Στην ατζέντα του Σαμαρά δεν υπάρχει η λέξη «ήττα»!

Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο Αντ. Σαμαράς επαναλαμβάνει μονότονα τις τελευταίες ημέρες: «…πρέπει να δώσουμε τη μάχη μέχρι την ύστατη ώρα, μέχρι τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες», ενώ αρνείται πεισματικά να μπει σε συζητήσεις για την επόμενη ημέρα, έπειτα από μια ήττα της Νέας Δημοκρατίας. «Στο λεξιλόγιο του Σαμαρά δεν υπάρχει η λέξη “ήττα”», λένε χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του. Τις επόμενες ημέρες και μέχρι το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου οι προσπάθειες της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του πρωθυπουργού θα επικεντρωθούν στους αναποφάσιστους αλλά και στους ψηφοφόρους των μικρότερων κομμάτων της Δεξιάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΛΑΟΣ).

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους, επίσημες και μυστικές, προκύπτει ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων συνεχίζει να κινείται καθαρά πάνω από το 10%. Οι περισσότεροι εξ αυτών θα αποφασίσουν τα επόμενα 24ωρα, ορισμένοι ενδεχομένως και λίγο πριν φτάσουν μπροστά στην κάλπη. Το στοιχείο που τροφοδοτεί την αισιοδοξία της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι μια μεγάλη μερίδα των αναποφάσιστων, κοντά στο 70%, τάσσεται σαφώς υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας. Κατά συνέπεια, λένε, πολύ δύσκολα θα επιλέξουν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, οι θέσεις του οποίου σε βασικά ζητήματα είναι κόντρα στους κανόνες και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι εύλογο να προκαλούν ανησυχία.

Στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, οι αναποφάσιστοι, στην πλειονότητά τους, κινούνται ιδεολογικά στον χώρο του Κέντρου. Άλλωστε για τον λόγο αυτό τις τελευταίες μέρες είχαμε και αναπροσαρμογή της στρατηγικής της Λ. Συγγρού. Σε διαδοχικές αναφορές ή δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς απευθύνθηκε σ’ εκείνο ακριβώς το τμήμα της κοινωνίας, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τη «δέσμευση» ότι αν η Νέα Δημοκρατία αναδειχθεί αυτοδύναμη θα επιδιώξει συνεργασία με τις άλλες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της χώρας. Κορυφαία στελέχη της παράταξης σημειώνουν ότι το «άνοιγμα» του κ. Σαμαρά προς το Κέντρο έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα και όχι παραμονές εκλογών. «Οι πολίτες θα σκεφτούν ότι το κάνει για ψηφοθηρικούς λόγους και είναι πολύ πιθανό να μην ανταποκριθούν στην πρόσκλησή του», τονίζουν.

«Χαμένη ψήφος»

Σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουν τους ψηφοφόρους των μικρότερων κομμάτων της Δεξιάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΛΑΟΣ), από τη Λ. Συγγρού «επιστρατεύουν» τη θεωρία της… «χαμένης ψήφου». Στις παρασκηνιακές επαφές τους επισημαίνουν ότι και τα δύο αυτά κόμματα δεν πρόκειται να μπουν στη Βουλή, άρα δεν θα μπορούν να διαδραματίσουν κανέναν ρόλο την επόμενη ημέρα. Που σημαίνει ότι η ψήφος σ’ αυτά «πηγαίνει στράφι», ως εκ τούτου είναι προτιμότερο να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία και να ενισχύσουν τη δύναμή της στο Κοινοβούλιο. Σε μια προσπάθεια να «αγγίξουν» τον ιδεολογικό πατριωτισμό τους, τα στελέχη της Λ. Συγγρού υπογραμμίζουν ότι κάθε ψήφος δεξιού που δεν πηγαίνει στη Νέα Δημοκρατία ενισχύει ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ! Στο περιβάλλον του κ. Σαμαρά γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν δεν μειωθούν τα ποσοστά που καταγράφουν στις δημοσκοπήσεις οι ΑΝΕΛ και ο ΛΑΟΣ, τότε περιορίζονται και οι πιθανότητες να μειωθεί το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Γ. Ζ.


Σχολιάστε εδώ