Κανένα υπουργείο Οικονομικών δεν αγάπησε ποτέ την Ελλάδα!

// Αυτές οι εκλογές θεωρούνται οι πιο σημαντικές μετά τη Μεταπολίτευση. Θα πάτε να ψηφίσετε;

Έχουμε όλοι χρέος να πάμε να ψηφίσουμε. Να πάμε να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, να βελτιώσουμε το επίπεδο της ζωής μας. Η Ελλάδα δεν έφτασε σε τέτοια φτώχεια ούτε μετά την Κατοχή. Ούτε οι Γερμανοί, όταν έφυγαν, δεν μας άφησαν μέσα σε τέτοια απελπισία. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σ’ αυτές τις εκλογές δεν μπορούν να ψηφίσουν 180.000 νέοι ψηφοφόροι ηλικίας 18 ετών. Αυτοί δεν έχουν προβλήματα; Αυτοί δεν υποφέρουν; Δεν μεταναστεύουν; Δεν αγωνίζονται; Δεν δουλεύουν σ’ εργασίες μισιακές, των τεσσάρων ωρών; Να πάμε όλοι και να ψηφίσουμε ελεύθερα, χωρίς φόβους και διλήμματα, ό,τι πιστεύει ο καθένας μας για το καλό της χώρας. Δεν μπορεί κανένας ξένος να μας πει πώς θα ζήσουμε στην Ελλάδα. Κάναμε αρκετά λάθη τα τελευταία χρόνια, αλλά η γη αυτή μας ανήκει.

// Μπορεί να γίνει διαγραφή κατά 50% του χρέους ή επιμήκυνσή του;

Δεν καταλαβαίνω πραγματικά πού χρωστάει η Αμερική, σε ποιον χρωστάει η Ρωσία, η Ισπανία, η Ελλάδα. Αυτός ο τζόγος που γίνεται σ’ ένα άυλο χρηματιστηριακό τραπεζικό σύστημα με τις πολυεθνικές με ξεπερνάει. Ποιος ορίζει αυτό το χρέος; Και βέβαια μπορεί να επιμηκυνθεί το χρέος. Δεν θα χάσουν τα λεφτά τους από εμάς οι λαοί της Ευρώπης, απλώς θα μας αφήσουν να πάρουμε μια ανάσα για να αναπτυχθούμε. Για μένα τα δεινά αυτού του κόσμου ξεκινούν από την πλεονεξία και από την απληστία. Είναι δυνατόν ο κύριος Ανιέλι, που έχει τη FIAT στην Ιταλία, να έχει αγοράσει όλες τις άλλες ιταλικές αυτοκινητοβιομηχανίες; Βέβαια, ψάξτε να δείτε αν τα μέλη της οικογένειάς του έχουν μια όμορφη και ήρεμη ζωή.

// Για ποιον λόγο επιστρέψατε στην πατρίδα έπειτα από τόσα χρόνια απουσίας;

Δεν μπορούσα χωρίς αυτόν τον ήλιο. Ήρθα στην Ελλάδα και αποφάσισα να ανεβώ στο θεατρικό σανίδι. «Το μυστικό» είναι ένα βιωματικό έργο, μιλά για τη φιλία και την προδοσία. Εγώ έχω φιλίες που κρατάνε εδώ και 44 χρόνια. Θέλει τέχνη να κρατάς τους φίλους σου. Θέλει σεβασμό, ελευθερία, διάλογο.

// Πώς βλέπετε το επάγγελμα του ηθοποιού;

Πρέπει να είσαι τρελός ή αυτόχειρας για να θέλεις να γίνεις ηθοποιός στην Ελλάδα. Δεν γίνονται παραγωγές. Και με λυπεί αυτό. Τόσα χρόνια τα κανάλια έβγαζαν εκατομμύρια. Κέρδιζαν. Τώρα στην κρίση δεν έχουν λεφτά για να δημιουργήσουν και να δώσουν δουλειές στον καλλιτεχνικό κόσμο; Να δείχνουν τουρκικά σίριαλ; Την τουρκική προπαγάνδα; Οι Τούρκοι καλά κάνουν. Εμείς τι πράττουμε;

// Υπάρχουν καλοί έλληνες ηθοποιοί σήμερα;

Κωμικοί ηθοποιοί σαν τον Αυλωνίτη, τον Μουστάκα, τον Ρίζο, τον Σταυρίδη, τον Ηλιόπουλο, τον Βέγγο δεν έχουν ξαναβγεί και δεν πιστεύω ότι θα ξαναβγούν.

// Το Χόλιγουντ γιατί δεν δίνει, πλέον, δυνατές ταινίες;

Γιατί έχει κολλήσει στον Superman, στον Spiderman και όλες αυτές με τα χαζά σενάρια. Για να κάνεις όμως καλή ταινία χρειάζονται πολλά λεφτά. Για να πάρεις τον καλύτερο σεναριογράφο, σκηνοθέτη, ηθοποιό, φωτιστή. Και, όπως φαίνεται, τα λεφτά δεν υπάρχουν. Στον ελληνικό κινηματογράφο είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Ανά δύο χρόνια θα δούμε και μια καλή ταινία.

// Γιατί δεν επενδύουμε στον πολιτισμό μας;

Γιατί κανένα υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αγαπήσει την Ελλάδα. Αν την αγαπούσαν οι υπουργοί Οικονομικών θα ήξεραν ότι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός της. Εγώ μέσα από τον πολιτισμό προσπάθησα να διαφημίσω τη χώρα μου και χαίρομαι που δεν βρέθηκε κάποιος να μου πει: «…βρε Φωκά, την ντρόπιασες».

// Πώς φτάνει κάποιος έλληνας ηθοποιός να παίξει στο «Διαμάντι του Νείλου» με τον Μάικλ Ντάγκλας και την Καθλίν Τέρνερ;

Διεθνή καριέρα στο εξωτερικό κάνεις μόνο όταν έχεις καλό ατζέντη και μιλάς τα αγγλικά όπως και τη μητρική σου γλώσσα. Αλλιώς, αν πας μόνος σου, άντε να παίξεις τον πολεμιστή σε μια μάχη με άλλα χίλια άτομα.

Στην Ευρώπη, αν πας συστημένος από έναν καλό έλληνα σκηνοθέτη, κάτι γίνεται. Στην περίπτωση του Χόλιγουντ, αν δεν έχεις έναν ατζέντη, άντε να γίνεις σερβιτόρος στα στούντιο του Χόλιγουντ. Και μη νομίζετε ότι υποτιμώ τη δουλειά του σερβιτόρου. Η κάθε δουλειά είναι τιμητική και ευλογία. Το Χόλιγουντ δουλεύει με οντισιόν και, πιστέψτε με, δεν υπάρχει κάτι πιο αγχωτικό από το να είσαι σ’ ένα θέατρο, μόνος πάνω στη σκηνή και να σε κοιτάνε είκοσι άτομα από κάτω. Αφού σ’ έναν διάσημο σκηνοθέτη είχα τολμήσει να πω: «Αυτό που κάνετε είναι άδικο».

// Τι φταίει και στο εξωτερικό γνωρίζουν μόνο τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό;

Τα 400 χρόνια σκλαβιάς από τους Τούρκους. Εμείς δεν ζήσαμε, ως λαός, την Αναγέννηση. Μετά μας βρήκανε απανωτά οι πόλεμοι, εκτός του εθνικού διχασμού, που είναι το κουσούρι της φυλής μας.

// Περιμένατε αυτό το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι;

Στο Παρίσι, όχι. Στη Βρετανία, μια χώρα αποικιοκρατών που πήρε σημαντικές αποφάσεις για τον πόλεμο στο Ιράκ, ναι. Πολλοί μουσουλμάνοι είναι φανατισμένοι. Το Κοράνι τους μιλά για Ιερό Πόλεμο. Σε συνδυασμό με την έλλειψη παιδείας και τη φτώχεια -για να φύγεις από την πατρίδα σου και να γίνεις μετανάστης πάει να πει ότι δεν έχεις στον ήλιο μοίρα- γίνεσαι το πιόνι του κάθε καθοδηγητή που μιλά για Τζιχάντ, για παραδείσους, για άπιστους. Πόσες φορές δεν έχει αποτυπωθεί ο Χριστός σε σκίτσα. Έχετε δει κανέναν χριστιανό να πυροβολεί; Μεγάλο χτύπημα, συμβολικό, για τη δημοκρατία, για την ελευθερία του λόγου, στην καρδιά της Γαλλίας.

// Πληρώνει η Δύση για τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη, στο Ιράκ;

Για μένα η Δύση δεν έχει καμιά δουλειά να ανατρέπει δικτάτορες. Ο λαός της κάθε χώρας πρέπει να επαναστατήσει μόνος του. Αλλά αυτό ήταν το πρόσχημα. Τελικά ποτέ δεν βρέθηκαν χημικά στο Ιράν. Το πετρέλαιο ήταν το θέμα τους. Και η ιστορία έδειξε ότι οι λαοί αυτοί καλύτερα ζούσαν με τον κάθε τρελό δικτάτορα -τουλάχιστον δεν πεινούσαν- ενώ τώρα μεταναστεύουν και πνίγονται στη θάλασσα. Τους διέλυσαν, τους άφησαν σε εμφύλια διαμάχη και δυστυχώς πιστεύω ότι θα δούμε και άλλα τραγικά γεγονότα στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει γίνει τζαμί στη χώρα μας, ώστε να δημιουργηθεί μια άλλη συνοικία μέσα στην Ελλάδα ή να εισρεύσουν και άλλοι μετανάστες, κάπως μας προστατεύει από τους φανατικούς.

// Ποια είναι η ελπίδα για τη χώρα μας;

Να γυρίσουν οι άνθρωποι στα χωριά τους. Δεν γίνεται να είμαστε δέκα εκατομμύρια Έλληνες και τα πέντε να ζουν στην Αθήνα. Να καλλιεργήσουμε ξανά τη γη μας, να σηκωθούν οι νέοι από τις καφετέριες, που τους βλέπω αραγμένους με ένα τάμπλετ και ένα κινητό στο χέρι και πονάει η ψυχή μου. Η οικογένεια στην Ελλάδα έχει κρατήσει τους νέους να μη βγουν στον δρόμο, έτσι ζουν 2.000.000 άνεργοι, αλλά η οικογένεια πρέπει να τους ωθήσει να σηκωθούν από την καφετέρια και να σκάψουν τη γη. Η ζωή κερδίζεται με κόπο και δουλειά και όχι με ευκολία.

// Δεν θα έπρεπε η χώρα μας να διεκδικήσει αποζημιώσεις από τους Γερμανούς για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Δεν τις δίνουν. Λένε πως μας δέχτηκαν στα γερμανικά εργοστάσια, ότι μας έδωσαν δουλειά μετά τον πόλεμο. Μα δεν ντρέπονται; Να πάνε να τα πούνε αυτά στο Δίστομο και στα Καλάβρυτα, που δεν άφησαν αρσενικό από 5 έως 80 ετών που να μην το σκοτώσουν. Είναι αυτή η Ευρώπη του πολιτισμού;

// Παρʼ όλα αυτά, τα πράγματα είναι καλύτερα στην Ευρώπη από την Αμερική. Οι χώρες του Νότου έχουν ακόμη πολύ έντονα κάποια στοιχεία όπως ο θεσμός της οικογένειας, η θρησκεία και η παράδοση.

Και της φιλίας, για να σε συμπληρώσω. Στην Αμερική κάθε πολίτης έχει τον ψυχολόγο του. Ψυχαναλυτές για κάθε κάτοικο. Μου έλεγαν οι συνάδελφοι: «Σπύρο, δεν θα συναντήσεις τον ψυχοθεραπευτή σου»; Τους κοίταζα σαν τρελούς. Τους έλεγα, εγώ έχω τους φίλους μου για τα προβλήματά μου. Δεν πάω να πληρώσω για να με ακούσουν. Θα κάτσω με τον φίλο μου και θα με συμβουλέψει, θα με αγκαλιάσει, θα γελάσουμε και θα δακρύσουμε μαζί. Στην Αμερική σ’ ακούν μόνο αν έχεις να πληρώσεις, από συμφέρον. Μια κοινωνία καταναλωτική, ατομισμού, αλλοτριωμένη, χωρίς αισθήματα.

// Αποφασίσατε να φτιάξετε τη ζωή σας. Δύσκολο πράγμα η μοναξιά;

Ποτέ δεν είναι αργά. Η γυναίκα μου είναι ένα καταπληκτικό κορίτσι. Οι άνδρες είμαστε γεννημένοι λίγο αλήτες. Χρειαζόμαστε όμως μια φωλιά, ένα λιμάνι. Εγώ βρήκα το λιμάνι μου. Δεν υπάρχουν άνθρωποι με ποιότητα σήμερα. Βλέπω κοπέλες που έχουν χάσει τη θηλυκότητά τους, την ευγένειά τους. Κάθομαι και παρατηρώ τα νέα παιδιά. Δεν έχουν καλούς τρόπους συμπεριφοράς. Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα χρειάζονται σχολές γονέων επειγόντως. Αλήθεια, πώς ανατρέφουν οι γονείς τα παιδιά τους; Με τα λάπτοπ και τα iphone; Και μετά λένε γιατί πέφτουν τα παιδιά στα ναρκωτικά. Αφού οι γονείς δεν μιλάνε με τα παιδιά τους. Να δημιουργηθεί σχολείο γονέων. Δεν μπορεί οι γονείς να μη μιλάνε στα παιδιά τους για τις αξίες της ζωής, της πίστης, της αλληλεγγύης, της αγάπης προς την πατρίδα. Πρέπει να τους δώσουν αρχές. Πώς θα τα θωρακίσουν; Η ζωή θέλει κότσια, δεν είναι ταξιδάκι αναψυχής. Δεν αγοράζονται τα πάντα σ’ αυτήν τη ζωή με το χρήμα και πάνω από όλα δεν αγοράζεται η ευτυχία. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν σοφοί. Σήμερα γιατί δεν βγάζουμε φιλοσόφους να μας μιλήσουν για το νόημα της ζωής; Γιατί μας έχει αποχαυνώσει όλους το σύστημα.


Σχολιάστε εδώ