Κακά ξεμπερδέματα…

>Πάντως ο τελευταίος διαμηνύει πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα αλλάξει τίποτα εκτός των διοικήσεων της Εθνικής Τράπεζας και άλλης μίας συστημικής. Βέβαια, μάλλον, αυτές οι διαρροές έχουν περισσότερο να κάνουν με το τι ο ίδιος εύχεται κι όχι με ό,τι πραγματικά θα γίνει.

***

Στα άλλα μέτωπα…

Από το άλλο στρατόπεδο τώρα, αυτό των Ευρωπαίων, ήδη υπάρχει κινητικότητα. Οι τάσεις είναι οι εξής: Κάποιοι καπιταλιστές με ριζοσπαστική αντίληψη των πραγμάτων επιμένουν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να πιεστεί ώστε στη διαπραγμάτευση για το χρέος να αναγκαστεί να ανακρούσει πρύμνα και να αλλάξει θέσεις. Όσοι, μάλιστα, προκρίνουν τέτοιες λύσεις τοποθετούν την ΕΚΤ σε πρώτο πλάνο με σενάριο κλεισίματος της ρευστότητας εντός του Φεβρουαρίου.

>Ένα άλλο σενάριο όσων θέλουν να πιέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι κι εκείνο που μιλάει για αφόρητη πίεση ώστε να υπάρξει διαπραγμάτευση με την «τρόικα». Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται σε διαπραγμάτευση που θα παγώσει και δεν πρέπει να συνεχιστεί καθώς θα δοθεί λάθος μήνυμα προς τη βάση που θα έχει επιλέξει το κόμμα. Μια άλλη τάση αναφέρει πως θα πρέπει να υπάρξει επαφή με τους δανειστές, όμως αυτή να ολοκληρωθεί εάν οι τελευταίοι επιμείνουν στις ανεδαφικές θέσεις τους.

>Πάντως, μια πιο μετριοπαθής ευρωπαϊκή ανάλυση αναφέρεται σε αναγκαστική στροφή των δανειστών και κυρίαρχα της ΕΕ η οποία βρίσκεται σε αδιέξοδο σε μια περίοδο σύνθετη για τη χώρα που και το ευρώ δέχεται σοβαρές πιέσεις. Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να βρεθεί προ… ευχάριστων εκπλήξεων. Να οδηγηθεί δηλαδή σε θετικά αποτελέσματα υπό το βάρος των ανατροπών που συνολικά υπάρχουν στην ήπειρό μας. Όλα αυτά σε μια περίοδο που ακόμα κι εντός της Γερμανίας έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το κατά πόσο η λιτότητα οδηγεί σε αποτελέσματα.

Λεφτά υπάρχουν…

Δεν μας τα λένε καλά. Υπεγράφη εντός των προηγούμενων ημερών σύμβαση μεταξύ της πάντα γαλαντόμας Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ και της ένωσης εταιρειών Pricewaterhousecoopers Business Solutions. Πρόκειται για την υλοποίηση του έργου «Ψηφιακές Υπηρεσίες Μιας Στάσης ΥΕΚΑ», για λογαριασμό του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Το έργο αφορά την ανάπτυξη και προμήθεια εφαρμογών, υποσυστημάτων και υποδομών, με στόχο αφενός τη διάθεση ψηφιακών υπηρεσιών «μιας στάσης» και αφετέρου μεγιστοποίησης της διαλειτουργικότητας μεταξύ των φορέων του υπουργείου Εργασίας μεταξύ τους, αλλά και σε σχέση με άλλους εξωτερικούς φορείς. Η αξία του έργου ανέρχεται σε 1.388.640 ευρώ και σε 2.191.508 ευρώ αντίστοιχα.

>Όμως και η Περιφέρεια Κρήτης κατακύρωσε στην ένωση εταιρειών
iKnowHow-Dotsoft την υλοποίηση του έργου «Ανάπτυξη Ψηφιακού Συστήματος Υποστήριξης του Αγροδιατροφικού Τομέα της Περιφέρειας Κρήτης». Το κονδύλι αγγίζει τα 434.436 ευρώ, με ΦΠΑ. Κατά τα άλλα έχουμε εκλογές και τα πάντα έχουν παγώσει.

>Ωραία πράγματα. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υπέγραψε στις 16/1/2014, μόλις εννέα ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, απόφαση επιπλέον χρηματοδότησης ύψους 44.000.000 ευρώ για το πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που Δραστηριοποιούνται στους Τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου-Υπηρεσιών (ΠΕΠ)». Το ανωτέρω ποσό είναι άμεσα διαθέσιμο για πληρωμές των ενταγμένων στα προγράμματα επενδυτών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή υλοποίηση των επενδύσεων. Πόσα άραγε από αυτά πήγανε στην Αρκαδία;

>Στην Cosmos Computers ανέθεσε η Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Προβολής το έργο «Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Περιεχομένου Δικτυακών Τόπων και Παροχή Διαδικτυακής Τηλεόρασης και Διαδραστικών Υπηρεσιών Χρήστη», του ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» ενώ διανύουμε τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 494.318 ευρώ.

***

Να σωθούν κι ας πάει και το… παλιάμπελο!

Απίστευτα πράγματα. Στην αρχή της εβδομάδας όλα τα στελέχη της Συγγρού ποντάριζαν σε δύο παραμέτρους. Η πρώτη ήταν η καταστροφή των τραπεζών. Να βουλιάξουν δηλαδή τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υπό το βάρος της προσφυγής στον ELA των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και να οδηγηθούν οι πολίτες-καταθέτες στα γκισέ με τρόμο για τα λεφτά τους. Το σενάριο τελικά δεν τους «έκατσε» με αποτέλεσμα να υπάρξουν νέες… προσευχές.

>Ποιες ήταν αυτές; Μια αρνητική για τη χώρα δήλωση του Μάριο Ντράγκι. Να έλεγε, δηλαδή, κάτι εξαιρετικά αρνητικό το βράδυ της Πέμπτης ο κεντρικός ευρωπαίος τραπεζίτης ώστε η χώρα και η οικονομία της να κλυδωνιστεί μήπως και μαζευτεί ο κόσμος.

>Τόσο χαμηλά λοιπόν έχει πέσει ο μηχανισμός της ΝΔ και ο πρωθυπουργός που παρακαλούσαν για αρνητικές εξελίξεις. Κι όλα αυτά από μια φοβία πως θα χάσουν την εξουσία. Και για να μη νομίζετε πως όλα αυτά τα λέμε έτσι, να σας πούμε πως σε σύσκεψη την Τρίτη το μεσημέρι ειπώθηκαν τα παραπάνω ως σοβαρός σχεδιασμός σε συνάντηση Σταμάτη – Λαζαρίδη – Παπασταύρου – Παπαμιμίκου. Ο τελευταίος μόνο έχει διαφοροποιηθεί καθώς θεωρείται πιο μετριοπαθής, όμως πλέον η φωνή του ακούγεται ελάχιστα σε μια κλειστή ομάδα που λειτουργεί ακροδεξιά. Μάλιστα ο ίδιος έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και ως προς την ακροδεξιά καμπάνια που εξελίσσεται αυτές τις ημέρες.

>Δείγμα γραφής μιας ανάλγητης κοινωνικής πολιτικής από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ! Στο έλεός τους αφήνουν αυτούς που δεν δικαιούνται πλέον επίδομα ανεργίας, κοινό ή εποχικό, αφού τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού έχουν πέσει κατά περίπου 1,18 δισ. ευρώ από το 2012 έως το 2014.

>Θέλετε να σας κακοχαρακτηρίσουν την ύστατη στιγμή, κυρία Σαββαΐδου; Επιτρέπεται η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων να υπογράφει λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές την απαλλαγή αγροτών από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων;


Σχολιάστε εδώ