Με το άγχος της επόμενης μέρας ο Βενιζέλος αναζητεί τη χρήσιμη ψήφο

Ο ίδιος ο Βενιζέλος, θέλοντας να προλάβει αιφνιδιασμούς και ταραχώδεις καταστάσεις, αλλά και να διατηρήσει -εσωκομματικά τουλάχιστον- μια στοιχειώδη πρωτοβουλία κινήσεων, άνοιξε ο ίδιος θέμα συνεδρίου όπου
-όπως είπε- θα συζητηθούν όλα, ακόμα και το θέμα ηγεσίας. Ουσιαστικά, υπό το βάρος της βαριάς ήττας που γνωρίζει ότι έρχεται στις κάλπες, σύρεται εκών άκων σε ένα συνέδριο ΠΑΣΟΚ το οποίο πεισματικά αρνιόταν τους τελευταίους μήνες – υιοθετώντας το περιβόητο ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. Και αυτή η στάση του πυροδότησε τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ και την αποχώρηση πολλών έμπειρων στελεχών, αλλά και μεγάλου τμήματος της οργανωμένης βάσης, «πριμοδοτώντας» τρόπον τινά την ίδρυση κόμματος από τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επίσης ζητούσε συνέδριο ΠΑΣΟΚ.

Τις τελευταίες μέρες ο Βενιζέλος επιχείρησε να αναπροσαρμόσει κάπως την προεκλογική τακτική του προκειμένου να συγκρατήσει ένα σχετικά αξιοπρεπές ποσοστό που θα του επιτρέψει να μπει στη Βουλή, αλλά και να ελπίζει ότι θα ανακόψει το ρεύμα αμφισβήτησης της ηγεσίας του, όπως έγινε και στις ευρωεκλογές.

Ο Βενιζέλος σχεδόν εγκατέλειψε τους επιθετικούς και καταγγελτικούς τόνους για τον Γιώργο Παπανδρέου και το Κίνημά του ώστε να μη δημιουργούνται συνθήκες εσωστρέφειας και να μην περνάει στον κόσμο η εικόνα μιας νέας «εμφύλιας σύρραξης». Παράλληλα χαμήλωσε κάπως τους άκρως επιθετικούς τόνους προς τον ΣΥΡΙΖΑ και άνοιξε μέτωπα με τη ΝΔ και το Ποτάμι ώστε να συγκρατήσει τη διαρροή ψηφοφόρων που εμφανίστηκε προς τα κόμματα αυτά.

Η Χαριλάου Τρικούπη, μάλιστα, διεμήνυε τα τελευταία 24ωρα πως η ακραία πόλωση και τα πλαστά διλήμματα με την κινδυνολογία, τον φόβο και τον νεοσυντηρητισμό της ΝΔ και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ παρατείνουν το αδιέξοδο και βαθαίνουν την κρίση.

Στο παρά ένα της κάλπης η Χαριλάου Τρικούπη προσπάθησε να στείλει μήνυμα αποστασιοποίησής της από τη ΝΔ, κάτι όμως που, όπως παραδέχονται στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δεν πείθει κανέναν, ενώ προσπαθεί μέχρι και την τελευταία ώρα να παίξει το χαρτί της χαμένης ψήφου κυρίως προς το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι η χρήσιμη ψήφος, η χρήσιμη κοινοβουλευτικά ψήφος με αντίκρισμα, είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ.

Η θεωρία της χαμένης ψήφου ουσιαστικά έχει υποκαταστήσει κάθε άλλο επιχείρημα για εκλογική στήριξη του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 24ωρα και πολλά στελέχη επισημαίνουν πως «η ηγετική ομάδα κατάφερε να εξαϋλώσει κάθε πολιτική και ιδεολογική αναφορά του ΠΑΣΟΚ και τώρα ως επαίτης περιφέρεται ζητώντας μια ψήφο ελεημοσύνης που την ονομάζει χρήσιμη ψήφο, μόνο και μόνο για να αποφύγει τον πλήρη διασυρμό και να διατηρεί αμυδρές ελπίδες ο κ. Βενιζέλος πως θα πείσει μετεκλογικά τα υπολείμματα του μηχανισμού ότι με το συρρικνωμένο ποσοστό θα μπορεί να παίζει ρόλο ρυθμιστή, αλλά Γκένσερ ή Μπετίνο Κράξι…».


Σχολιάστε εδώ