Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1. Απειλή εκβιαστικών μέτρων σε βάρος της χώρας μας εξαπέλυσε και η ΕΚΤ, συμμετέχοντας στην απέλπιδα προσπάθεια στήριξης στην εξουσία της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Ας δούμε λοιπόν τις απειλές και τους εκβιασμούς της ΕΚΤ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε την εφαρμογή προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, το οποίο θα συζητηθεί λεπτομερώς στις 22 Ιανουαρίου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί από τον κ. Ντράγκι και το επιτελείο του και αναφέρεται στην αγορά ομολόγων των κρατών της Ευρωζώνης συνολικού ύψους 500 δισ. ευρώ περίπου. Και τούτο για να ρίξει σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια δανεισμού των χωρών της. Το θέμα ήταν ποιων χωρών και πόσα ομόλογα θα αγόραζε η ΕΚΤ. Υπήρχε πρόταση να αποκλειστεί η αγορά ελληνικών ομολόγων, η οποία όμως απερρίφθη. Εάν αποκλείονταν από το πρόγραμμα τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου αυτό θα ήταν ένα πρώτο βήμα για αποπομπή της χώρας μας από την Ευρωζώνη. Η απόφαση που τελικά έλαβε το ΔΣ της ΕΚΤ (στο οποίο συμμετέχει και ο ημέτερος κ. Στουρνάρας ως Διοικητής της ΤτΕ) είναι να μην αποκλειστεί η Ελλάδα από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η χώρα μας θα βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της. Και όσο βρίσκεται στο πρόγραμμα. Αν λήξει το πρόγραμμα στήριξης η χώρα μας θα εξαιρεθεί από την αγορά ομολόγων της. Σωστός εκβιασμός για τη στήριξη στην εξουσία της σημερινής συγκυβέρνησης. Όλα τα άγρια θηρία της «Άγριας Δύσης» απειλούν και εκβιάζουν. Ντροπή τους. Αυτά είναι τα, τάχα, δημοκρατικά ιδεώδη της ΕΕ;

2. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν αιφνιδίασε για άλλη μια φορά τις χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης με την αναγγελία της ακύρωσης της κατασκευής του γνωστού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου South Stream. Δεδομένου ότι ο Πούτιν είναι εξαιρετικός σκοπευτής και πετυχαίνει τους στόχους του, οι αναλυτές της διεθνούς αγοράς ενέργειας προσπαθούν να εντοπίσουν σε τι αποβλέπει η ματαίωση της κατασκευής του South Stream. Οι περισσότεροι έχουν τη γνώμη ότι είναι η απάντηση του Πούτιν στο εμπάργκο που εφαρμόζουν σε βάρος της Ρωσίας οι ΗΠΑ και οι χώρες της ΕΕ για όσα συνέβησαν στην πολύπαθη Ουκρανία. Άλλοι αναλυτές βλέπουν ότι η ματαίωση της κατασκευής του αγωγού αποβλέπει και στην τιμωρία της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας, από τις οποίες θα περνούσε ο αγωγός και συνεπώς θα είχαν οικονομικό όφελος. Η Βουλγαρία και η Ουγγαρία είναι μέλη της ΕΕ και η τωρινή κυβέρνηση της Σερβίας αγωνίζεται να πετύχει την ένταξή της σε αυτή. Στόχος του Πούτιν, λένε πολλοί αναλυτές, είναι η αποσταθεροποίηση των σημερινών κυβερνήσεων των χωρών αυτών, με τη δυσφορία που προκαλεί η έντονα εχθρική προς τη Ρωσία στάση τους, δεδομένου ότι μεγάλη μερίδα των λαών αυτών τρέφει εκ παραδόσεως έντονα φιλορωσικά αισθήματα. Έτσι ο Πούτιν πιστεύει ότι αν κερδίσει τη Σόφια και το Βελιγράδι θα προκαλέσει ρήγμα στην ΕΕ.

3. Μεγάλος τηλεοπτικός θόρυβος, εν όψει βουλευτικών εκλογών βεβαίως, γύρω από το θέμα του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή του φόρου σε βάρος των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας. Όλοι τώρα βάλλουν εναντίον της φορολογίας αυτής. Ακόμη και εκείνοι που τον εμπνεύστηκαν και τον ψήφισαν. Και εννοούμε φυσικά τους μέχρι τώρα βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που τον ψήφισαν κοιμώμενοι. Τώρα διαπιστώνουν με αγανάκτηση τα τρωτά του φόρου αυτού, που είναι διάδοχος του (μέσω ΔΕΗ) «χαρατσιού». Η μεγαλύτερη, κατά τη γνώμη μας, αδικία του ΕΝΦΙΑ είναι ότι η φορολογητέα ύλη, δηλαδή η αξία των ακινήτων, υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες, που σήμερα είναι τετραπλάσιες από τις πραγματικές αξίες. Έτσι η φορολογητέα ύλη φτάνει στα 630 δισ. ευρώ, οι ιδιοκτήτες που υπάγονται στον ΕΝΦΙΑ είναι 6,2 εκατ. που υποχρεώνονται να πληρώσουν φόρους ύψους 3,3, δισ. ευρώ. Από τους υπόχρεους οι 400.000 έχουν μόνον αγροτεμάχια, που τα περισσότερα είναι κατσάβραχα και δεν αποδίδουν κανένα εισόδημα. Έτσι οι ξένοι έχουν την εντύπωση ότι όλοι οι Έλληνες είναι εκατομμυριούχοι! Ενώ αυτοί που έχουν ακίνητα αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου (αντικειμενικής αξίας) είναι 29.000 περίπου, με συνολική αξία 45 δισ. ευρώ. Και από αυτούς οι 500 είναι μεγαλοϊδιοκτήτες (κυρίως εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες) με ακίνητα συνολικής αξίας 5 δισ. ευρώ περίπου. Ενώ 670.000 πολίτες έχουν περιουσία (σε ακίνητα) μικρότερη των 10.000 ευρώ! Αυτά προς γνώση των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών που εισηγούνται τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.


Σχολιάστε εδώ