Εκλογές με θρίλερ…

Πρώτον, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιτύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία ή όχι, οπότε είτε θα αναζητήσει συνεργασίες με μικρότερα κόμματα (Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητοι Έλληνες) είτε θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές. Δεύτερον, αν στη μάχη για την τρίτη θέση θα κερδίσει το Ποτάμι ή η Χρυσή Αυγή, αφού το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει έδαφος. Και, τρίτον, αν θα καταφέρουν να πιάσουν το όριο του 3% οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (είναι πολύ κοντά) και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γ. Παπανδρέου. Αν τα καταφέρουν και οι δύο, μειώνονται κατά πολύ οι πιθανότητες αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, η άρνηση του ΚΚΕ να συνεργαστεί ή να στηρίξει μια κυβέρνηση υπό τον Αλ. Τσίπρα έχει δημιουργήσει «ψυχροπολεμικό» κλίμα ανάμεσα στα δύο κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ανοιχτό σε κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι στο να τοποθετήσει στελέχη του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το Ποτάμι έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συνεργαστεί υπό τον όρο ότι θα διασφαλιστεί η ομαλή πορεία της χώρας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξίσου πρόθυμος να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και ο Π. Καμμένος, ο οποίος θέτει ως «κόκκινες γραμμές» τα εθνικά θέματα αλλά και ζητήματα όπως οι μετανάστες, η Εκκλησία κ.ά.

Δύο κόσμοι

Τυπικά, η προεκλογική περίοδος έκλεισε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ωστόσο είναι βέβαιο ότι τα κόμματα θα συνεχίσουν το «κυνήγι του σταυρού» μέχρι την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες. Η αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσθηκε σε υψηλούς τόνους και την τελευταία εβδομάδα. Απευθυνόμενος κυρίως στη μάζα των αναποφάσιστων, ο Αντ. Σαμαράς επιχείρησε να αναδείξει τις βεβαιότητες που συνεπάγεται η παραμονή της Νέας Δημοκρατίας στη διακυβέρνηση της χώρας αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονεί ενδεχόμενη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Κάλεσε δε τους πολίτες να επιλέξουν ανάμεσα στην Ελλάδα της ομαλής ευρωπαϊκής πορείας και της ανάπτυξης με τη ΝΔ και στην Ελλάδα της χρεοκοπίας, της στάσης πληρωμών και της επιστροφής στη δραχμή. Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της αυτοδυναμίας προκειμένου η κυβέρνησή του να έχει λυμένα τα χέρια για να εφαρμόσει αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Υπογράμμισε κατ’ επανάληψη ότι το βράδυ της Κυριακής μπαίνει τέρμα στην πολιτική των Μνημονίων, ότι η κυβέρνησή του θα διαπραγματευτεί από μηδενική βάση με τους δανειστές και ότι θα προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων που θα ανακουφίσουν τους οικονομικά ασθενέστερους.

Μονοσήμαντα

Τα μηνύματα που φτάνουν από την Ευρώπη συνεχίζουν να είναι μονοσήμαντα. Το Βερολίνο διαμηνύει ότι ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του χρέους δεν υφίσταται και ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στον ίδιο δρόμο. Η Κρ. Λαγκάρντ έκανε ένα βήμα πιο πέρα λέγοντας ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους ή στάση πληρωμών θα έχει συνέπειες για την Ελλάδα. Ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η προηγούμενη και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Ο Επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί επισήμανε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προετοιμασμένη για κάθε σενάριο. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι στο παρασκήνιο οι ευρωπαίοι εταίροι επεξεργάζονται σχέδια για παράταση -πιθανότατα εξάμηνη- του υφιστάμενου προγράμματος αλλά και για νέο δάνειο, στη βάση του ότι τα 10 δισ. της προληπτικής πιστωτικής γραμμής δεν αρκούν πλέον στη χώρα μας.

Αφορμές

Την κόντρα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησαν κατ’ επανάληψη δηλώσεις και εξαγγελίες στελεχών – υποψήφιων βουλευτών της Κουμουνδούρου για μια σειρά ζητημάτων, δίνοντας την «ευκαιρία» στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Λ. Συγγρού να μιλήσουν για «κρυφή ατζέντα» που θα οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία. Ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές προτιμότερος είναι ο «θάνατος», αναφορά που από πολλούς ερμηνεύθηκε ως επιστροφή στη δραχμή, ενώ ο Θ. Δρίτσας, μετά την κρατικοποίηση της ακτοπλοΐας εξήγγειλε και την επαναδιαπραγμάτευση με την κινεζική Cosco. Αλλά και ο Γ. Χιωτίδης είπε ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο και του δημοψηφίσματος και της στάσης πληρωμών και της επιστροφής στη δραχμή. Πέραν αυτών, η αντιπαράθεση επικεντρώθηκε στο πεδίο της οικονομίας, με τον κ. Σαμαρά να εξαγγέλλει πακέτο φοροελαφρύνσεων και παράλληλα να καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τη φοροεπιδρομή που σχεδιάζει θα εξοντώσει τη μικρομεσαία τάξη στη χώρα.

«Φωτιά»

«Λάδι στη φωτιά» έριξε και η επικεφαλής της Ακροδεξιάς στη Γαλλία Μ. Λεπέν, η οποία εξέφρασε την ελπίδα νικητής των εκλογών να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τη ΝΔ έσπευσαν να καταγγείλουν ότι ο Αλ. Τσίπρας βρήκε «σύμμαχο» στην Ακροδεξιά, προσθέτοντας ότι οι πάντες γνωρίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να οδηγήσει την Ελλάδα στην απομόνωση. Απαντώντας, η Κουμουνδούρου τόνισε ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ανάχωμα στην ενίσχυση της Ακροδεξιάς, που είναι αποτέλεσμα της συντηρητικής, αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση. Υπογράμμισε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται υποδείξεις από το κόμμα του Μπαλτάκου και του Βορίδη. Το ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να μην αποδεχτεί τη στήριξη της Μ. Λεπέν. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη ΝΔ για «εμφυλιοπολεμική λογική» με αφορμή τη δήλωση του Μ. Βορίδη: «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην έρθει η Αριστερά στην εξουσία».


Σχολιάστε εδώ