Κουβέλης: «Όχι» στην αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ

Με εδραιωμένη την πεποίθηση ότι ο νικητής των εκλογών έχει κριθεί, ο επικεφαλής της Αγίου Κωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν είναι μπαλαντέρ και κάλεσε όσους πολίτες «έχουν επιφυλάξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν την παρουσία ενός ικανού, σταθερού πολιτικού μεγέθους» να στηρίξουν το σχήμα ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΔΗΜΑΡ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ», εξήγησε ο κ. Κουβέλης, «δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναλάβει μόνος του τις τύχες της χώρας», για να προσθέσει ότι «αυτό που χρειάζεται η χώρα δεν είναι ένας αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ που θα κληθεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά του», αλλά η παρουσία του δικού του συνδυασμού στη Βουλή, ώστε να υπάρξει συμφωνία για ένα πρόγραμμα αλλαγής με ρεαλισμό και όραμα.

«Θέλουμε να επηρεάσουμε το πρόγραμμα και την πολιτική της νέας διακυβέρνησης», υπογράμμισε και κατακεραύνωσε στη συνέχεια ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να στηριχθεί στα δύο αυτά κόμματα η πολιτική αλλαγή. «Δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, που αφήνουν ανοικτή την πόρτα σε συντηρητικές πολιτικές και δεν τάσσονται υπέρ της προοδευτικής αλλαγής», είπε σ’ άλλο σημείο, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε την τακτική συνεργασία με τη ΝΔ σε στρατηγική και ταύτισε την πολιτική σταθερότητα με τη διατήρηση του ρόλου του σε κυβερνητικά σχήματα. «Το Ποτάμι είναι ένα κόμμα χωρίς συνεκτικό πλαίσιο προγραμματικών ιδεών, χωρίς συγκεκριμένο λόγο για το σήμερα και για το αύριο και άρα με έλλειψη δεσμεύσεων», τόνισε και ανέβασε στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.

Υπεραμυνόμενος του δικού του συνδυασμού, είπε πως «η ψήφος στον συνδυασμό Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά είναι μια ψήφος χρήσιμη, σταθεροποιητική και προοδευτική» και τόνισε ότι υπάρχει άλλος δρόμος, χωρίς εύκολες, αλλά διαφορετικές λύσεις.

Στη συνέχεια έθεσε δύο βασικές προϋποθέσεις για να επιτευχθεί ο στόχος. Πρώτον, τη δημιουργία συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αλλαγή των πολιτικών λιτότητας και την εμπέδωση μιας νέας σχέσης με τους εταίρους. Και δεύτερον, την υλοποίηση ενός εσωτερικού συνεκτικού προγράμματος δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και μεγάλων αλλαγών στο κράτος και την οικονομία. «Η ελληνική κυβέρνηση να μπορεί με αυτονομία να ορίζει τις πολιτικές για την επίτευξη των στόχων που θα συμφωνούνται», επεσήμανε.

Τέλος, ο ίδιος μίλησε για αλήθειες που πρέπει να λέγονται τώρα κι όχι μετά τις εκλογές και άσκησε έντονη κριτική στην Κουμουνδούρου για ανεδαφικές απόψεις που κατέληξαν σε ήττες. «Δεν μπορεί μόνος του», ανέφερε και επεσήμανε την πληθώρα υποσχέσεων, την άκριτη υιοθέτηση αιτημάτων, τις ταλαντεύσεις στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν υπηρετούν αποφασιστικά μια μακρόπνοη προοδευτική διακυβέρνηση, ενώ προχώρησε σε εκτενή κριτική αποτίμηση της παρουσίας της ΔΗΜΑΡ κατά την περίοδο της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ