποτελεσματικό «εθελοτυφλούν και συνεχίζουν να το κάνουν».

Με αφορμή τη σχετική φημολογία που έχει αρχίσει ήδη να αναπτύσσεται, όμως, ο κ. Καραμανλής επαναλαμβάνει την πάγια απόφασή του να μην εμπλακεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο και με οποιονδήποτε ρόλο στα εσωτερικά της παράταξης. Το ερώτημα που τίθεται από ορισμένες πλευρές είναι πώς ακριβώς θα αντιδράσει στην περίπτωση που υπάρξει «μαζική κίνηση» στελεχών που θα του ζητούν να αναλάβει πρωτοβουλίες. Στενοί συνεργάτες του επιμένουν πως η απόφασή του είναι οριστική και αμετάκλητη, ωστόσο τη… βεβαιότητα αυτή δεν τη συμμερίζονται όλοι στη Νέα Δημοκρατία. «Δηλαδή, θα βλέπει την παράταξη να σπαράσσεται, να κινδυνεύει να διασπαστεί, και θα παραμένει απλός θεατής;», αναρωτιούνται και σπεύδουν να προσθέσουν ότι «ο Καραμανλής έχει υψηλό αίσθημα ευθύνης για να μην κάνει αυτό που πρέπει».

Πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα επέστρεφε ενδεχομένως σε κεντρικό ρόλο, όχι όμως για να ηγηθεί εκ νέου της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά ως επικεφαλής ενός νέου κόμματος -όπως έγραψε την περασμένη Κυριακή το «ΠΑΡΟΝ»-, που θα αναλάμβανε να συσπειρώσει όλες τις διάσπαρτες δυνάμεις της Κεντροδεξιάς. Ενός κόμματος που θα λειτουργούσε ως αντίβαρο στον ΣΥΡΙΖΑ και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ήταν σε θέση να διεκδικήσει την εξουσία. Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Καραμανλής δεν θέλει αυτό να προέλθει από μια καθαρά δική του πρωτοβουλία, οπότε θα μπορούσε να κατηγορηθεί από ορισμένους ότι ενεργεί με γνώμονα τις προσωπικές του φιλοδοξίες, αλλά να προκύψει ως ανάγκη, ύστερα από έναν κύκλο διεργασιών και αναζητήσεων, εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας. Ήτοι, να μεσολαβήσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια του οποίου θα απορροφηθούν οι κραδασμοί και θα αποκατασταθούν οι ισορροπίες.

Σημειώνεται ότι στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρεται περισσότερο στην κεντροδεξιά παράταξη και (όλο και) λιγότερο στη Νέα Δημοκρατία. Δεν πέρασε, πάντως, απαρατήρητο το ότι μόλις προ ημερών οι Χρ. Ζώης και Ι. Κουράκος (βουλευτές της παράταξης παλαιότερα) ανακοίνωσαν την απόφασή τους να επιστρέψουν, ανταποκρινόμενοι, όπως τόνισαν, «στο προσκλητήριο του προέδρου Κ. Καραμανλή για στήριξη και ενίσχυση της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης». Σε κανένα σημείο της δήλωσής τους, μάλιστα, δεν κάνουν αναφορά στη Νέα Δημοκρατία. Και οι δύο διατηρούν στενές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό και ορισμένοι έσπευσαν να συμπεράνουν ότι η επάνοδός τους αποτελεί προμήνυμα για τις επερχόμενες εξελίξεις.


Σχολιάστε εδώ