Από τον Οκτώβριο είχαν ξεγράψει τον Σαμαρά οι δανειστές

Βλέποντας ότι το κλίμα στην Ελλάδα είχε αλλάξει σε μεγάλο βαθμό κι ο τελευταίος είχε χάσει την αποδοχή μεγάλου τμήματος της κοινωνίας, αποφάσισαν να τον… εγκαταλείψουν και να περάσουν στην επόμενη ημέρα. Κάτι που προφανώς γνώριζε ο κ. Σαμαράς και με την επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας επιχείρησε ουσιαστικά να ανακόψει την πορεία των ραγδαίων -επώδυνων για εκείνον- εξελίξεων.

Αυτός και μόνον αυτός ήταν ο λόγος κι όχι φυσικά ο τερματισμός της πολιτικής αβεβαιότητας, όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας την απόφασή του να φέρει πιο κοντά την εκλογή του διαδόχου του Κ. Παπούλια.

Εκ των υστέρων, πληροφορίες ανέφεραν ότι στενοί συνεργάτες του είχαν προτείνει να βγει δημόσια και να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την τροπή που είχαν πάρει τα πράγματα και το ενδεχόμενο να πάει σε πρόωρες εκλογές.

Η απάντηση του κ. Σαμαρά ήταν αρνητική. Δεν ήθελε να προκαλέσει αναταράξεις, λένε ορισμένοι. Φοβήθηκε τη σύγκρουση με τους ξένους, εκτιμούν άλλοι.

«Τελειώνουν τον Σαμαρά»

Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τελειώνουν τον Σαμαρά» στην πρώτη του σελίδα, στις 9 Νοεμβρίου, το «ΠΑΡΟΝ», μεταφέροντας πληροφορίες κι εκτιμήσεις, είχε αποτυπώσει την πραγματικότητα.

Επιπλέον είχε προβλέψει με ακρίβεια όσα ακολούθησαν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, από την αποτυχία εκλογής Προέδρου μέχρι την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Στο σχετικό ρεπορτάζ γράφαμε μεταξύ άλλων: «Ταφόπλακα βάζουν οι δανειστές στις προσδοκίες της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα καθώς η λύση που προωθούν ισοδυναμεί με νέο Μνημόνιο και θα συνοδεύεται από επαχθείς όρους, ασφυκτικούς ελέγχους και δυσβάστακτες δεσμεύσεις. Τινάζουν στον αέρα με τον τρόπο αυτό τους σχεδιασμούς του Αντ. Σαμαρά εν όψει προεδρικής εκλογής».

Σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ σημειώναμε: «Με την αδιάλλακτη στάση τους και τα νέα δεσμά που επιβάλλουν οι δανειστές δείχνουν να αδιαφορούν πλήρως για την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας.

Αδιαφορούν πλήρως για τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και τις ραγδαίες εξελίξεις που είναι πιθανό να δρομολογηθούν… Ακόμη περισσότερο, οι δανειστές δείχνουν να αδιαφορούν πλήρως για την τύχη της σημερινής κυβέρνησης και την πολιτική επιβίωση του Αντ. Σαμαρά». Εκείνες τις ημέρες μάλιστα τα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης, αποκρυπτογραφώντας το κλίμα στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, τόνιζαν ότι «για τους ευρωπαίους ηγέτες είναι σημαντικότερη η διασφάλιση της σταθερότητας της Ευρωζώνης από την επανεκλογή του Σαμαρά».

Προφανώς είχαν τότε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι περαιτέρω παραμονή του κ. Σαμαρά στην εξουσία εγκυμονούσε κινδύνους για τη σταθερότητα. Κι έκτοτε ακολούθησαν τη συγκεκριμένη τακτική απέναντί του…

Μπλόκαραν την προσπάθειά του να βγει στις αγορές, καθυστέρησαν επί μακρόν τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση, αρνήθηκαν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος.

Σε γενικές γραμμές τίναξαν στον αέρα τα σχέδια που είχε προκειμένου να επιτύχει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές. Εν κατακλείδι, η τύχη του κ. Σαμαρά είχε κριθεί από τις αρχές του φθινοπώρου…


Σχολιάστε εδώ