Σεισμό θα προκαλέσει στη ΝΔ η βαριά ήττα

Σε μια τέτοια περίπτωση οι αναταράξεις θα είναι ισχυρές και οι εξελίξεις που θα δρομολογηθούν ραγδαίες και ανεξέλεγκτες. Βουλευτές και κομματικά στελέχη εμφανίζονται αποφασισμένοι όχι απλώς να ασκήσουν σκληρή κριτική, αλλά να στρέψουν τα πυρά προσωπικά κατά του κ. Σαμαρά, θέτοντας ακόμη και θέμα ηγεσίας. Η σύγκληση των κομματικών οργάνων προκειμένου να αποτιμηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα και να αναλυθούν τα αίτια της ήττας θα είναι το πιο ισχυρό αίτημα που θα τεθεί.

Ορισμένοι σχεδιάζουν να κάνουν ένα βήμα πιο πέρα και να ζητήσουν έκτακτο συνέδριο, στο οποίο ενδεχομένως να κριθεί και η τύχη του κ. Σαμαρά. Δεδομένου ότι ο τελευταίος, μέσω των στενών συνεργατών του, έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την καρέκλα του αρχηγού, το κλίμα που θα διαμορφωθεί θα θυμίζει… Συρία. Κατά συνέπεια, το ενδεχόμενο η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου και η Νέα Δημοκρατία να μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων είναι πολύ πιθανό. Φοβούμενοι ότι όλα αυτά μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και την ενότητα της παράταξης, παλαιά στελέχη κινούνται στο παρασκήνιο και προσπαθούν να αποτρέψουν τις μεγάλες εντάσεις. «Πάνω από τον Σαμαρά και τον εκάστοτε αρχηγό υπάρχει η παράταξη κι αυτή πρέπει πάση θυσία να παραμείνει ενωμένη», τονίζουν, ενώ προσθέτουν πως «ό,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει ομαλά και συντεταγμένα και με ψυχραιμία να παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις».

Στις επαφές τους με βουλευτές τα εν λόγω στελέχη επισημαίνουν την ανάγκη η κριτική που θα ασκήσουν να είναι προσεκτική, να αποφύγουν δηλαδή τις ακρότητες και τις αναφορές εκείνες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις στο εσωτερικό της παράταξης. Από το βράδυ κιόλας της Κυριακής στο στόχαστρο των βουλευτών και των στελεχών θα βρεθούν μέτρα και πολιτικές της κυβέρνησης που και τους πολίτες οδήγησαν σε αδιέξοδο και απόδοση δεν είχαν σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Οι ευθύνες φυσικά θα προσωποποιηθούν, ενώ, πέραν του κ. Σαμαρά, σκληρή κριτική θα δεχτούν πρόσωπα που είχαν συμμετοχή και συμβολή στις επιλογές που έγιναν.

Ψηλά στον «μαύρο κατάλογο» των βουλευτών βρίσκεται ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, αλλά και ο προκάτοχός του Γ. Στουρνάρας, όπως επίσης και ο εξ απορρήτων του κ. Σαμαρά Χρ. Λαζαρίδης, ο οποίος «χρεώνεται» μια σειρά λανθασμένων πολιτικών και χειρισμών σε κρίσιμα ζητήματα. Πολύ πιο έντονη θα είναι η κριτική που θα δεχθεί ο κ. Σαμαράς για τη στρατηγική που ακολούθησε στην προεκλογική περίοδο. Δηλαδή τη «στρατηγική του φόβου» με το σκεπτικό ότι με τον τρόπο αυτό θα επηρέαζε μεγάλο αριθμό πολιτών και θα τους απέτρεπε από το να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Επέμεινε μάλιστα μέχρι τέλους στη στρατηγική αυτή παρά το γεγονός ότι από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις προέκυπτε σαφώς ότι όχι μόνον δεν είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα, αλλά το ακριβώς αντίθετο, καθώς η ένταση της κινδυνολογίας «έδιωχνε» ψηφοφόρους που προσανατολίζονταν στο να επιλέξουν τη Νέα Δημοκρατία.

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αρκετά στελέχη (Ντ. Μπακογιάννη, Β. Μεϊμαράκης κ.ά.) είχαν επισημάνει την ανάγκη να μετριασθεί η κινδυνολογία και αντί για φόβο «να δώσουμε στον κόσμο ελπίδα». Ο κ. Σαμαράς και το στενό επιτελείο του απέρριψαν όλες αυτές τις προτάσεις και τις επισημάνσεις κι έμειναν πιστοί στη… γραμμή που είχαν εξαρχής χαράξει. Ατυχής χαρακτηρίζεται από πολλά στελέχη η επικοινωνιακή στρατηγική του κόμματος συνολικά, τονίζοντας το γεγονός ότι ήταν φοβική και δεν έδινε προοπτική κι ελπίδα, σε αντίθεση ακριβώς με την αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ.


Σχολιάστε εδώ