Στο κυνήγι της αυτοδυναμίας

Στα επιτελεία της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η αυτοδυναμία είναι κοντά, αφού ειδικά τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται άνοδος των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκεντρώνει ψήφους από όλους τους πολιτικούς χώρους, και από δεξιά και από αριστερά.

Έτσι, με την τακτική που χάραξε τις τελευταίες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόταν τόσο προς τους αριστερούς ψηφοφόρους όσο και προς τους παραδοσιακούς κεντροδεξιούς της μεσαίας τάξης, που αισθάνονται τουλάχιστον δυσφορία με την ακροδεξιά ρητορική της σημερινής (απερχόμενης) ηγεσίας της ΝΔ.

Προφανώς επειδή δεν θέλουν να δημιουργηθεί κλίμα εφησυχασμού, αποφεύγουν να δηλώνουν δημόσια ότι έχει «κλειδώσει» η αυτοδυναμία, θέλοντας να διατηρηθεί η πίεση σε αριστερούς ψηφοφόρους που παραδοσιακά ήταν με το ΚΚΕ και ελπίζουν σε μια μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που θα διώξει αυτούς που έφεραν τη χώρα στα σημερινά χάλια.

Τα έμπειρα στελέχη του κόμματος, που πιάνουν τον σφυγμό της κοινωνίας, έχουν αντιληφθεί ότι η πρόταση για ανοχή έστω του ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακούγεται με ενδιαφέρον από τους αριστερούς ψηφοφόρους, με αποτέλεσμα να πιέζεται αρκετά η ηγεσία του Περισσού, που βλέπει ότι θα έχει απώλειες προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί η επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και τον αποκαλούν πλέον ξεκάθαρα κόμμα του κατεστημένου, που απλώς θα ασκήσει μια παραλλαγή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.

Μάλιστα, δεν πέρασαν απαρατήρητες από την Κουμουνδούρου οι απανωτές δηλώσεις του Δ. Κουτσούμπα και άλλων ηγετικών στελεχών του ΚΚΕ ότι έχει εξασφαλιστεί η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες ερμηνεύουν ως προσπάθεια συγκράτησης των απωλειών του ΚΚΕ, με το σκεπτικό ότι αφού -όπως λέει ο Περισσός- είναι ήδη αυτοδύναμη κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, οι αριστεροί ψηφοφόροι πρέπει να ενισχύσουν το ΚΚΕ για να υπάρχει ένα ισχυρό αριστερό αντίβαρο στη Βουλή.

Ταυτόχρονα με την πίεση προς τα αριστερά, στον ΣΥΡΙΖΑ φροντίζουν να κάνουν ανοίγματα και προς τον μεσαίο χώρο, εκτιμώντας ότι η δημόσια ρητορική της ηγεσίας της ΝΔ προσιδιάζει περισσότερο σε ένα ακροδεξιό κόμμα, καθώς δημόσιες δηλώσεις του τύπου «δεν θα αφήσουμε να πάρουν τη χώρα οι κομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ» (!) προκαλούν τουλάχιστον απέχθεια σε μετριοπαθείς δεξιούς ψηφοφόρους και σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν τη ΝΔ του Κ. Καραμανλή.

Όπως είναι φυσικό, στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται και για την επόμενη κυβερνητική μέρα και ήδη έχουν αρχίσει να «ράβονται τα υπουργικά κουστούμια» στο «ραφείο» του γραφείου του Αλ. Τσίπρα.

Από όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι τώρα, «τσάρος» της οικονομίας θα είναι ο Γ. Δραγασάκης, από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με κυβερνητική θητεία (ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΝ το 1989) αλλά και πρόσωπο που χαίρει της εκτίμησης και των πολιτικών του αντιπάλων και παραγόντων του εξωτερικού, με τους οποίους έστω και άτυπα συνομιλεί για την επόμενη μέρα.

Σε υπουργικές θέσεις αναμένεται να βρεθούν οι Σταθάκης (υπουργείο Ανάπτυξης), Στρατούλης (υπουργείο Εργασίας), Δρίτσας (υπουργείο Άμυνας, με αξιοποίηση εκεί και του Ν. Τόσκα, που είναι πρώην στρατιωτικός και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας), ενώ για το υπουργείο Εξωτερικών είναι πιθανό να αναζητηθεί προσωπικότητα από τον διπλωματικό χώρο με ευρεία αποδοχή.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα σενάρια σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κουμουνδούρου μπορεί να κινηθεί από την υποψηφιότητα του Δ. Αβραμόπουλου μέχρι αυτή του Ν. Κωνσταντόπουλου, αφού με βάση τις προβλέψεις του Συντάγματος το κόμμα που θα έχει πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή μπορεί στην τρίτη ψηφοφορία να εκλέξει τον εκλεκτό του με απλή πλειοψηφία, ούτε καν με 151 βουλευτές αλλά με πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών.


Σχολιάστε εδώ