Με νέο κόμμα θα επιστρέψει ο Καραμανλής

Ο ίδιος έχει κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει ότι δεν φιλοδοξεί και δεν προτίθεται να επανέλθει σε κεντρικό ρόλο, ότι ο κύκλος αυτός έχει κλείσει οριστικά. Έχει αποκλείσει, μάλιστα, και το ενδεχόμενο να αναλάβει καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας. Ωστόσο, όλα αυτά, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί στο μέλλον -άμεσο ή απώτερο- να ανατραπούν.

Στελέχη της παράταξης επισημαίνουν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών αυτό καθαυτό αλλά και από τις πολιτικές εξελίξεις που θα δρομολογηθούν στη συνέχεια. Από το αν, δηλαδή, θα επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, και με ποια διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία. Αν θα υπάρξει αυτοδυναμία ή θα σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας ή θα οδηγηθεί η χώρα σε επαναληπτικές εκλογές.

Καθοριστικός παράγοντας, λένε τα στελέχη, θα είναι αφενός η διαφορά με την οποία θα ηττηθεί η Νέα Δημοκρατία και αφετέρου το αν θα έχουμε νέες εκλογές. Εκτιμούν ότι αν η διαφορά είναι μεγάλη η παράταξη θα μπει στη δίνη της εσωστρέφειας, με απρόβλεπτες εξελίξεις. Θα είναι, δε, ακόμη πιο έντονη αν μετά τις εκλογές σχηματιστεί κυβέρνηση. Θεωρούν ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές και η ευθεία αμφισβήτηση του κ. Σαμαρά πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Τα πράγματα μπορεί να βγουν εκτός ελέγχου στην περίπτωση που ο τελευταίος αντισταθεί και αρνηθεί να παραδώσει τα ηνία της παράταξης. «Τότε ακριβώς θα κληθεί να αναλάβει δράση ο Κ. Καραμανλής για να αποτρέψει τα χειρότερα», σημειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Στην επισήμανση, δε, ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να επανέλθει στην ηγεσία, τονίζουν: «Δηλαδή, θα βλέπει την παράταξη να σπαράσσεται και θα παραμένει θεατής;». Προβλέπουν, μάλιστα, ότι την ίδια στιγμή στελέχη από όλη τη χώρα θα του ζητούν να αναλάβει δράση για να «σώσει» την παράταξη.

Στην περίπτωση που η ΝΔ χάσει με μεγάλη διαφορά, αλλά οδηγηθούμε σε δεύτερο γύρο εκλογών, όλοι συμφωνούν ότι οι εξελίξεις θα μετατεθούν για αμέσως μετά.

Σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο που έχει κατά καιρούς συζητηθεί, ο Κ. Καραμανλής μπορεί να επανέλθει στην πρώτη γραμμή ηγούμενος όχι της Νέας Δημοκρατίας αλλά ενός νέου πολιτικού φορέα, που θα συσπειρώσει όλες τις διάσπαρτες δυνάμεις της Κεντροδεξιάς. Σημειώνεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός προχώρησε στις αρχές της εβδομάδας σε μια ανοιχτή και ευθεία δήλωση στήριξης του κ. Σαμαρά, αλλά απέφυγε επιμελώς να στραφεί εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Θα δώσει το «παρών» στις κεντρικές προεκλογικές εκδηλώσεις του κόμματος, την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη και την Παρασκευή στην Αθήνα.


Σχολιάστε εδώ