«Η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού»

Πρόκειται για μυθιστορηματική σύνθεση, στηριγμένη σε αληθινή ιστορία, που διεισδύει με τη δεξιοτεχνία του λόγου σε καυτά κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας, με πρωτόγνωρες δραματικές εκβάσεις. Τα παιχνίδια της τύχης που εμπλέκονται στις ανθρώπινες σχέσεις περιβάλλουν τον κεντρικό πυρήνα, μια αθώα εκ πρώτης όψεως υιοθεσία με ιδιότυπες συνέπειες, οι οποίες οδηγούν σε τραγικό τέλος, αφήνοντας όμως περιθώρια εξιλέωσης, αφού ο καρπός της υιοθεσίας περνά αλώβητος για να δώσει συνέχεια στη ζωή.

Ο συγγραφέας, πέρα από την ιστορία καθαυτή προβάλλει σειρά από επιμέρους κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας. Είναι πειστική και τραυματική η παρουσίαση του σύγχρονου τρόπου ζωής με την παθογένειά της, που συχνά συντρίβει όνειρα, συνθλίβει ζωές, ματαιώνει οράματα και προγράμματα, αχρηστεύει αγνές προθέσεις και ακυρώνει τα εφαλτήρια της επιτυχίας. Στο κενό αυτής της αόρατης μέγγενης θρυμματίζεται συχνά ο νέος, ο «άνθρωπος με τις ηθικές αρχές, με γνώση της δουλειάς του, με θάρρος, δυναμισμό και όρεξη, όλα τα προτερήματα που αξίζουν και υπόσχονται ένα λαμπρό μέλλον».

Ο Θεοδόσης Μοσχόπουλος εντοπίζει και θίγει εύστοχα ένα πολύ βασικό σύγχρονο πρόβλημα που, δίχως αμφισβήτηση, ταλανίζει την εποχή μας και ξεσκεπάζει εναργέστατα την παιδευτική και, ευρύτερα, την πολιτιστική κρίση των καιρών μας. Ρίχνει φως στην αμεριμνησία και την αβελτηρία της ελληνικής κοινωνίας. Σημειώνει σχετικά, περιγράφοντας μια μελλοντική κοινωνία, που αποτελεί το είδωλο αυτής που ζούμε: «Οι γνώσεις θα παρέχονταν με υπνοπαιδεία και τον ρόλο της διαπαιδαγώγησης θα αναλάμβανε εξ ολοκλήρου η τηλεόραση, παρέχοντας συνεχώς μια “καναπεδόβια υποκουλτούρα”. Μέσα σ’ αυτήν την αγέλη σπάνια θα βρίσκονταν άνθρωπος που θα είχε διαβάσει βιβλίο».

Θεοδόσης Πυλαρινός
Καθηγητής Νεοελληνικής
Λογοτεχνίας
Ιόνιο Πανεπιστήμιο


Σχολιάστε εδώ