Τα μαζεύουν στο Μαξίμου

Παράλληλα θα υπογραμμίσει την απόφασή του να λειτουργήσει ως «ανάχωμα» στις πολιτικές εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο όλα όσα με θυσίες του ελληνικού λαού επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια. Με τον τρόπο αυτό ο κ. Σαμαράς θα θελήσει να στείλει «μήνυμα» και προς τους εσωκομματικούς επικριτές του ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει από την ηγεσία της παράταξης. Προκειμένου να ανακόψει τις όποιες φιλοδοξίες στελεχών που περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να τις δημοσιοποιήσουν. «Ο Σαμαράς ήρθε για να μείνει. Δεν είναι από αυτούς τα παρατάνε», λένε χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του.

Αντίθετα πάντως με το κλίμα αισιοδοξίας που για ευνόητους λόγους εκπέμπεται, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πεισθεί (και αποδεχτεί) ότι η πορεία προς τις εκλογές είναι μη αναστρέψιμη, όπως και η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία για την επόμενη ημέρα, τόσο σε σχέση με τη κυβέρνηση όσο και με τη Νέα Δημοκρατία.

Στο ευρύτερο επιτελείο του κ. Σαμαρά έχουν αφενός αρχίσει την αρχειοθέτηση όλων των εγγράφων που έχουν να κάνουν με τις δραστηριότητές του ως πρωθυπουργού, αλλά και να καταστρέφουν όσα δεν είναι αναγκαίο να παραδοθούν στον επόμενο. Και αφετέρου καταστρώνουν τη στρατηγική τους για να αντιμετωπίσουν τη σκληρή κριτική που θα ασκηθεί από βουλευτές και στελέχη για τα αίτια της ήττας της Νέας Δημοκρατίας. Εμφανίζονται βέβαιοι ότι κανείς δεν πρόκειται να κάνει το παραπάνω βήμα και να προχωρήσει σε ευθεία αμφισβήτηση του κ. Σαμαρά. «Αν κάτω από αυτές τις συνθήκες η ΝΔ πάρει 28 με 29% θα πρόκειται για θρίαμβο», επισημαίνουν με μια διάθεση υπερβολής στενοί συνεργάτες του.

Την άποψη αυτή, αν και όχι με την ίδια ένταση, συμμερίζονται και αρκετά στελέχη που παραδέχονται ότι ένα τέτοιο ποσοστό θα συνιστά επιτυχία, αν λάβει κανείς υπόψη του την πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση τα δυόμισι προηγούμενα χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα δεχτεί κριτική, σκληρή στις περισσότερες περιπτώσεις, για χειρισμούς και επιλογές που έκανε. Πριν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ιδίως δε αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των δημοσκόπων που κάνουν λόγο για διαφορά της τάξης των 6 με 7 μονάδων.

Τα φαινόμενα θα είναι περισσότερο έντονα στην περίπτωση που ο Αλ. Τσίπρας καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, είτε αυτοδύναμος είτε σε συνεργασία με ένα από τα μικρότερα κόμματα. Στην περίπτωση αυτή οι βουλευτές και τα στελέχη θα «απελευθερωθούν» καθώς δεν θα υπάρχει πλέον το άγχος του πολιτικού κόστους. Αρκετοί πιστεύουν ότι η παράταξη θα μπει σε έναν κύκλο βαθιάς εσωστρέφειας, κι αυτό είναι κάτι που θα ήθελε να αποφύγει ο κ. Σαμαράς και το στενό επιτελείο του. Εκτιμούν ότι από ορισμένους θα τεθεί θέμα σύγκλισης των οργάνων προκειμένου να συζητηθούν τα αίτια της ήττας, αλλά πρόθεση του κ. Σαμαρά είναι να μη βιαστεί. Να περιμένει, δηλαδή, να υποχωρήσει η οργή και η απογοήτευση και στη συνέχεια να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα ή κάποιο από τα όργανα του κόμματος. Αυτό θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία και ξεκινήσει η διαδικασία με τις διερευνητικές εντολές.

Είναι γεγονός ότι, όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, στη Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχουν τα στελέχη εκείνα που θα μπορούσαν να ηγηθούν μιας προσπάθειας αμφισβήτησης του κ. Σαμαρά. Ο Δ. Αβραμόπουλος είναι πλέον μόνιμος κάτοικος Βρυξελλών και επιπλέον δεν είναι πρόσωπο που αρέσκεται σε ρήξεις ή συγκρούσεις. Θα πρέπει, δηλαδή, να έχει διαμορφωθεί ένα ασφαλές πλαίσιο προκειμένου να κινηθεί. Η Ντ. Μπακογιάννη, έχοντας το 2009 ηττηθεί στις εσωκομματικές εκλογές, αλλά και με τα μπες-βγες στη Νέα Δημοκρατία, έχει χάσει μεγάλο μέρος από το πολιτικό κεφάλαιό της και κατά συνέπεια πολύ δύσκολα θα συσπείρωνε γύρω της τις αναγκαίες δυνάμεις για να κάνει τη μεγάλη κίνηση. Πέραν αυτών ουδείς. Ο μόνος που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τον κ. Σαμαρά είναι ο Κ. Καραμανλής, κι αυτός δεν πρόκειται να το κάνει ποτέ. Μόνο εάν κι εφόσον έρθουν τα πάνω-κάτω…


Σχολιάστε εδώ