ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών

Στη δεύτερη ψηφοφορία, που έγινε στους Αγίους Σαράντα, νέος πρόεδρος αναδείχθηκε ο 41χρονος πολιτικός μηχανικός Λεωνίδας Παππάς, που παίρνει τη σκυτάλη της οργάνωσης από τον πρώην δήμαρχο της Χιμάρας Βασίλη Μπολάνο.

Η τελική ψηφοφορία ανέδειξε πάντως τον «διχασμό» των μελών της οργάνωσης, καθώς ο Λ. Παππάς εξελέγη με 190 ψήφους έναντι 170 του άλλου υποψήφιου Βασίλη Κάγιου.

*Ο Λεωνίδας Παππάς είναι ένα νέο δυναμικό στέλεχος της μειονότητας, με καθαρές απόψεις για το τι δικαιούται και τι οφείλει να διεκδικήσει η ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία, ενώ από τα πρώτα δείγματα γραφής δίνει την αίσθηση ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ περνά πραγματικά σε μια νέα φάση, διεκδικητική και εξωστρεφή, και η προσπάθεια αυτή πρέπει να στηριχθεί από όλες τις ομάδες που είχαν αποστασιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.

*Οι Σκοπιανοί δεν βάζουν μυαλό: Το μεγάλο συνεδριακό κέντρο των Σκοπίων, που είχε ανοικοδομηθεί με δωρεές από ξένες χώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1963, ανασκευάζεται εδώ και αρκετό καιρό. Σύντομα τα έργα αυτά θα ολοκληρωθούν και η υπουργός Πολιτισμού της ΠΓΔΜ Ελιζαμπέτα Μιλέβσκα βρήκε και όνομα για το συνεδριακό κέντρο των 3.000 θέσεων. Παρουσιάζοντας τη μακέτα του έργου, ανακοίνωσε ότι θα ονομασθεί… «Αλέξανδρος ο Μακεδόνας»!

*Είδαν και αποείδαν οι λιγοστοί φιλοσκοπιανοί οπαδοί του Ουράνιου Τόξου και καθώς, προφανώς, τους έχουν πάρει χαμπάρι στα Σκόπια και έχουν κόψει τη χρηματοδότηση, η οργάνωση αυτή αποφάσισε να μην κατέβει στις εκλογές. Ωστόσο, το Ουράνιο Τόξο, για να δείξει ότι υπάρχει, συνέστησε στους «οπαδούς» του να στηρίξουν υποψηφίους που εκφράζουν τον σεβασμό τους στη «μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα και στα δικαιώματα της μακεδονικής μειονότητας». Αλήθεια, μήπως θα πρέπει να προβάλλει αυτούς τους υποψηφίους το Ουράνιο Τόξο να τους μάθουμε κι εμείς;

*Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, η Τουρκία κλιμάκωσε τις προκλήσεις της, τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο, όπου είναι όλο και πιο συχνές οι παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου που οδηγούν σε επικίνδυνες εμπλοκές και αναχαιτίσεις.

*Στη Θράκη επιμένουν όλοι να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Έτσι, με προσβλητικό τρόπο για τα κόμματά τους, οι υποψήφιοι Ιμπραήμ Σερίφ του Κινήματος του Γ. Παπανδρέου και Ιχσάν Αχμέτ Κεχαγιά του ΠΑΣΟΚ παρέλασαν από το γραφείο του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ και φωτογραφήθηκαν με τον αρχηγό του κ. Τσαβούς. Σε μια κίνηση συμβολική, αλλά απολύτως λανθασμένη…

*Όσον αφορά εκείνους που δεν πήγαν στο ΚΙΕΦ, να σας παραθέσουμε τι ζητά στο προεκλογικό φυλλάδιό του ο κ. Αϊχάν Καραγιουσούφ, που θεωρείται μάλιστα και μετριοπαθής:

«Εφαρμογή της ελευθερίας του συλλογικού αυτοπροσδιορισμού και του αυτοπροσδιορισμού. Δικαίωμα ελεύθερης χρήσης της γλώσσας των μειονοτήτων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Εκ νέου άνοιγμα των συλλόγων που έκλεισαν επειδή περιείχαν στην ονομασία τους τη λέξη ”τουρκικός”… Εφαρμογή και αύξηση της ποσόστωσης του 0,5% και εφαρμογή του άρθρου 23 του νόμου 3647/08 για τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης στον τριτογενή τομέα για τα μέλη της μειονότητας.

Στο θέμα της εκπαίδευσης: Δικαίωμα ίδρυσης δίγλωσσων μειονοτικών νηπιαγωγείων, ίδρυση ”Παιδαγωγικού Τμήματος Τουρκικής Γλώσσας” στη θέση της ΕΠΑΘ στα πανεπιστήμια Θράκης, Αθηνών και Θεσσαλονίκης, δημιουργία τμημάτων ειδικών βοηθητικών μαθημάτων για τα παιδιά της μειονότητας στα πανεπιστήμια.

Κατάργηση του νόμου των 240 ιεροδιδασκάλων και απόδοση του δικαιώματος εκλογής μουφτή.

Κλείσιμο των δύο ιεροσπουδαστηρίων και μετατροπή τους σε Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ).

Δικαίωμα ψήφου για τη διαχείριση της βακουφικής περιουσίας και κατάργηση του νόμου 3647/08.

Διορισμός καθηγητών τουρκικών στα σχολεία των Αθηνών όπου φοιτούν μουσουλμάνοι Τούρκοι. Θέσπιση υποχρεωτικού πολιτικού γάμου, πέραν του θρησκευτικού, για όλους τους πολίτες».

*Πολύ απλά να εξηγήσουμε τι σημαίνουν μερικά από αυτά τα αιτήματα: Ο συλλογικός αυτοπροσδιορισμός σημαίνει ότι δυναμικές μειοψηφίες, όπως των ακραίων τουρκογενών στη Θράκη, θα μπορούν να επιβληθούν ως «τουρκική» και όχι ως μουσουλμανική μειονότητα όπως προβλέπεται από τη συνθήκη της Λωζάννης. Έτσι απορροφώνται και οι Πομάκοι και οι Ρομά και δημιουργείται «τουρκική μειονότητα» στα σύνορα με την Τουρκία, η οποία διατηρεί εδαφικές βλέψεις εναντίον της χώρας μας.

Ζητά ο κ. Καραγιουσούφ δικαίωμα και καθιέρωση χρήσης της τουρκικής γλώσσας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει η πλειοψηφία των υπάλληλων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να είναι μουσουλμάνοι, ενώ είναι προφανές ότι υπάρχει η πολύ πιο απλή και εύκολη λύση της χρήσης της Τουρκικής σε δικαστήρια και συγκεκριμένες υπηρεσίες που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν κάποια από τα ηλικιωμένα μέλη της μειονότητας. Ωστόσο, αυτή η ρύθμιση θα έπρεπε να προβλέπει, αντίστοιχα, τη χρήση της γλώσσας των Πομάκων και των Ρομά στις υπηρεσίες αυτές.

*Αλλά αυτό μόνο σε ειδικές και περιορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοσθεί, διαφορετικά θα λειτουργούσε ως μηχανισμός διαχωριστικός και υπονομευτικός της εθνικής κυριαρχίας.

*Το αίτημα για αύξηση της ποσόστωσης του 0,5% που ισχύει σήμερα για εισαγωγή μουσουλμάνων μαθητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι ήδη αρκετό ενώ η οποιαδήποτε αύξηση της ποσόστωσης θα μετατρεπόταν σε δυσμενή διάκριση εις βάρος των χριστιανών μαθητών. Κυρίως, όμως, θα διατηρούσε και θα ανανέωνε τον διαχωριστικό χαρακτήρα που θέλουν να διατηρήσουν ορισμένοι κύκλοι στον ρόλο της μειονότητας.

*Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι προτάσεις για «δίγλωσσα μειονοτικά νηπιαγωγεία», όπου στόχος είναι να μπολιάσουν από νήπια τα παιδιά της μειονότητας με το αίσθημα ότι δεν ανήκουν στην πατρίδα τους και είναι κάτι το διαφορετικό.

*Εντύπωση προκαλεί το αίτημα του κ. Καραγιουσούφ για δημιουργία ειδικών βοηθητικών μαθημάτων στα πανεπιστήμια για τα παιδιά της μειονότητας, ενώ φυσικά η προοδευτική αντίληψη θα προέβλεπε την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ώστε να μπορούν οι μαθητές να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις ενός ελληνικού πανεπιστημίου στο οποίο εισέρχονται με το πλεονέκτημα της ποσόστωσης.

Οι πιο εντυπωσιακές, όμως, προτάσεις του κ. Καραγιουσούφ είναι εκείνες για τον διορισμό καθηγητών τουρκικής γλώσσας στα σχολεία της… Αθήνας που φοιτούν «μουσουλμάνοι Τούρκοι» αλλά και η θέσπιση του υποχρεωτικού πολιτικού γάμου (εκτός του θρησκευτικού γάμου) για όλους τους πολίτες…

*Αναφερθήκαμε στο φυλλάδιο του κ. Καραγιουσούφ μόνο και μόνο επειδή ο ίδιος είχε δώσει πολύ θετικά δείγματα, καθώς η ιδεολογική του προσέγγιση, η κοινωνική δράση του και το επιστημονικό υπόβαθρο τον ξεχώριζαν από άλλους, ακόμη και αριστερίζοντες, μουσουλμάνους πολιτευτές που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο διατηρούν τον ομφάλιο λώρο με το προξενείο.

*Πάντως, ας έχουν τον νου τους οι Αρχές στη μεθόριο, καθώς θα κουβαληθούν για τις εκλογές με μισθωμένα πούλμαν περίπου 4-5 χιλιάδες ψηφοφόροι.

Και αυτή τη φορά έχει μεγάλη σημασία… Με τρεις ή τέσσερις μειονοτικούς βουλευτές, που είτε λόγω εξάρτησης από το προξενείο είτε λόγω «ιδεολογίας» υιοθετούν την ακραία ατζέντα, θα είναι ιδιαίτερα προβληματικό να στηρίζεται σε αυτούς μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία…

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ