Μάχη για το 3% δίνει ο Παπανδρέου

Ο Γ. Παπανδρέου έριξε στο τραπέζι το θέμα του δημοψηφίσματος (για το χρέος και το πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους εταίρους) και για να μαζέψει τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ που ποτέ δεν είδε με καλό μάτι την ανατροπή του το 2011 από το σύστημα -όπως ο ίδιος λέει- της διαπλοκής και των σημερινών ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αλλά και για να έχει έναν μοχλό πίεσης προς τον ΣΥΡΙΖΑ (ειδικά σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας), ο οποίος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να παίξει το χαρτί του δημοψηφίσματος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αλλά το τελευταίο διάστημα το έχει μαζέψει γιατί προβληματίζεται μην εκτεθεί αν δεν έχει τις 151 ψήφους για να το περάσει από τη Βουλή, αλλά και γιατί δέχεται κριτική από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για το θέμα αυτό.

Πάντως τα στελέχη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών είναι κάπως συγκρατημένα λόγω των δημοσκοπήσεων, αν και όπως λένε τα τελευταία 24ωρα, επειδή είναι ένα πάρα πολύ νέο σχήμα και τώρα αναπτύσσει τη δυναμική του, φαίνεται «να έχει τα απαιτούμενα καύσιμα» για να φτάσει και να περάσει τον πήχη του 3%.

Όπως, μάλιστα, λένε επιτελικά στελέχη του Γ. Παπανδρέου, πιθανόν το ΚΙΔΗΣΟ να είναι και ο ρυθμιστής των εξελίξεων σε ό,τι αφορά τη μορφή της κυβέρνησης, ειδικά στην περίπτωση μιας πιθανής (όπως φαίνεται) εισόδου των ΑΝΕΛ στη Βουλή. Και αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να ανεβάσει τα ποσοστά του σε 38% ή και 39% για να έχει αυτοδυναμία.

Ο Γιώργος Παπανδρέου και το επιτελείο του δίνουν έμφαση και βαρύτητα σε αυτήν τη φάση σε ορισμένες περιφέρειες-κλειδιά που αν καταφέρει εκεί το ΚΙΔΗΣΟ να κλειδώσει κάποια αξιοπρεπή ποσοστά θα μπορέσει να κλειδώσει και την είσοδό του στη νέα Βουλή. Πρόκειται για περιφέρειες όπου οι επιτελείς του εκτιμούν ότι υπάρχει κόσμος και επιρροή του ίδιου που επιτρέπουν την άντληση σημαντικού αριθμού ψήφων, ώστε να πλησιάσει τις περίπου 200.000 ψήφους πανελλαδικά που απαιτούνται για να πιαστεί το όριο του 3%. Οι περιφέρειες αυτές είναι η Αιτωλοακαρνανία, η Κρήτη, η Β’ Αθήνας, η Αχαΐα και η Θράκη.


Σχολιάστε εδώ