Πάνω από 1.000.000 νοικοκυριά έχουν τουλάχιστον έναν άνεργο!

Αυτό που προκύπτει ξεκάθαρα είναι ότι πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού βρίσκεται σε διπλή παγίδα φτώχειας και χρέους, δηλαδή μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα κάτω από τα όρια της φτώχειας και την ίδια ώρα συσσωρεύονται οι υποχρεώσεις, οι οποίες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν κανονικά.

Αυτό είναι έργο αποκλειστικά των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Σαμαρά – Βενιζέλου, οι οποίοι όμως δείχνουν να ζουν σε άλλον κόσμο, και μάλιστα ζητούν να τους αποδοθούν και εύσημα για την καταστροφή που έχουν προκαλέσει, νομίζοντας ότι μας έσωσαν. Μόνο που ο ελληνικός λαός κάθε μέρα βιώνει και χειρότερο γκρέμισμα της ζωής που είχε φτιάξει με ιδρώτα και αγωνία χρόνων. Και η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη το 2014.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι για την κυβέρνηση και δεν επιδέχονται καμία διαφορετική ανάγνωση ή διαστρέβλωση, γιατί αποτυπώνουν ψυχρά και ωμά την πραγματικότητα που ζει το κάθε σπίτι. Και αυτή έχει ως εξής:

* Τα 3 στα 10 νοικοκυριά ζουν με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 10.000 ευρώ, που είναι η κατώτερη κλίμακα.

* Το 46,9% δηλώνει ότι το οικογενειακό εισόδημα δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του και το 55% ότι αναγκάζεται να δανείζεται από συγγενείς, φίλους και τράπεζες αλλά και να πουλάει περιουσιακά στοιχεία ακόμη και σε ενεχυροδανειστήρια.

* Το 67,8% του πληθυσμού δηλώνει ότι αγοράζει προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας γιατί τα λεφτά του έχουν περιοριστεί.

* Το 52% των νοικοκυριών λέει ότι οι συντάξεις αποτελούν την κυριότερη πηγή εισοδήματος, με το αντίστοιχο ποσοστό το 2012 στο 42%.

* Το 35,9% των νοικοκυριών -δηλαδή, πάνω από 1.000.000 νοικοκυριά- έχει στην οικογένεια ένα τουλάχιστον άτομο σε ανεργία.

* Πάνω από το 54% των νοικοκυριών πλήρωσε 500 ευρώ περισσότερα για φόρο ακινήτων το 2014.

* Τα 3 στα 10 νοικοκυριά φοβούνται ότι θα χάσουν το σπίτι τους λόγω τόσο των συσσωρευμένων υποχρεώσεων όσο και των επιπρόσθετων επιβαρύνσεων (δανειακών, φορολογικών και άλλων). Το 90,4% του πληθυσμού έχει ιδιόκτητη κατοικία και το 25,2% των νοικοκυριών που μένει σε ιδιόκτητο σπίτι έχει στεγαστικό δάνειο.

* Μόνο το 1/4 από το 27,6% των νοικοκυριών που έχει οφειλές στην Εφορία έκανε αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση των 72 – 100 δόσεων.

* Αυξήθηκε η δαπάνη των νοικοκυριών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω της αύξησης της ιδιωτικής συμμετοχής.

* Και στο 25,4% από 15,8% το 2012 ανέβηκε η χρήση πιστωτικής κάρτας, κάτι που μεταθέτει σημαντικό μέρος των χρεών στα επόμενα χρόνια.

Μαύρο βλέπουν και το 2015

Σε αντίθεση με την εικόνα που προσπαθούν να περάσουν τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ότι η… περιπέτεια τελείωσε, μπαίνουμε πλέον στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη και τέλος οι περικοπές, τα νοικοκυριά, που ζουν στο πετσί τους την πραγματικότητα, δηλώνουν σε ποσοστό 42,5% απαισιόδοξα ως προς τη δυνατότητα να καλύψουν τις βασικές υποχρεώσεις τους το 2015.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα έγινε σε δείγμα 1.025 αντιπροσωπευτικών νοικοκυριών.

Μείον και ο τζίρος…

Κόντρα στις εκτιμήσεις της κυβέρνησης ότι το κλίμα έχει αλλάξει και ο τζίρος στις γιορτές θα ήταν μια σημαντική ένεση για την Αγορά -μετά την κατάρρευση σε όλα τα μέτωπα-, είναι τελικά η πραγματικότητα. Η πτώση του τζίρου των χειμερινών εκπτώσεων που θα ολοκληρωθούν στις 28 Φεβρουαρίου υπολογίζεται να κυμανθεί στα 5 με 5,1 δισ. ευρώ. Την αντίστοιχη περίοδο του 2014 ο τζίρος ήταν 5,37 δισ. ευρώ, ενώ πριν από την είσοδο της Ελλάδας στην κόλαση του Μνημονίου ο τζίρος ήταν 9,24 δισ. ευρώ! Οι προβλέψεις είναι ότι ο τζίρος των χειμερινών εκπτώσεων, που συνδυάζονται με τις χριστουγεννιάτικες γιορτές, θα είναι κατά 5% με 8% μικρότερος από πέρυσι.


Σχολιάστε εδώ