Διά χειρός…

Η Ευρώπη ή θα γίνει πιο ανθρώπινη ή θα οδηγηθεί σε έκρηξη

«Είναι η πρώτη φορά πιστεύω που είναι τόσο μεγάλη αυτή η συσσωρευμένη οργή και αγωνία των Ευρωπαίων πολιτών μπροστά σ’ αυτά που συμβαίνουν γύρω τους. Να το πω ακόμα μία φορά: αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα δεν είναι παρά το προείκασμα αυτών που συμβαίνουν ήδη αλλού. Αυτή η οργή αναζητά διεξόδους. Μία απ’ αυτές είναι και η αναζωπύρωση της ακροδεξιάς. Αλλά αυτός είναι ένας επιπλέον κίνδυνος που καθιστά απολύτως αναγκαία τη δημιουργία προϋποθέσεων ενός νέου, ευρύτερου, ευρωπαϊκού, αριστερού και αντιφιλελεύθερου μετώπου. Μ’ αυτή την έννοια πιστεύω ότι αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα θα μπορέσουν να αποτελέσουν ένα μοχλό πάνω στον οποίο θα κινηθούν οι ευρωπαϊκές διαδικασίες, οι οποίες είναι και οι μόνες που μπορούν να δώσουν λύση στα ευρωπαϊκά προβλήματα. Η Ευρώπη δηλαδή ή θα μεταστραφεί και θα γίνει σοσιαλιστική, δίκαιη, πιο ανθρώπινη και πιο δημοκρατική ή τελικώς οδηγείται μαθηματικά σε έκρηξη, της οποίας οι συνέπειες προφανώς θα είναι καταλυτικές. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το ευρωπαϊκό σύστημα, τέτοιο όπως το φτιάξανε, αποτελεί μία από τις μεγάλες ελπίδες της ανθρωπότητας. Η Ευρώπη είναι ο κατεξοχήν χώρος που εκκόλαψε τις μεγάλες ανθρωπιστικές αξίες που ξέρουμε όλοι. Η Ευρώπη είναι ο χώρος που επιχείρησε να κατασκευάσει εκ του μηδενός σχεδόν ένα νέο θεσμικό σύστημα που θα συνεπέφερε το τέλος των πολέμων και την αλληλεγγύη ανάμεσα σε λαούς».

***

… του Τάσου Παππά, από το άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» με τίτλο «Ποια μεσαία τάξη, κύριε Σαμαρά;»:

Βίαιη προλεταριοποίηση των μεσαίων στρωμάτων

«Ένα πολύ χοντρό ψέμα είπε ο Αντ. Σαμαράς στη συνέντευξή του στα ”Νέα”: ”Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα αφανίσει τη μεσαία τάξη”. Κύριε πρωθυπουργέ, δεν υπάρχει πια μεσαία τάξη στη χώρα. Την έχει αφανίσει η πολιτική των κυβερνήσεών σας. Αυτό που έχει συμβεί είναι η βίαιη προλεταριοποίηση των μεσαίων στρωμάτων. Ρίξτε μια ματιά στα ευρήματα των ερευνών που έχουν οι αρμόδιοι φορείς, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ (δεν ελέγχονται από τους εξτρεμιστές), κάντε και μια βόλτα στους εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας που κάποτε έσφυζαν από ζωή -νύχτα καλύτερα, γιατί μπορεί να πέσετε πάνω σε κανέναν απελπισμένο άνθρωπο που δεν θα κρατήσει την ψυχραιμία του και θα ξεχάσει τους καλούς τρόπους που έχει μάθει από το σπίτι του- και θα διαπιστώσετε πόσο εκτός πραγματικότητας βρίσκεστε.

Αφού τελειώσετε την περιοδεία σας στο σεληνιακό τοπίο, ζητήστε από τον αρμόδιο υπουργό να σας ενημερώσει για το πόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν την περίοδο που σώζατε την Ελλάδα και για το ύψος της ανεργίας (περίπου στο 26%), τη διάρθρωσή της (το 70% είναι μακροχρόνια άνεργοι) και ρωτήστε τον πόσοι απ’ αυτούς τους φτωχοδιάβολους λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας. Θα σας πει, αν είναι βεβαίως ειλικρινής, ότι μόνο το 8% παίρνει το γλίσχρο επίδομα».

***

… του διευθυντή των «Νέων» Δημήτρη Μητρόπουλου από τα «Εισαγωγικά» του με τίτλο «Ζητήματα αισθητικής»:

Ενόχλησε…

«Ο Τσουκαλάς Κωνσταντίνος (Σημ. “Π”: επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ), χωρίς αμφιβολία, νομιμοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Φυσιογνωμία με διαχρονική διαδρομή, είναι εκφραστής μιας σκεπτόμενης προοδευτικής Αριστεράς που πέρασε μέσα από σαράντα κύματα από το Παρίσι του ’60 και τη χούντα ως τις διακυμάνσεις της Μεταπολίτευσης. Ο Τσουκαλάς είναι, πέρα από την πανεπιστημιακή του στράτευση και πάνω απ’ όλα, ένας διανοούμενος. Έχει επίσης -χωρίς να μπει κανείς σε βιογραφικές λεπτομέρειες- φανεί εκλεκτικός στην εμπλοκή του στην πολιτική. Παλαιότερα είχε βρεθεί κοντά στον Κώστα Σημίτη που πλαισιώθηκε -όχι διαχειριστικά, περισσότερο με την έννοια της μακρόθεν θεωρητικής υποστήριξης- από μια ομάδα στοχαστών και πανεπιστημιακών αιχμής -τέτοια περίπτωση ήταν και ο Νίκος Μουζέλης- στην παροδική φάση που η προσπάθεια για εκσυγχρονισμό βρήκε στον ήλιο μοίρα. Μέχρι να ξανασυννεφιάσει. Αν ο Τσουκαλάς μπαρκάρει στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια ταραγμένη εποχή όπου κάθε προορισμός είναι επισφαλής, είναι γιατί προφανώς αισθάνεται ότι πρέπει να είναι παρών σε ένα εγχείρημα κυβερνώσας Αριστεράς».


Σχολιάστε εδώ