Περιμένουν στη γωνία τον Σαμαρά

Η κριτική, ωστόσο, για τις επιλογές της ηγεσίας θα ξεκινήσει από το βράδυ κιόλας της ερχόμενης Κυριακής κι όπως όλα δείχνουν ο Αντ. Σαμαράς θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα τεράστιο «κύμα αμφισβήτησης», που από το εύρος της ήττας θα εξαρτηθεί αν θα μεταβληθεί σε «τσουνάμι». Αν, δηλαδή, τα στελέχη θα περιοριστούν σε μια αποτίμηση των λαθών ή θα κάνουν ένα βήμα πιο πέρα και θα ζητήσουν τη σύγκληση των οργάνων του κόμματος, με την προοπτική ενδεχομένως να θέσουν ακόμη και θέμα ηγεσίας. Ενδεχόμενο που αυτήν τη στιγμή φαντάζει ακραίο, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται ήδη στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, όπου διακινούνται σενάρια για έκτακτο συνέδριο, ακόμη και για μεταβατικό πρόεδρο!

Η αποστροφή στελεχών «αν τα πράγματα πάνε άσχημα το βράδυ των εκλογών, θα μπουκάρουμε στη Λ. Συγγρού» κρίνεται μεν υπερβολική, αντανακλά ωστόσο την κατάσταση. Η ηρεμία που επικρατεί αυτήν τη στιγμή είναι εντελώς επιφανειακή, αφού κανείς δεν θέλει να προκαλέσει ανεπιθύμητες εντάσεις στο μέσον της προεκλογικής περιόδου και άπαντες θέλουν να εξαντλήσουν τις ελάχιστες πιθανότητες ενός καλού αποτελέσματος, καλύτερου τουλάχιστον από ό,τι αυτήν τη στιγμή διαφαίνεται.

Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους τα στελέχη κάνουν λόγο για απανωτά λάθη στην πολιτική της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες, που είχαν άμεση επίπτωση στη Νέα Δημοκρατία. Οι χειρισμοί σε κρίσιμα σημεία και σημαντικά ζητήματα ήταν κάκιστοι και επιδείνωσαν περαιτέρω το αρνητικό κλίμα στην ελληνική κοινωνία. «Από τις ευρωεκλογές και μετά η κυβέρνηση μπήκε σ’ έναν φαύλο κύκλο. Έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο», τονίζουν, ενώ τα «πυρά» των στελεχών έχουν στόχο τον ίδιο τον κ. Σαμαρά. Δηλαδή, ότι όλοι οι σχεδιασμοί του (για το χρέος, την έξοδο από το Μνημόνιο κ.ά.) έπεσαν στο κενό και εξέθεσαν διεθνώς τη χώρα αλλά και ότι παρά την πιστή εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την ουσιαστική υποστήριξη των Ευρωπαίων. Ακόμη, τα στελέχη τού επιρρίπτουν ευθύνες για τη σταδιακή μετατόπιση της Νέας Δημοκρατίας στο… δεξιότερο άκρο της Δεξιάς, είτε με τη «μεταγραφή» στελεχών του ΛΑΟΣ (Μ. Βορίδης, Άδ. Γεωργιάδης) είτε με την υιοθέτηση «δεξιάς ατζέντας» σε κοινωνικά ζητήματα. Αντίθετα, αγνόησε τις κατά καιρούς προτροπές στελεχών να επιδιώξει «άνοιγμα» προς τον χώρο του Κέντρου.

Σκληρή είναι και η κριτική που ασκείται στον κ. Σαμαρά όσον αφορά τις επιλογές των προσώπων στα ψηφοδέλτια του κόμματος αλλά και τη στρατηγική (εκστρατεία φόβου) που ακολουθεί στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Αντίθετα με όλες τις προηγούμενες φορές, τη χάραξη της στρατηγικής αλλά και της επικοινωνιακής τακτικής έχει αναλάβει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια μικρή ομάδα στενών συνεργατών ή ανθρώπων της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Σαμαρά. Έχουν αποκλειστεί στελέχη με μακρά εμπειρία και επιτυχημένη θητεία σε εκλογικές αναμετρήσεις με βασικό κριτήριο ότι δεν ανήκουν στον στενό πυρήνα των «ανθρώπων του προέδρου». Κι είναι το γεγονός αυτό ένα από τα ζητήματα για τα οποία ο κ. Σαμαράς θα δεχτεί σκληρή κριτική στην περίπτωση ενός κακού εκλογικού αποτελέσματος για τη Νέα Δημοκρατία. Συνεργάτες υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός αποφάσισε «να πάρει πάνω του όλο το παιχνίδι» λόγω του ότι «τα κορυφαία στελέχη κρύβονται και ασχολούνται μόνο με την επανεκλογή τους». Άλλα στελέχη δίνουν μια άλλη εκδοχή για τη στάση αυτή του κ. Σαμαρά: Εκτιμούν ότι αποφάσισε να «παίξει» μόνος του με σκοπό να πιστωθεί εξ ολοκλήρου ενδεχόμενη επιτυχία στις εκλογές.

Στο εσωτερικό της παράταξης περισσεύουν οι γκρίνιες και για την επιτροπή εκλογικού αγώνα, ότι, δηλαδή, κινείται με αργούς ρυθμούς και μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές δεν έχει καταφέρει ακόμη να κινητοποιήσει τον κομματικό μηχανισμό. Επιπλέον τονίζουν ότι ο κ. Σαμαράς, αντί να τοποθετήσει σ’ αυτή στελέχη με εμπειρία και γνώση του αντικειμένου, κινήθηκε στη λογική των «δικών του» ανθρώπων. Τα κεντρικά γραφεία στη Λ. Συγγρού είναι σχεδόν έρημα, ενώ σε όλες τις προηγούμενες εκλογές υπήρχε κοσμοσυρροή από στελέχη που είχαν σπεύσει να βοηθήσουν στον προεκλογικό αγώνα. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που συνέβη στις αρχές του μήνα, όταν παλαιά στελέχη της παράταξης «κατέβηκαν» στα κεντρικά γραφεία και εξέφρασαν την επιθυμία να έχουν ενεργό εμπλοκή στην προεκλογική εκστρατεία. Μέλη της επιτροπής εκλογικού αγώνα τούς αντιμετώπισαν σχεδόν απαξιωτικά, ενώ στην προτροπή των παλαιών στελεχών «αύριο ξεκινάμε δουλειά», η απάντηση ενός εκ των μελών της επιτροπής ήταν «αύριο είναι αργία»!


Σχολιάστε εδώ