ΣΑΡΩΝΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Η ΝΔ

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει την αυτοδυναμία, αλλά το αν θα τα καταφέρει θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. Με τα ως τώρα δεδομένα επτά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Έλληνες) έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στο Κοινοβούλιο, γεγονός που μειώνει ως έναν βαθμό τις πιθανότητες αυτοδυναμίας. Αν το όριο του 3% υπερβεί και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γ. Παπανδρέου, η αυτοδυναμία καθίσταται σχεδόν αδύνατη. Μάχη για την τρίτη θέση δίνουν Ποτάμι και Χρυσή Αυγή, με το πρώτο να έχει ένα μικρό προβάδισμα, αλλά η κατάσταση είναι πολύ πιθανό να ανατραπεί στην κάλπη. Κι αυτό διότι, όπως επισημαίνουν όλοι οι δημοσκόποι, ένας αριθμός ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής για ευνόητους λόγους αποφεύγει να το δηλώσει στις δημοσκοπήσεις. Από την τέταρτη θέση και κάτω το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ, που λόγω… Γ. Παπανδρέου υποχωρεί σε ποσοστά κοντά στο 4%, ενώ στα ίδια επίπεδα κινούνται και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που αύξησαν εντυπωσιακά τη δύναμή τους την τελευταία εβδομάδα. Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών κινείται λίγο πάνω από το 2%, αλλά οι δημοσκόποι δεν αποκλείουν να κάνει την έκπληξη και να περάσει το 3%.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, ο Αλ. Τσίπρας έχει ουσιαστικά δύο εναλλακτικά σενάρια: Είτε να αναζητήσει συνεργασία με ένα ή περισσότερα από τα μικρότερα κόμματα είτε να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές με την ελπίδα ότι τη δεύτερη φορά θα αναδειχθεί αυτοδύναμος.

Στο πρώτο σενάριο οι εκδοχές είναι τρεις:

α) Να πάει στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο ανοχής από τα κόμματα.

β) Να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με το Ποτάμι και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αφού το ΠΑΣΟΚ απορρίπτεται εκ προοιμίου και το ΚΚΕ έχει αποκλείσει κατηγορηματικά κάθε είδους συνεργασία.

γ) Να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο με τους Ανεξάρτητους Έλληνες που εμφανίζονται πρόθυμοι και σαν… έτοιμοι από καιρό.

Λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το δεύτερο σενάριο, αυτό των επαναληπτικών εκλογών, διότι στην περίπτωση αυτή η χώρα θα παρέμενε ακυβέρνητη ουσιαστικά μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Με όποιες συνέπειες θα μπορούσε να έχει για τη χώρα και την οικονομία μια τέτοια εξέλιξη, καθώς στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία που έχουν θέσει οι δανειστές για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Και για να συμβεί αυτό ή και να μη συμβεί πρέπει να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί, έστω και για να απορρίψει τις προτάσεις των δανειστών. Επαναληπτικές εκλογές όμως θα μπορούσαν να προκύψουν ακόμη και στην περίπτωση που οι διερευνητικές εντολές δεν καρποφορήσουν και δεν υπάρξει συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με κάποιο από τα μικρότερα κόμματα.

Κατάρρευση

Η Νέα Δημοκρατία δείχνει σημάδια κατάρρευσης, φαινόμενο που εντάθηκε τα τελευταία 24ωρα και αποδίδεται από τους δημοσκόπους σε δύο κυρίως παράγοντες: Αφενός στην ατυχή στρατηγική που ακολουθήθηκε κατά την προεκλογική περίοδο και την ατυχή, έως κάκιστη, καμπάνια. Αφετέρου στην απογοήτευση που επικρατεί μεταξύ των Νεοδημοκρατών καθώς διαπιστώνουν ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναπόφευκτη και είτε αποστασιοποιούνται είτε μετακινούνται σε άλλα κόμματα, εν προκειμένω στο Ποτάμι και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Η εκστρατεία φόβου στην οποία επιδόθηκε η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, θεωρώντας ότι έτσι θα αποτρέψει τους ψηφοφόρους από το να επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, εξόργισε πολλούς κι ενόχλησε ακόμη περισσότερους. Η άκρατη κινδυνολογία με τα σποτ να δείχνουν πεινασμένους και πολίτες να αυτοκτονούν υπερέβη κατά πολύ τα όρια αντοχής ακόμη και των Νεοδημοκρατών. Έθιξε το DNA της παράταξης, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Στη βάση ότι ως αστικό κόμμα ήταν αυτή που εγγυάται την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας. Αυτή τη φορά βρέθηκε να είναι εκείνη που θέτει, έστω και ως απειλή, εν αμφιβόλω και την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας. Κι αυτό είναι κάτι που παραδοσιακοί ψηφοφόροι της παράταξης δεν το άντεξαν. Οι υποψήφιοι του κόμματος στις επαφές τους με τους νεοδημοκράτες ψηφοφόρους έγιναν αποδέκτες της αγανάκτησής τους για το συγκεκριμένο ζήτημα. «Σε εκτιμάμε, αλλά αυτή τη φορά δεν θα σας ψηφίσουμε», ήταν η χαρακτηριστική φράση ενός εξ αυτών στον Β. Μεϊμαράκη.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση ότι αν το βράδυ των εκλογών επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των δημοσκόπων και η Νέα Δημοκρατία ηττηθεί με διαφορά 10 ή και παραπάνω μονάδων, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Την επόμενη κιόλας ημέρα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αλλαγή ηγεσίας και την απομάκρυνση του Αντ. Σαμαρά. Ορισμένοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μη δεχθεί να αποχωρήσει, αλλά σ’ αυτήν την περίπτωση τα πράγματα θα τεθούν εκτός ελέγχου.


Σχολιάστε εδώ